HomeRSIstočna IlidžaRazvoj grada Istočno...

Razvoj grada Istočno Sarajevo zavisiće od milosti Vlade Republike Srpske

Na današnjoj sjednici skupštine Grada Istočno Sarajevo usvojen je prijedlog budžeta za 2023. godinu u iznosu od 14.794.910 КМ što je za million i po manje u odnos na rebalans budžeta za ovu godinu (16.359.557 KM).

 

Osnovni razlog umanjenog budžeta su ukinuta primanja po osnovu komunalnih taksi opštinama i gradovima u RS čime su budžeti lokalnih zajednica oštećeni za oko 17 miliona maraka godišnje, a sam Grad Istočno Sarajevo za oko million i po.

 

Da je ovo loša, ali i  politička odluka Vlade RS koja je usvojena da bi se smanjili prihodi u budžetu Banjaluke i Bijeljine kada je na čelo ovih gradova došla opozicija, složni su i vlast i opozicija u Istočnom Sarajevu.

 

“Kritikovao sam mudre glave kojima je palo na pamet da ukinu komunalnu taksu zarad nekih političkih ciljeva i nemam problem da to kažem javno, mislim da oni koji posluju u ovom gradu, a ostvaruju ekstra profit treba da plate i odgovarajući naknadu. Mi ćemo sa Vladom sarađivati, ali nećemo imati problem da iskažemo svoje mišljenje”, odgovara gradonačelnik Ljubiša Ćosić na naše konstatacije da je za skupštinskom govornicom intenzivnije kritikovao rad Vlade RS. Ćosić je rekao da Gradu treba ozbiljan budžet, uvećan za najmanje pet miliona, ukoliko Vlada želi da ulaže u istok Republike.

 

“Ako nemamo ministra, neka barem ozbiljno shvate ulogu Istoka”, zaključuje Ćosić.

 

Na ovakav prijedlog budžeta opozicija nije podnijela amandmane, a prijedloge pojedinih odbornika gradonačelnik je obećao uvrstiti u budžet za narednu godinu.

 

“Kad neko pita što nismo podnijeli amandmane, ja ne znam kako da podnesem i sa čega da skinem kada vidim da nema para, fali preko dva miliona. A što fali preko dva miliona, zato što je tamo neki pametnjaković is SNSD-a zbog neke politike, da bi uticao na prihod budžeta grada Banjaluka i Bijeljina ukinuo takse bankama, osiguravajućim društvima, kladionicama i tako dalje od čega lokalne zajednice nemaju marke, a oni reketiraju građane”, kaže u izjavi za medije odbornik SDS-a Goran Šehovac napominjući da su opozicioni odbornici i ranije upozoravali da će faliti novca u gradskom budžetu.

 

A da će dalji razvoj pompezno najavljenih infrastrukturnih projekata na području Grada Istočno Sarajevo zavisiti od dobre volje Vlade Republike Srpske priznao je i gradonačelnik Ćosić.

 

“Tražićemo milion za zgradu gradske uprave u Palama, tražićemo obećani milion za javnu rasvjetu koja će ići preko Romanije do ulaza u Pale, novac za pasarelu, završićemo projekat Parka velikana srpskog zdravstva u okviru bolnice, tražićemo milion i za bazen u Istočnom Novom Sarajevu kao i konačno da se riješi pitanje treće trake preko Romanije da vidimo šta je sa tim projektom. Tražićemo sredstva za kružnu raskrsnicu kod Toma, na Kuli…  To su sve projekti gdje treba podrška, pa ako se vozimo autoputevima na zapadu Srpske, možemo se voziti i dobrim putevima na istoku Srpske”, rekao je gradonačelnik i dodao da to nije kritika, već je fakat i materijal za razgovore sa Vladom.

 

Iz SDS-a su podsjetili na obećanje Vlade da će dati sredstva za izgradnju Gimnazije na području opštine Istočna Ilidža koja je svoj dio obaveza oko ovog značajnog projekta davno izvršila.

 

Autor: S. Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...