HomeRSIstočna IlidžaKasindolska rijeka- žrtva...

Kasindolska rijeka- žrtva izgradnje čak tri male hidroelektrane

Grupa građana iz Istočnog Sarajeva borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci vodi još od 2017. godine.

Njemačka firma ( Blautal Natureenergie GmbH, BUK d.o.o. Istočno Sarajevo ) dobila je koncesije za izgradnju čak tri mini hidroelektrane na ovoj rijeci, MHE “Slapi”, MHE “Podivič” i MHE “Samar” što bi ostavilo katastrofalne posljedice na biljni i životinjski svijet , ali i na zdravlje čovjeka.

Njihova borba traje još uvijek!

Uprkos inicijativama koje su građani prilikom izgradnje upućivali nadležnim organima ukazujući na nelegalne radnje, nepoštovanje zakona i procedura, te kršenje ekoloških standarda, mini hidroelektrana “Podivič” na Kasindolskoj rijeci ipak je izgrađena.

Građani, iako ogorčeni samom izgradnjom i nepoštovanjem naloženih procedura, nastavljaju borbu protiv izgradnje druge dvije mini hidroelektrane koje teritorijalno pripadaju opštini Trnovo (RS). U neposrednoj blizini je i JZU “Srbija” koja je i sama bila ugrožena izgradnjom MHE “Podivič”, budući da je izvođač radova umjesto projektom planirane izgradnje mosta, postavio tri betonske cijevi čije urušavanje prijeti bolnici, ali i naseljima koja se nalaze nizvodno od pomenute lokacije.

Građani navode da i pored dokaza koje su uputili, a koji ukazuju na kršenja zakona i kriminalne radnje prilikom izgradnje MHE “Podivič”, nadležni inspektor nikada nije obustavio radove i naložio aktivnosti u cilju otklanjanja nedostataka i prouzrokovanih štetnih posljedica po zaštitu životne sredine.

Na osnovu rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo RS investitor “Buk” doo Istočno Sarajevo prilikom izgradnje bio je dužan ispuniti osnovne uslove zaštite životne sredine, između ostalog poštovati biološki minimum kada je u pitanju zaštita ribe, međutim tokom izgradnje MHE “Podivič” to nije bio slučaj. Riblja staza široka je svega 30cm, a moguće je potpuno zabraniti kretanje ribe.

Bitno je istaći da strane kompanije koje su dobile koncesije za izgradnju MHE u BiH, u svojim državama i te kako brinu o očuvanju prirode. Prema pisanju portala Capital.ba austrijska firma „Kelag“, koja je do sada izgradila tri MHE na području RS uništava najzdravije mladice na Balkanu, dok se u njihovoj državi milioni troše na obnavljanje rijetkih staništa mladica. Capital navodi da je, prema istraživanju „Riverwatcha“, za obnovu izvorišta rijeka u Austriji od 1999. godine potrošeno miliona evra. To podrazumijeva uklanjanje konstrukcija nasipa i drugih umjetnih zapreka kako bi rijeka dobila svoj prostor.

U BiH je do sada izgrađeno ili je u gradnji ukupno 446 malih hidroelektrana, na kraju bi ih trebalo biti 600, što bi značilo da na skoro svakoj rijeci i potoku u BiH bude izgrađena barem jedna mala hidroelektrana, ukoliko građani dozvole njihovu dalju izgradnju.

Oni koji su bili istrajni u svojoj borbi uspjeli su da sačuvaju rijeke i spriječe izgradnju mini hidroelektrana. Pozitivni primjeri u našoj okolinu stižu od građana Pala i Sokoca koji su uspjeli sprječiti izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Prači, odnosno Kaljini.

Borba za Željeznicu u Istočnoj Ilidži gdje je pored izgrađene MHE “Krupac”, planirana izgradnje MHE “Željeznica”, kao i za Kasindolsku rijeku još uvijek traje.

Kasindolska rijeka

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...