HomeRSGackoTENDERI OPŠTINE I...

TENDERI OPŠTINE I RITE GACKO: Stotine hiljada godišnje porodičnoj firmi odbornika SNSD-a

Stotine hiljada godišnje porodičnoj firmi odbornika SNSD-a

Gacko

 

Trgovina na veliko i malo osnovna je djelatnost firme „Lipnik“ d.o.o. iz Gacka. Vlasnik firme je Dušan Lojović. Podsjećanja radi, Lojović i njegova firma su 2011. godine prvostepenim rješenjem prekršajno kažnjeni zbog šverca 19.200 kg sirove kafe, tada tržišno procijenjene na oko 150.000 KM. 

Sin Dušana Lojovića je Miroslav Lojović. On je za odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Gacko izabran na prošlim lokalnim izborima. Tada se svojim glasačima predstavio kao privatni preduzetnik.

 

 

Između ostalog, Miroslav je i direktor očeve firme „Lipnik“ koja godišnje prihoduje stotine hiljada maraka putem javnih nabavki. Porodična firma ugovore najčešće zaključuje s javnim preduzećima i institucijama u Gacku, a od kraja 2016. godine, do sredine oktobra 2021. godine, „Lipnik“ je zahvaljujući tenderima prihodovao oko 1,8 miliona maraka. Ako tome dodamo nabavke koje nisu objavljene na Portalu javnih nabavki, a riječ je o periodu od kraja 2012. do kraja 2016. godine, prema dostupnim informacijama iznos se penje na oko 2,8 miliona maraka.

 

 

Između ostalog, „Lipnik“ posluje i s Opštinom Gacko. Tako je u februaru ove godine zaključen ugovor za „reprezentaciju kafe kuhinje i održavanje čistoće za potrebe opštinske uprave u 2021. godini“ vrijedan oko 10.000 KM bez PDV-a. No, kako ugovor ne prelazi vrijednost od 30.000 KM, tako ni, zakonski, nema sukoba interesa. Poslovali su „Lipnik“ i Opština Gacko i prije izbora Miroslava Lojovića za odbornika – od kraja 2016. godine još četiri ugovora vrijedna oko 38 hiljada maraka, a ako dodamo dostupne ugovore od ranije, dolazimo do iznosa od oko 90.000 KM. 

Novinari Žurnala kontaktirali su Lojovića, kao i opštinskog načelnika Ognjena Milinkovića (također SNSD), ali oni nisu bili raspoloženi za razgovor.

No, poslovanje s Opštinom Gacko i nije toliko unosno koliko sa „Rudnikom i termoelektranom Gacko“ (RiTE Gacko) – 33 ugovora u ukupnoj vrijednosti od preko 890 hiljada maraka. Kada dodamo ugovore zaključene tokom i prije 2016. godine, a koji nisu objavljeni na Portalu javnih nabavki, dobijamo cifru veću od 1,8 miliona maraka

Najunosniji ugovori bili su oni za nabavku mliječnih proizvoda, hljeba, piletine, ratarskih proizvoda, kolonijalne robe. Na primjer, recimo da je vrijednost samo jednog ugovora, i to zaključenog na osnovu provedenog netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, bila čak 111.360 KM. Riječ je bila o nabavci mliječnih proizvoda.

O odnosu firme „Lipnik“ i „RiTE Gacko“ svojevremeno je pisao opozicionar Nebojša Vukanović. On je isticao kako je njihova bliska saradnja počela gotovo istovremeno kada je smijenjen direktor Rajko Papović, a na čelo preduzeća došla uprava predvođena Srđanom Milovićem i Milinkom Milidragom

„’Lipnik’ se specijalizovao uglavnom na nabavku prehrambenih proizvoda za ‘RiTE Gacko’, i od kraja 2013. redovno dobija poslove vezane za nabavke hrane za radnički restoran gatačke termoelektrane. (…) Vlasnik preduzeća ‘Lipnik’ je Duško Lojović, pašenog Milimira Mike Govedarice, bivšeg policijskog inspektora i načelnika Jedinice za borbu protiv privrednog kriminala koji je smijenjen sa funkcije nakon zloupotrebe položaja, nezakonitog prisvajanja imovine i više desetina hektara zemljišta Planinskog dobra Gacko. Lojović i Govedarica su oženili dvije sestre, a pupčana vrpca kojom su oni vezani za ‘RiTE Gacko’ je izvršni direktor rudnika i narodni poslanik Srđan Milović, koji je oženio sestru Mike Govedarice“, pisao je tada Vukanović.

U međuvremenu, „RiTE Gacko“ je raspisao nove tendere za nabavku pilećeg programa, konzervisane ribe, hljeba, mliječnih proizvoda, ratarskih proizvoda… Ako je suditi prema dosadašnjim tenderima, glavni favorit za dobijanje ugovora već je poznat.

(zurnal.info)

Nastavite čitati:

KOJA JE PRAVA CIJENA BESPLATNIH PARCELA: Zašto mještani Grginog Polja ne mogu legalizirati svoje domove?

Iako su izgradili kuće još prije 20 godina, mještani Grginog Polja u Vitezu i dalje nisu vlasnici, odnosno posjednici parcela na kojima žive. Dok su im iz Općine Vitez tada govorili da se zemljište dijeli besplatno, danas je stvar drugačija i od mještana se traži novac kako bi se sve legaliziralo. Dodatni problem je i to što postoji mogućnost da je riječ o državnoj imovini, odnosno imovini PD Vlašić

Bihać: Tenderi za stranačke donatore i kupovina mandata, migrantska kriza, nezaposlenost…

Firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. Ova...

Bosanska Krupa: Gradonačelnik svečano otvara dvoranu izgrađenu na državnom poljoprivrednom zemljištu!

Sportska dvorana u Bosanskoj Krupi izgrađena na državnom poljoprivrednom zemljištu koje je u vlasništvu države i koje se nalazi u vodnom dobru rijeke Une. Iako je, nakon zahtjeva Pravobranilaštva BiH, poništeno rješenje kojim se izvršila pretvorba poljoprivrednog zemljišta na kojem je izgrađena dvorana, gradonačelnik Armin Halitović ne odustaje od svečanog otvaranja tog objekta. Izgradnju dvorane finansirala i Vlada FBiH, a koštala je više od 3,2 miliona maraka bez PDV-a.