HomeRSIstočna IlidžaGrad Istočno Sarajevo:...

Grad Istočno Sarajevo: Bez imenovanja petog načelnika odjeljenja, Ćosić: “Greška u konkursu”

Na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo imenovani su načelnici odjeljenja izabrani na konkursima za prijem službenika u Gradskoj upravi objavljenim u Večernjim novostima. Skoro po pravilu na konkurs su pristigle prijave samo dotadašnjih vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja.

Tako je novi/stari načelnik Odjeljenja za finansije Marina Mičić, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Ljiljana Lizdek, Odjeljenja za inspekcijske poslove Ratko Đurović i Odjeljenja za opštu upravu Nikola Vujičić.

 

Rješenja o imenovanju načelnika odjeljenja su samo formalnost u kojima stoji da je “pregledom prispjele prijave utvrđeno da kandidat ispunjava opšte i posebne uslove, nakon čega je obavljen intervju i izvršeno bodovanje”.

 

Jedno od Rješenja o imenovanju

 

Zanimljivo je da se na Dnevnom redu Skupštine Grada nije našla tačka vezano za Odjeljenje za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove, odnosno v.d. načelnika odjeljenja Obrada Kovača kojem je takođe istekao mandat.

 

Odbornik opozicije u Skupštini Grada Istočno Sarajevo Rade Ćosović (PDP) upitao je gradonačelnika Ljubišu Ćosića šta je sa imenovanjem petog načelnika odjeljenja. “Greška u konkursu”, rekao je gradonačelnik Ćosić.

 

“Ukoliko je to što načelnik kaže, onda je greška u dnevnom redu, ukoliko je greška u konkursu, što čisto sumnjam, onda je na današnjoj sjednici trebala da bude tačka Odluka o razrješenju v.d. načelnika i Odluka o imenovanju v.d. načelnika. Sada dolazimo u sivu zonu gdje ćemo imati razrješene načelnike, imenovane u punom kapacitetu i imamo načelnika odjeljenja koji ‘visi’”, odgovorio je Ćosović.

 

S obzirom da Zakon o službenicima i namještenicima RS propisuje da načelnika odjeljenja razrješava dužnosti skupština u slučaju  isteka vremena na koji je imenovan, što ovdje nije slučaj, pa je Skupština Grada u ovom slučaju prekršila Zakon.

 

Novinar SPIN Info pitao je na konferenciji za medije gradonačelnika kakva je to konketno “greška u konkursnoj proceduri” i da li su Odluke ovog odjeljenja i dalje važeće, s obzirom da je v.d. načelniku istekao mandat, i nije produžen, a novi nije imenovan.

 

“Komisija za propise dala je pozitivno mišljenje, znači da je sve urađeno u skladu sa Zakonom. Četiri načelnika odjeljenja su imenovana na osnovu javnog konkursa koji je uredno objavljen, prijavljeni su kandidati, ja sam dao prijedlog da se kandidati imenuju, a što se tiče greške u konkursu, tako su mi rekle kolege pa ćemo provjeriti”, rekao je gradonačelnik Ćosić i dodao da su odluke načelnika (kojem je istekao mandat) validne.

 

Član 55, stav 5 Zakona o službenicima i namještenicima RS kaže da “vršilac dužnosti odjeljenja ili službe mora da ispunjava opšte uslove za zapošljavanje u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi i posebne uslove za imenovanje. Jedan od posebnih uslova je i da ima najmanje tri godine radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja, odnosno odgovarajućeg zvanja, što, tvrdi izvor SPIN Info trenutni v.d. načelnik Obrad Kovač nema, te se stoga ova tačka nije našla na dnevnom redu protekle skupštine.

 

Autor: Redakcija

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...