HomeRSIstočna IlidžaProblemi sa brojem...

Problemi sa brojem studenata- Rektoru UIS najveće priznanje Grada

To što smo prijatelji, to je naša lična stvar”, rekao je na skupštini Grada gradonačelnik Ljubiša Ćosić pričajući o saradnji sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanom Kulićem koji je dobio jedno od najvećih priznanja Grb Grada.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Izbjegavajući egzaktne podatke o broju upisanih studenata, Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu dr Milan Kulić izjavio je da je nakon prvog upisnog roka broj upisanih studenata na UIS veći za 15%. Prošle godine podaci su pokazivali da je oko 1 000 studenata manje nego 2022, te da ih oko 16 000 iz Republike Srpske studira u Srbiji.

 

Rektor je demantovao i pisanje nekih portala o “strmoglavom padu Univerziteta”, te nas uvjeravao o pozitivnoj upisnoj politici i većem broju studenata, pozivajući se na to da je smanjen broj studenata regionalni problem zbog demografske slike.

 

Lijepe riječi i obećanja o prekrasnoj koncertnoj dvorani koju ćemo dobiti, te konačnom useljavanju u zgradu Rektorata i Studentskog doma trebale bi valjda da zamagle činjenicu da nijedan objekat nije završen na vrijeme, da smo umjesto objašnjenja zašto nije gotovo promijenili datum završetka radova na građevinskoj tabli.

 

O milionima rektor nije htio da govori, nama pogotovo, iako smo u par navrata pokušali razgovarati sa njim, kao da novac nije novac građana i da ne mora da pojasni kako su ga potrošili.

 

Tu je njegov pijatelj, gradonačelnik Ćosić da licitira ciframa, a i bolje poznaje javne nabavke koje provodi Univerzitet od samog rektora. Trenutno je to čak 22 miliona za adaptaciju dvije zgrade, što je u međuvremenu sa opremanjem skočilo na 25 miliona, kako je na skupštini izjavio pridodavši i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta koji, pogađate, još nije završen.

 

Približavaju se lokalni izbori, dobro će gradonačelniku doći podrška rektora, koji je najavio da će već u septembru sjediti u novom kabinetu.

 

Rektor nije saslušao ni tačku vezanu za studentski standard, napustio je skupštinu ranije.

 

Usvojena je, bez rasprave. Razumljivo je da oni koji se voze službenim automobilima ne znaju kako je dijeliti toalet sa 5-6 osoba.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...