Da li ste zadovoljni funkcionisanjem institucija Grada Istočno Sarajevo?

Piše: Sanja Vasković

Odbornici Skupštine Grada Istočno Sarajevo na sjednici održanoj prije dva usvojili su odluku o izvršenju budžeta grada za 2019. godinu, koji je ostvaren u iznosu od 15.092.948 KM, što je 99,59 odsto od planiranih 15.155.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković u obraćanju medijima istakao je da su gradske vlasti i proteklu godinu završile sa uspjehom i suficitom od oko 60.000 KM, te da su još jednom pokazale sposobnost da pravilno planiraju i troše sredstva.

Međutim, analizirajući rad Skupštine grada proteklih godina jasno je da određena preraspodjela sredstava ne odgovara stvarnim potrebama građana Istočnog Sarajeva. 

Agrarni fond Grada Istočno Sarajevo, iako je osnovan 18.04.2019. godine s ciljem unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja, zvanično je počeo sa radom 01. 07. 2019. godine. Budžet Agrarnog fonda sa prvobitnih 100 000 KM povećan je na 200 000 KM na godišnjem nivu. Postavlja se pitanje za koje aktivnosti je utrošen ovaj novac?

U izvještaju ovog Fonda podnesenom Skuštini grada za period od 01. jula 2019. do kraja iste godine, stoji da je iz budžeta Fonda najviše sredstava utrošeno za plate, oko 30 000, zatim slijede ostali rashodi po osnovu korištenja roba i usluga, gdje je zanimljivo da je za izradu veb stranice i reklamni materijal utrošeno oko 13 000 KM. (Ukupni prihodi iznose 65 000, a rashodi 62.240,70 KM).

Izuzev podjele sjemenskih paketa i razgovora sa srodnim organizacijama u oblasti poljoprivrede, konkretnije aktivnosti ovog Fonda koji se finansira iz budžeta Grada, dakle od novca svih građana Istočnog Sarajeva, i dalje se ne vide. Da li su troškovi plata, računovodstvene usluge, topli obrok, izrad veb stranice, novogodišnji paketići i slični rashodi opravdali ulogu osnivanja Agrarnog fonda čija je osnovna funkcija unapređenje poljoprivredne proizvodnje?

Izuzev Agrarnog fonda rezultati još jedne gradske organizacije i dalje su zanemarljivi i postavljaju pitanje opravdanosti svoga rada. Riječ je o Gradskoj razvojnoj agenciji. Koji su značajni projekti realizovani uz pomoć ove agencije koja uredno troši budžetska sredstva razvijajući projekte tzv. “pametnog grada” u gradu koji još uvijek nema osnovne infrastrukturne i druge uslove za normalno funkcionisanje.

Pominjali smo već tzv. “pametni prevoz” od čega naravno nije realizovano ništa. Samo na internet aplikaciju koja ne funkcioniše utrošeno je oko 30 000 KM, a i dalje se sredstva iz budžeta uzdvajaju za subvencionisanje nerentabilnih gradskih linija. Pa tzv. “pametna rasvjeta” koja je postavljena na svega nekoliko stubova na šetalištu u Dobrinji, dok jedan od urbanijih dijelova grada Ravnogorska ulica u Vojkovićima još uvijek nema nikakvu rasvjetu, tačnije postoje stubovi, a možda je to toliko pametna rasvjeta da je i ne vidimo.

U našim tekstovima najglasniji smo bili u kritici plaćanja komunalne naknade na području Grada, čija se sredstva uglavnom koriste za finansiranje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, grijanje u školama, vatrogasce… Dakle, i veliki broj građana koji nemaju osnovne infrastrukturne uslove kao što su kanalizacija, javna rasvjeta, trotoar, primorani su da plaćanjem komunalne naknade finansiraju neke druge troškove.

Dalje, grad Istočno Sarajevo kao osnivač odveo je u stečaj Radio-televiziju Istočno Sarajevo, da bi nakon toga osnovao Gradski radio IS (koji funkcioniše kao internet portal), te kupio privatnu OSM televiziju u iznosu od 650 000 KM. Za ova sredstva sigurno je da se mogao naći adekvatniji način obezbjeđivanja građanima prava na adekvatno i pravovremeno informisanje. 

I pored svega ovoga gradonačelnik je pohvalio rad Turističke organizacije “Jahorina”, Razvojne agencije i Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo, kao i Gradskog radija.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...