HomeRSIstočna IlidžaВатрогасцима у Источном...

Ватрогасцима у Источном Сарајеву нису повећане плате јер Град није могао обезбиједити додатна финансијска средства

Измјене Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе којима су у фебруару ове године увећане плате ватрогасаца у свим ватрогасним јединицама широм Републике Српске, још увијек не важе за ватрогасце у Источном Сарајеву.

 

“Радницима запосленим у градској управи Града Источно Сарајево и распоређеним на радно мјесто ватрогасаца- спасилаца у Територијалној ватрогасно- спасилачкој јединици, у периоду од фебруара до дана подношења представке послодавац не обрачунава нити исплаћује плату у складу са одредбама општег акта”, стоји у Обавјештењу управне инспекције Министарства управе и локалне самоуправе упућеном Савезу синдиката Републике Српске крајем августа ове године.

 

 

Иако је инспекција наложила градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу да у року од мјесец дана усклади појединачне акте о платама за све запослене са одредбама Посебног колективног уговора, то још увијек није урађено, а ватрогасци у Источном Сарајеву, њих око 70,  остају без законом загарантованог повећања плата.

 

Ћосић: Министарка је потписала нешто на шта није имала право

 

Градоначелник Источног Сарајева и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић отворено каже да до повећања плата ватрогасцима није дошло јер Град није могао обезбиједити додатна финансијска средства.

 

“Ми уважавамо и знамо који је посао ватрогасаца и свакако да они заслужују повећање примања исто као што сви заслужују, међутим нисмо могли обезбиједити та финансијска средства зато што их тај који је потписао у наше име тај, колективни уговор, није обезбиједио. Лако је у малој средини гдје има 5- 6 ватрогасаца, па повећати тих 10-15% а у случају града Источно Сарајево то би било додатних 300 000 марака”, каже Ћосић у одговору на наше питање.

 

О повећању плата муку муче и требињски ватрогасци, о чему је СПИН Инфо раније писао. Међутим, за разлику од својих требињских колега који су користили све доступне механизме у борби за радничка права, ватрогасци у Источном Сарајеву нису се оглашавали по овом питању, па чак нису ни одговорили на наша питања које смо им уредно доставили.

 

Осим тога што је градоначелник Ћосић указао да актуелна министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић “није имала право” потписати измјене Колективног уговора без да обезбиједи додатна средства општинама и градовима, градоначелник је уједно указао на однос Владе РС према Граду Источно Сарајево, говорећи да би требало да се изјасне да ли ће Град бити од стратешког значаја и увезан са општинама, или ће функционисати као и до сад са недовољних 15-ак милиона марака буџетских средстава. За нормално функционисање Града, тврди Ћосић, потребно је још додатних 5-6 милиона марака.

 

 

Аутор: Сања Васковић

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...