HomeRSIstočna IlidžaKoliko je koštao...

Koliko je koštao EYOF i šta je poslije njega ostalo?

Ono čime se gradska uprava Istočnog Sarajeva posebno ponosila u prošlom mandatu na čelu sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem  jeste organizovanje sportskog takmičenja EYOF (Evropskog olimpijskog festivala mladih).

 

Piše: Sanja Vasković

 

Prvi ljudi Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulah Skaka i Nenad Vuković pričali su kako je EYOF 2019. koji je održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu bio najbolje organizovan do sada. Doduše, ćutali su da su zbog nemogućnosti organizovanja takmičenja 2017. godine morali izdejstvovati zamjenu grada domaćina sa jednim  turskim gradom, ali su 2019. dobili novu šansu.

Ono o čemu se nije pisalo je i to da su organizacije koje se bave praćenjem procedura javnih nabavki upozoravale da su od samog početka priprema za EYOF potrošnju novca pratile netransparentnosti, piše portal Radio Slobodna Evropa na čije upite gradonačelnik Vuković tada nije odgovarao. Kao ni na one vezane za ceremoniju zatvaranja igara koja je građane Istočnog Sarajeva koštala oko 330 000KM.

Na šta se trošio novac građana tokom završne ceremonije saznali smo tek od sadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji je javno objavio dokumente.

Tokom ceremonije zatvaranje usluga vatrometa koštala je čak 14.480 KM, angažman dvije muzičke grupe 76.000 KM, usluge vanjskog oglašavanja 19.820KM, konferencija za novinare 6.500 KM i ostalo.

 Doduše, gradonačelnik Ćosić možda i ne bi objavio ove podatke da sadašnja opozicija u Gradu na čelu sa SDS-om nije upitala je li previše plaćena slava Grada Istočno Sarajevo koja je koštala 42.403KM.

Gradonačelnik je objavio sta je sve plaćeno za ovaj iznos.

Koncert Saše Matića u Palama koštao je 19.558KM.

Međutim, ova ista stavka prikazana je i u budžetu opštine Pale gdje stoji da je za troškove slave opštine, Grada i koncert potrošeno 15 000 KM.

Na naše pitanje gradonačelniku Čosiću da li je slava Grada u potpunosti isplaćena iz budžeta, dobijamo odgovor da je ipak u troškovima učestovovala i opština Pale “sa nekih 10 000KM” za troškove postavljanja bine i ozvučenja, navodi gradonačelnik za SPIN Info.

Postavlja se pitanje da li je slava Grada koštala 42 403 KM ili ipak 57 403 KM, ako dodamo novac opštine Pale.

Da se vratimo na EYOF, građani Istočnog Sarajeva još od 2014. izdvajaju novac iz budžeta za ovaj događaj. 

U godini takmičenja, odnosno 2019. iz budzeta Grada je izdvajeno 115.000 KM.

Za štampanje promotivnih materijala Grad je firmi “Ermex” uplatio 15.847 KM.

Vertikalna signalizacija koštala je 7 000 KM (“SACOM” doo).

Izrada svijetleće reklame odnosno olimpijski krugovi plaćen su firmi “SPARIS” doo 28.000 KM.

Firmi “WINNER” doo Pale plaćene su hotelske usluge i karling 70 000 KM.

Vip gosti noćili su u hotelu “Lavina” za 8.465 KM.

Najam agregata za takmičenje u karlingu koštao je skoro 10.000 KM plaćenih firmi “PLAKALOVIĆ PROMET”.

Iz gradske kase je EYOF ukupno izdvojeno 837.602 KM, uz napomenu da je 400.000 KM kreditnih sredstava, pa je jasno da je cifra koju građani plaćaju još i veća.

Ministarstvo civilnih poslova ukupno je Gradu za ove namjene doznačilo 950.000 KM.

EYOF je u Istočnom Sarajevu koštao skoro dva miliona, a pitanje je šta je osim olimpijskih krugova, skromne infrastrukture  i sjećanja na EYOF Gradu ostalo?

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...