HomeRSIstočna IlidžaKružni tok na...

Kružni tok na Kuli- realnost ili još jedan propali projekat?

Piše: Sanja Vasković

Znate li da se druga po redu najfrekventnija saobraćajnica nalazi na području opštine Istočna Ilidža? Riječ je o dijelu ulice Ravnogorska iz pravca Kantona Sarajevo, gdje se ovaj magistalni put spaja sa ulicom Vojvode Radomira Putnika, ili raskrsnica Kula. Svima je jasnije, budući da saobraćajne gužve na ovom dijelu puta godinama prave brojne probleme građanima Istočnog Sarajeva, ali i Sarajeva. Doduše, ovo je nezvaničan podatak, ali čini se da je  frekvencija vozila svakim danom sve veća i izaziva saobraćajni kolaps, ne samo danima vikenda, kada stanovnici iz grada spas od zagađenog vazduha nalaze na obližnjim planinama, već i radnim danima kada je promet vozila najveći.

 Iako je na raskrsnici postavljen semafor koji bi trebao da reguliše saobraćaj, paradoks je da su u periodu kada semafor radi, saobraćajne gužve veće (?!) zbog čega  MUP Republike Srpske u saradnji sa preduzećem koje održava semafor, vikendom u udarnim terminima semafor gasi, odnosno prebacuje na žuto treptajuće svjetlo, da bi se tako ubrzao protok saobraćaja. Nerjetko i sami pripadnici MUP-a, odnosno saobraćajni policajci, regulišu saobraćaja na ovoj itekako značajnoj  raskrsnici. Važno je napomenuti da se samo stotinjak metara od raskrsnice nalazi i zgrada Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu koju posjećuju brojni zvaničnici što stvara dodatne gužve.

 Isključivanje semafora i saobraćajni policajci predstavljaju kratkoročne mjere koje ne doprinose rješenju problema, imajući u vidu i to da se broj stanovnika u Istočnom Sarajevu  povećava, a grad se infrastrukturno ubrzano razvija. Svjesne su toga i lokalne vlasti, ali rješenje ovog problema sa kojim se svakodnevno suočavaju stanovnici ne nazire se još uvijek, barem ako je suditi prema planiranim projektima opštine Istočna Ilidža za ovu godinu.

Predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i opštine Istočna Ilidža, 20.07.2018. godine potpisali su „Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa“, koji je bio polazna tačka u realizaciji projekta Rekonstrukcija raskrsnice u kružnu raskrsnicu na ukrštanju magistralnog puta M18 i regionalnog puta R446 (Kula), što je zaista potrebno, za razliku od predizbornih asfaltiranja širom Srpske u cilju prikupljanja glasova. Ipak, do realizacije pomenutog projekta nije došlo. Završilo se na najavi izgradnje kružne saobraćajnice i zajedničkom slikanju za medije. 

Potražili smo obrazloženje od nadležnih. Iz JP “Putevi RS” odgovaraju : “Opština Istočna Ilidža je još uvijek u postupku realizacije navedenih obaveza iz Sporazuma, te tek po završetku istih, ‘Putevi RS’ biće u mogućnosti krenuti sa realizacijom obaveza koje su u našoj nadležnosti”.

Zašto opština Istočna Ilidža nije ispunila svoje obaveze, odnosno pribavila urbanističko-tehničke uslove sa planom parcelacije, saglasnosti za dobijanje lokacijskih uslova, te izradila projektno-plansku dokumentaciju, pojašnjava načelnik opštine Marinko Božović:

 “U inicijalnoj varijanti JP ‘Putevi RS’su planirali izgradnju kružnog toka koji bi imao prilično mali prečnik. Na inicijativu naše opštinske uprave tražili smo sastanak sa predstavnicima ovog javnog preduzeća gdje smo na te stvari upozorili, i rekli da bi bilo neophodno da se pravi mnogo veći prečnik, s obzirom da tuda prolaze i teretna vozila, da ne bi došli u situaciju da imamo kružni tok kao što je onaj kod hotela ‘Espana’ u Lukavici gdje je otežan saobraćaj posebno teretnim vozilima sa prikolicom uslijed nedovoljne širine kolovozne trake.”

