HomeRSIstočna IlidžaKako je vlast...

Kako je vlast u Istočnom Sarajevu pustila radnike MOFAS-a “niz vodu”

Radnici MOFAS-a, jedinog preostalog proizvodnog preduzeća u opštini Istočno Novo Sarajevo u kojoj je najrazvijenija privredna grana građevinarstvo, sada će skoro zasigurno doživjeti sudbinu RAOP-a i drugih propalih preduzeća koja su nekada bila nosioci razvoja  Grada Istočno Sarajevo.

 

Iako je 2015. godine nakon restruktuisanja bivšeg ‘Famosa’ i osnivanja zajedničkog preduzeća ‘Mofas’  sa strateškim partnerima iz Njemačke i Tešnja ministar Petar Đokić najavio oporavak ovog preduzeća, to se nije desilo. 

 

                                                                 Naslov u medijima- 2015, Capital

 

Sadašnjih 50-ak radnika, koliko ih je još ostalo, umjesto obećane proizvodnje i razvoja preduzeća bore se za goli opstanak, za zarađene plate.

 

Svake godine prihodi MOFAS-a umanjivali su se skoro za milion maraka, da bi naprasno u roku od godinu dana 2020. ova firma poslovala s gubitkom od 1.150.260,00 КМ, a radnici njih tada 70 poslani su kućama.

 

 

Okupljanja radnika na kapiji preduzeća počela su još prošlog ljeta. SPIN Info je od početka pratio borbu radnika MOFAS-a kojima su plate kasnile, doprinosi nisu uplaćivani, proizvodnja je stala i to su bili samo neki od problema sa kojima su se suočavali.

 

Nakon protesta radnika,  oglasio se i gradonačelnika Ljubiša Ćosić koji je obećao da će Grad Istočno Sarajevo apsolutno stati iza radnika MOFAS-a i podržati ih, jer gašenjem ovog preduzeća gasi se metalska industrija na području Istočnog Sarajeva.

 

U novembru prošle godine Grad je osnovao novo preduzeće, DIGIS– javno preduzeće koje je sredstvima vlade u iznosu od 2 miliona maraka preuzelo većinsko vlasništvo nad MOFAS-om. Još tada opozicioni odbornici u Gradu Istočno Sarajevo pitali su odakle će Grad iznaći sredstva za pokretanje proizvodnje. Konkretnog odgovora nije bilo.

 

Ni radnici ne vjeruju u oporavak fabrike

 

Nezadovoljstvo radnika neisplaćenim platama i obećanja nadležnih koja nisu ispunjena bili su razlozi sve učestalijih protesta i prekidanja proizvodnje ne bi li ukazali na potrebu rješavanja njihovog pitanja.  Osim “smirivanja situacije” određenim novčanim pomoćima ili pokojom zarađenom platom nikakve konkretne mjere oporavka nisu preduzete, a iz fabrike se čak prodavalo željezo da bi se otplatili dugovi dobavljačima i svim ostalim dužnicima, a ponajmanje radnicima.

 

 

 

 

 

Atraktivna lokacija interesantnija od fabrike

 

Svjesni propasti MOFAS-a i činjenice da je vlastima najinteresantnija atraktivna lokacija na kojoj se preduzeće nalazi, pošto je u predizbornoj kampanji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i najavio da će premjestiti MOFAS,  radnici su u razgovoru sa našim novinarima istakli da samo žele “da se ova agonija završi” ističući da je njihov rad “robovlasništvo u 21. vijeku”. Od 70 radnika prošle godine, sada ih je oko 50 – ak. Otvoreno pričaju našim novinarima, da su svjesni da je zemljište MOFAS-a trenutno najveća vrijednost, i da niko ne brine o radnicima kako će prehraniti svoje porodice dok se istovremeno u Republiku Srpsku uvoze radnici iz Bangldeša i drugih zemalja. Da se radi o zemljištu potvrđuje i odbornik u Skupštini Grada Istočno Sarajevo i Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Natko Sudžuka koji je do sada bio najglasniji u borbi za prava radnika ovog preduzeća.

 

“Suština je da MOFAS ima oko 50 dunuma atraktivnog zemljišta i da je cilj vlastodržaca jasan, dočepati se te zemlje po svaku cijenu. Opština kroz namještene tendere naplati minimalno, ne više od 80 i neku marku po metru kvadratnom (i to je donedavno bilo 60 pa su pod našim pritiskom digli na 80) iako bi to parče zemlje kroz poštenu licitaciju moglo dostići i 250 pa i 300 KM negdje, i tako bi u budžetu bili para i za sport i za kulturu, ma za sve što je potrebno kod nas. Na primjer, skoro pola opštine nema kanalizaciju, eto para uz pomoć Vlade kojom se diče da u 21.vijeku riješimo to za svagda! Ali oni to smatraju svojim ličnim novcem i nekom namjeste posao a taj neko “ispod ruke” doplati nesto njima naravno i to tako funkcioniše godinama! Gradi se godinama i onako na oko je super a pojedinci zgrću milione narodnog novca! Licitacija bi trebala biti takmičenje i tih 80KM je početna cijena, ali je oni godinama prodaju bukvalno za jednu marku preko, i iole pametnom i normalnom čovjeku je jasno o čemu se tu radi”, kaže za SPIN Info odbornik Sudžuka.

 

Jedan ona načina da radnici dobiju barem dio onoga što su zaradili bilo je da se iz budžeta grada izvoje sredstva u iznosu od 250.000 KM koliko su odbornici opozicije amandmanom na rebalans budžeta Grada tražili.

 

Ovakav način isplate plata je odbijen, ali su odbornici jednoglasno podržali prijedlog da se održi posebna sjednica na kojoj će se raspravljati o sudbini MOFAS-a.

 

Pitali smo gradonačelnika Ćosića zašto je odbijen ovaj prijedlog opozicije da se umanje sredstva sa konta plata radnicima gradske uprave da bi se isplatila sredstva radnicima MOFAS-a?

 

“Nije bilo moguće, rekao sam da ću na posebnoj sjednici pričati šta smo mi kao gradska uprava učini za MOFAS i na koji način smo isplaćivali određena sredstva ali nije bilo moguće konto plata na koji smo dobili saglasnost Ministarstva finansija umanjiti za 10% jer bi time bili ugroženi radnici gradske uprave, to se ne može izvesti u budžetu i prebaciti na poseban konto koji bi napravili, to je tehnički neizvodljivo”, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

 

Sjednica o stanju u MOFAS-u tek nakon izbora

 

Posebna sjednica na kojoj će se razmatrati dalja sudbina MOFAS-a zakazana je tek za 05. oktobar, nakon izbora, što radnicima predstavlja sumnju da od isplate zaostalih plata, neće biti ništa.

 

“A posebna sjednica u Gradu dva dana poslije izbora i sjednica skupštine opštine INS dva dana prije izbora su posebna priča, računaju da se opoziciji prosto nemoguće spremiti za njih, zakazane su baš tad. I naravno natrpane materijalom kako bi im sve što lakše prošlo. Ipak, mi smo tu da se borimo protiv njihovog lopovluka pa ćemo biti spremni za te sjednice”, zaključuje Sudžuka.

 

 

U Istočnom Sarajevu polako se gasi proizvodnja. Prodaja građevinskog zemljišta i stanova ipak je unosniji posao od isplate plata radnicima koji tako prehranjuju svoje porodice.

 

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...