HomeRSIstočna IlidžaIzgorjela spalionica guma...

Izgorjela spalionica guma “Greta” na području Grada Istočno Sarajevo

Sinoć se u večernjim časovima desio požar na području opštine Trnovo, tačnije pored deponije Krupačke stijene gdje je izgorjela spalionica guma “Greta” d.o.o. Trnovo.

 

Na osnovu informacija SPIN Info sa lica mjesta, ljudskih žrtava nema, ali je pričinjena veća materijalna šteta i spalionica je potpuno izgorjela.

 

Najvjerovatniji uzrok požara je, tvrde mještani, curenje plina.

 

Prema podacima vatrogasne službe Istočno Sarajevo, u gašenju je učestvovalo devet vatrogasaca, uz pomoć tri vozila, piše portal Katera.

 

Oni navode da je požar ugašen, a da je intervencija trajala četiri časa.

 

 

Napominjemo da su mještani i ekološka udruženja još ranije tražili zabranu rada ove kako kažu “ekološke bombe”.

 

“U momentu kada pokrenu postrojenje iz Grete počne izlaziti crni dim koji se nadvije nad obližnjim mjestima i niko od nas ne može otvoriti prozor, a o izlasku vani tada ni ne pomišljamo. Guši nas, ne možemo disati“, izjavili su mještani za medije svojevremeno tražeći da se ispita kvalitet vazduha naglašavajući da se do sada kvalitet ispitivao u momentu kada spalionica nije radila.

 

Vladimir Lubura iz Ekološkog pokreta Krupac tvrdi da je spalionica radila, iako je u toku sudski spor oko oduzimanja dozvole za rad koju je izdalo Odjeljenje za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno- komunalne poslove Grada Istočno Sarajevo.

 

Uvijek sam govorio da je to jedna trovačnica koja izaziva ogromne ekološke probleme, sada je poslije požara ostala velika crna mrlja takođe toksična po zdravlje stanovnika”, kaže Lubura za SPIN Info upozoravajući da je tokom rada u pomenutoj fabrici umrlo čak četvoro radnika, što izaziva određene sumnje.

 

Prema podacima Akta.ba, odgovorno lice u firmi Greta d.o.o. Dragana Jovanović, dok je njeno ime i u vlasničkoj strukturi firme uz Saldina Šabanovića.

 

Foto: Spin info

Čekamo odgovor gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića o navedenoj temi zabrane rada spalionice guma.

 

Podsjećamo da je ova spalionica, zajedno sa deponijom u Krupcu, koja još uvijek nema dozvolu nadležnih, nanijela nepopravljivu štetu životnoj sredini i direktno uticala na zdravlje stanovnika.

 

Foto: Spin Info

Autor: Redakcija

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...