HomeRSIstočna IlidžaMještani Kasindola više...

Mještani Kasindola više od decenije čekaju otvaranje ambulante

Još 2012. godine iz opštine Istočna Ilidža najavili su izgradnju ambulante porodične medicine u Kasindolu. Međutim, iako je objekat ambulante izgrađen ista nije u funkciji. Zanimljivo je da o ambulanti više niko i ne govori, niti se pominju sredstva za završetak ovog projekta.

 

Piše: Valentina Galović

 

Tadašnji načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač 2012. godine najavio je izgradnju još jedne ambulante porodične medicine. Problem je, kako je naveo, predstavljao izbor najpovoljnije lokacije.

 

“U ovaj projekat smo ušli s ciljem pokrivanja cijele opštine infrastrukturom za uspješnu zrdavstvenu zaštitu. Riječ je o zamjeni objekata između opštine Istočna Ilidža i firme Tomašević. Radovi na adaptaciji, odnosno renoviranju objekta su otpočeli i nadam se da će relativno brzo biti završeni. Na ovaj način će i stanovnici ovog dijela opštine lako i brzo doći do porodičnog doktora i efikasno ostvariti svoja prava iz dijela primarne zdravstvene zaštite”, rekao je Predrag Kovač prije 12 godina i podsjetio da je izgradnju ambulanti u ovoj opštini finansirala isključivo opština Istočna Ilidža.

 

Iz opštine Istočna Ilidža ne pominju ambulantu u Kasindolu

 

Porodične ambulante u Vojikovićima i na Mladičkom Polju djeluju u okviru Doma zdravlja Istočno Sarajevo čiji su osnivači opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. O problemima radnika i dugovanjima Doma zdravlja SPIN Info je pisao i ranije. Opština Istočna Ilidža, kao i susjedna opština i Grad Istočno Sarajevo izdvajaju određena sredstva za Dom zdravlja i Bolnicu Srbija, ali ambulantu u Kasindolu ni nakon našeg zvaničnog upita ne pominju.

 

Iako smo ih pitali zašto ambulanta još nije završena iz kabineta načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića su govorili o rekonstrukciji dijela stare bolnice “Kasindo” i izgradnji potpuno nove bolnice “Srbija” sa “svim odjeljenjima i savremenom opremom”.

 

Znači li to da građanima nije potreba ambulanta u Kasindolu i da su sredstva koja su uložena u njenu izgradnju propala?

 

Iako smo ih pitali koliko je do sada uloženo u izgradnju ambulante u Kasindolu Iz Istočne ilidže su nam govorili o planiranim sredstvima za Bolnicu “Srbija”.

 

„Trenutno što se tiče planiranih sredstava za bolnicu „Srbija“, obezbjeđena su sredstva od 25.000 KM za izgradnju parkinga, u kome učestvuju i Grad Istočno Sarajevo i Opštine u sastavu grada“, navode iz Istočne Ilidže.

 

Izgleda da građanima niko ne polaže račune kako se troši njihov novac. Dok ambulanta u Kasindolu čeka neka bolja vremena, zdravstveni sistem Istočnog Sarajeva i Republike Srpske grca u problemima i dugovima, sredstva građana, oko 600 000 KM u narednom periodu biće izdvojena za izgradnju Parka velikana srpskog zdravstva koji će se graditi u okviru  Bolnice “Kasindo”.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...