Prilikom potpisivanja sporazuma najavljeno je da će se za  izgradnju kružnog toka izdvojiti oko 500 000 KM, što je nedovoljno ukoliko se rekonstrukcija ove raskrsnice u kružnu planira izvoditi prema propisanim standardima koji će ispuniti svoju svrhu, regulisati saobraćaj i smanjiti svakodnevne gužve, dodaje načelnik.

 Međutim, i da iz “Puteva RS” prihvate inicijativu, tačnije uslov načelnika da kružni tok bude prečnika 48 m, javlja se problem nedovoljnog prostora za njegovu izgradnju. Odnosno, potrebno je izvršiti eksproprijaciju privatnog zemljišta na ovom dijelu puta čime bi se ugrozio prilaz poslovnim objektima koji se nalaze na lokaciji Kula.

 “Ja kao načelnik ne prihvatam to. Smatram da je neophodno napraviti kružni tok, ali ga prilagoditi postojećoj situaciji. Mi kao opština nikada nećemo prihvatiti izvođenje radova na tom kružnom toku ukoliko on podrazumijeva zatvaranje bilo kojeg od poslovnih objekata koji se nalaze na toj lokaciji“, odlučan je Božović.

 Znači, rješenje koje podrazumijeva izgradnju odlivne trake čime će se privatnicima ugroziti prilaz poslovnim objektima, za opštinu nije prihvatljivo. Sljedeće od ponuđenih rješenja bilo bi  izmještanje raskrsnice prema stambenim zgradama da bi se što više udaljilo od poslovnih objekata. Ali, u ovom slučaju mora se voditi računa da se u blizini planira graditi poslovni objekat čiju izgradnju ovaj kružni tok takođe ne bi trebao ugroziti. Ukoliko se usvoji rješenje koje je “nakaradno”  iz budžeta opštine biće potrebno izdvojiti nekoliko miliona KM, što nije prihvatljivo jer bi u ovom slučaju sama eksproprijacija koštala više nego projekat izgradnje kružne raskrsnice. 

 Pokušali smo doći do optimalnog rješenja.  Evidentno je da se po ovom pitanju u skorije vrijeme nešto mora preduzeti. Iz opštine Istočna Ilidža najavili su novi sastanak sa predstavnicina JP “Putevi RS” i izabranim projektantom odnosno firmom Gralex sa Pala, gdje će pokušati naći  zajedničko rješenje. To svakako podrazumijeva da je za ovaj projekat potrebno izdvojiti znatno više sredstava u odnosu na 500 000 KM inicijalno planiranih.

 “Od nas će uskoro otići poziv za sastanak sa JP ‘Putevi’. Koncipiraćemo poziv tako da oni biraju mjesto i vrijeme sastanka. Predstavnik našeg odjeljenja i izabrani projektant će se pojaviti na lokaciji, gdje bi trebali da nađemo zajedničko optimalno rješenje, uzimajući u obzir sve činjenice koje se nalaze na licu mjesta. Ne može se o rješenju kružne raskrsnice na Kuli govoriti iz fotelje u Banja Luci, mora se izaći na lice mjesta, pogledati činjenice vezane za tu lokaciju i na osnovu toga donijeti adekvatno rješenje”, zaključuje Božović.

Dakle, budućnost izgradnje kružne raskrsnice na Kuli još uvijek je neizvjesna, kako zbog tehničkih, finansijskih i međuinstitucionalnih problema, tako i još jedne važne činjenice koju ne smijemo izostaviti. U oktobru su u Bosni i Hercegovini lokalni izbori, što će promijeniti dinamiku planova i rada, ali i stopirati realizaciju mnogih projekata na nivou države. Izborna godina prilika je za skupljanje glasova korišćenjem resursa državnih preduzeća. Ništa novo, to su građani odavno aminovali i pristali da za par stotina metara asfalta obezbjede nekome mandat na određenoj funkciji gdje može prisvojiti par miliona maraka državnog novca. Ukoliko izgradnja kružnog toga na Kuli bude u interesu političara sigurno je da će se lako dogovoriti i naći rješenje, po hitnom postupku. Još uvijek nije poznato na koji način će se riješiti problem jedne od najfrekventnijih raskrsnica, ali evidentno je da u cilju rješavanja svakodnevnih saobraćajnih kolapsa na ovom dijelu puta, potrebno je reagovati odmah.

https://www.youtube.com/watch?v=oeJyU8l6zfQ

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...