HomeRSIstočna Ilidža“PROINŽINJERING” DOO jedini...

“PROINŽINJERING” DOO jedini ponuđač i pobjednik tendera Grada za izvođenje kanalizacionih radova u Sokocu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica još u avgustu prošle godine razgovarali su o projektima vezanim za ovu opštinu u sastavu grada. Najavljeno je da će zajednički finansirati izgradnju kanalizacionog kolektora u Knežini, za šta je Gradska uprava već tada obezbijedila 50.000 KM. Nakon više od godinu dana gradska uprava je raspisala tender pomenute vrijednosti za prvu fazu koja obuhvata građevinske radove i radove na kolektorima otpadne vode.

 

Piše: Sanja Vasković/

foto: arhiva/gradonačelnik

 

U poslu nije bilo konkurencije.

 

Na tender se javila samo jedna firma čija je ponuda prihvaćena. Riječ je o firmi “PROINŽINJERING” DOO Istočno Novo Sarajevo. Primarna djelatnost ove firme koja će izvoditi građevinske radove na kolektorima otpadnih voda je elektroinstalacijski radovi, navedeno je na portalu Akta.ba.

 

Ovu javnu nabavku u kojoj postoje naznake mogućnosti za korupciju, izigravanje ili kršenje zakona, te principa transparentnosti, portal Pratimo.tendere je označio sumnjivom. Razlog je to što je prihvaćena ponuda za samo 13,31 KM niža od procijenjene vrijednosti radova (49.986,69 KM).

 

 

 

Ovo nije jedini posao koji je ova firma dobijala od Grada Istočno Sarajevo, ali i opština u sastavu grada. Posebno je zanimljivo da je u prošloj godini sa ovom firmom Grad sklopio pet direktnih sporazuma. Skoro svi su maksimalne vrijednosti 6 000 KM, što je jedan od najnetransparentnijih postupaka u procesu javne nabavke. Dva takva sklopljena su i sa Gradskom razvojnom agencijom čija je direktorka Mladenka Pandurević takođe sa Sokoca.

 

Vlasnik firme PROINŽINJERING DOO je Jovana Maletić. A od osnivanja 2019. prihodi firme rastu.

 

Iako je Jovanin suprug Igor Maletić, prema podacima sa poslovnog portala Akta.ba izvršni direktor Sektora za mjerenje i odnos sa korisnicima Mješovitog holdinga “ERS” – MP a.d. Trebinje – ZP “Elektrodistribucija” a.d. Pale, to nije bila prepreka da firma njegove žene dobija poslove od Mješoviti holding ERS – MP a.d. Trebinje – ZD IRCE A.D. Istočno Sarajevo čiji je v.d. direktora Stevan Šobat. I Šobot i Maletić bili su jedno vrijeme direktori, sada već propale firme, FAMOS/MOFAS.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...