HomeRSIstočna IlidžaHoće li MOFAS...

Hoće li MOFAS doživjeti sudbinu RAOP-a?

Iako radnici dobijaju obećanja da bi preduzeće MOFAS, koje je odnedavno u većinskom vlasništvu Grada Istočno Sarajevo moglo početi sa radom, realne prepostavke ne idu u ovom pravcu.

Preduzeće koje je osnovala Skupština Grada Istočno Sarajevo DIGIS da bi preuzelo većinski dio vlasništva nad MOFAS-om ne posjeduje dovoljno sredstva da pokrene proizvodnju, iako su brojne firme iz inostranstva izrazila želju za nastavak saradnje sa MOFAS-om.

 

Osim dva miliona maraka koje je Gradu doznačila Vlada Republike Srpske, a koja su kao pozajmnica date DIGISU za kupovinu preduzeća, postavlja se pitanje kojim sredstvima će ovo javno preduzeće pokrenuti proizvodnju u MOFAS-u? U izvještaju za prošlu godinu prihodi preduzeća bili su svega 18 000 KM utrošenih za troškove funkcionisanja preduzeća.

 

Vršilac dužnosti direktora DIGIS-a Ognjen Sladoje na sjednici Skupštine Grada priznao je da je imenovanjem na ovu funkciju doveden u nezahvalnu poziciju, koja je ujedno i izazov da pokušaju spasiti MOFAS. Obraćajući se za skupštinskom govornicom Sladoje je u jednom trenutko rekao: “Budimo realni, šanse za propast MOFAS-a su velike.

 

 Lokacija na kojoj se nalazi nekadašnji privredni gigant na području opštine Istočno Novo Sarajevo je i  te kako  atraktivna.

 

I ranije se sumnjalo da bi moglo doći do “namjernog” gašenja preduzeća da bi na ovoj lokaciji počela izgradnja stambenih objekata. Između ostalog, i sam načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić tokom predizborne kampanje planirao je premještanje preduzeća na drugu lokaciju.

 

 

Ove sumnje danas je ponovio i odbornik SDS-a u SG Istočno Sarajevo Marko Sikima tvrdeći da nastavak rada MOFAS-a sa ovakvim načinom upravljanja nije održiv.

 

“Nije realno da to preduzeće nastavi sa radom. Ja ću dati sebi za pravo da dam svoje lične prognoze da će sigurno to preduzeće u roku od godinu, godinu i po dana otići u stečaj. Zato što DIGIS ne raspolaže nikakvim sredstvima da bi MOFAS mogao da nastavi proizvodnju”, rekao je Sikima ukazujući na brojne nelogičnosti u samom osnivanju i funkionisanju DIGIS-a.

 

Da sumnja u nastavak proizvodnje MOFAS-a potvrdio je i predsjednik Skupštine Grada Branko Koroman. “Ovaj pokušaj je pokušaj da se spasi preduzeće, niko ne kaže da će uspeti”.

 

Dugovanja MOFAS-a prema dobavljačima, Poreskoj upravi i radnicima koji su van fabrike više od devet mjeseci su preko 1,5 miliona maraka.

 

Sudbina jedinog proizvodnog preduzeća još uvijek je neizvjesna, a nazire se propast slična onoj radnika RAOP-a kojih je oko 100 ostalo bez posla, imovina uništena, a lokacija na kojoj je bila smještena fabrika služiće za neke nove projekte.

 

 

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...