HomeRSIstočna IlidžaPark prirode “Trebević”...

Park prirode “Trebević” još uvijek nema aktivnosti- opštine osnivači nisu uplatile novac koji duguju

Skupština Grada Istočno Sarajevo u martu prošle godine usvojila je Odluku o osnivanju JU Park prirode „ Trebević“ s ciljem zaštite prirode i očuvanje tog predjela. Godinu dana kasnije, ekocid na Trebeviću se nastavlja, a nadležni su se jedino fotografisali pored postavljenih tabli kojim se označava početak budućeg Parka prirode. Od planiranih akcija za 2024. godinu nije realizovano skoro pa ništa zbog kašnjenja osnivača sa isplatom.

 

Piše: Valentina Galović

 

Javna ustanovu Park prirode Trebević osnovana je od strane Grada Istočno Sarajevo koji učestvuje sa  40% od ukupnog uloga, te opština Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo i Pale sa po 20%. 

 

Za direktora Parka prirode „ Trebević“ imenovan je Mladen Samardžić.

 

Planirani prihodi za 2024. godinu iznose 152.800 KM, od čega se Grad Istočno Sarajevo obavezao uplatiti 50.000 KM, a opštine osnivači po 25.000 KM, ostatak novca planiran je od prodaje ulaznica i drugih aktivnostima od čega sada trenutno nema ništa.

 

Za sada je novac isplaćen samo od strane Grada Istočno Sarajevo.

 

„ Trenutno je u izradi dokumentacija“, navodi direktor Samardžić za Spin info i dodaje da je u izradi Zoning plan koji je neophodan i za koji treba duže vremena.

 

Osim direktora, Park Prirode „Trebević“ nema zaposlene. Osim što još uvijek nemaju aktivnosti,  postojeći budžet nedovoljan je za zapošljavanja.

 

Opštine osnivači nijeme na dopise da uplate novac

 

Od ukupno raspoloživih sredstava Parka prirode  „ Trebević“, za sada je iskorišteno 8 000 KM, koliko su procijenjene info table, odnosno njihova izrada i postavljanje.

 

 

„ Što si tiče grada Istočno Sarajevo, on je svoj dio ispoštovao, a dogovor vezan za opštine i njihovu isplatu još uvijek nema“ , rekao je Samardžić i dodaje da je do sada novac već trebao biti isplaćen.

 

 

S obzirom da je u pitanju plan za 2024. godinu, koja je već na pola odmakla, a od planova ostvareno skoro pa ništa, te se još čeka novac od opština, PP „Trebević“ teško da će početi sa aktivnostima do kraja godine. 

 

 

„Razloge i ostalo ne znamo, poslali smo dopise da se to realizuje zbog planova za naredni period, pa ćemo vidjeti šta će i kako biti“, rekao je Samardžić za Spin info.

 

Krajem prošle godine, isti direktor je izjavio za medije da je od trenutka osnivanja javne ustanove urađeno mnogo, te da će u narednom periodu biti donesen prostorni plan i plan upravljanja za narednih deset godina.

 

O zaštiti prirode pričao je tada i onaj koji je izmjenama regulacionih planova uništava, načelnik Bojo Gašanović koji je svojevremeno izjavio kako bi “želio da jednog dana na Trebeviću bude jedan veliki grad”.

 

Obećanje o proglašenju Parka prirode Trebević sadašnji gradonačelnik Ljubiša Ćosić  dao je još 2016. godine kandidujući se za lokalne izbore, što je svojevremeno portal Istinomjer označio kao neipunjeno obećanje.

 

Podsjećamo da se planina Trebević posljednjih godina masovno uništava. S obzirom da područje Trebevića obuhvata više opština i kantona u saradnji na prodaji ove zemlje sve političke opcije jako dobro sarađuju. Primjer dobre saradnje svakako je i veza SNSD-ovog gradonačelnika Ljubiše Ćosića i načelnika Opštine Istočni Stari Grad SDS-ovog Boje Gašanovića. Samo početkom 2024. godine na zasijedanju skupštine ove nerazvijene opštine izglasana je prodaja čak 40 parcela.

 

Dio Trebevića na kojem je u toku izgradnja objekata, Foto: SPIN Info

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...