HomeRSIstočna IlidžaGrad Istočno Sarajevo...

Grad Istočno Sarajevo samohranoj majci blokirao primanja

Radmila Nogo iz Istočnog Sarajeva samohrana je majka petoro djece kojoj su već četiri mjeseca blokirana primanja na osnovu potraživanja Grada Istočnog, tada Srpskog  Sarajeva, iz 1997. godine za ustupanje zemljišta i građevinskog materijala raseljenim licima koja su svoje utočište nakon rata potražili na teritoriji današnjeg Grada.

Radmila tvrdi da se obraćala nadležnom sudu u Istočnom Sarajevu, ali i gradonačelniku Nenadu Vukoviću da preispitaju odluku kojom se, prije svega njenoj maloljetnoj ćerki koja tada nije ni bila rođena, oduzima očeva penzija na osnovu zastarjelih potraživanja.

 “Živimo u prizemlju kuće u Istočnom Sarajevu, a od jula nemamo ni platu, ni penziju, ni nikakva primanja. Dug mog pokojnog muža za koji terete mene i ćerku iznosi 8 000 KM, dok se presudom navodi da je to 12 000 KM, vjerovatno na osnovu kamate. Ova država je bolesna država”, za SPIN INFO ogorčeno priča Radmila.

Ova hrabra žena nakon rata, pa sve do 2006. godine živjela je kao podstanar sa djecom, i mužem borcem prve kategorije VRS, koji je preminuo od posljedica ratnih dejstava. S pravom postavlja pitanje da li je ovo Republika Srpska za koju se njen muž borio, ona u kojoj su političarima puna usta boraca i višečlanih porodica samo pred izbore, i ona u kojoj zakon ne važi jednako za sve?

Osim toga, 2005. godine kada je opština Istočna Ilidža finansirala stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece, iako je porodica Radmile Nogo bila na spisku, iz nepoznatog razloga su odbijeni.

Nažalost, ja sam primorana da tužim svoj grad. Da su meni blokirali platu to bih shvatila, ali staviti zabranu na penziju moje ćerke koja se prehranjuje od tog novca je nedopustivo i apsurdno! Nama su čak rekli da su nam otpisali taj dug budući da je dosta ljudi koje poznajem oslobođeno plaćanja po različitim osnovama. Ako samohranu majku petoro djece čiji je muž bio borac prve kategorije neće da oslobode dugovanja, koga će? Ključno pitanje je kako se moglo desiti da nakon 23 godine terete moju ćerku, da vraća dug iz 1997. To je nemoralno i nenormalno, i nije u skladu sa zakonom što ću i dokazati budući da sam angažovala advokata da se borim za prava svog djeteta“, odlučna je Radmila u svojoj namjeri. Dodaje da je vjerovatno po srijedi politička konotacija ove priče i poziva političare u Istočnom Sarajevu da takva stranačka prepucavanja prestanu da se dešavaju jer idu na štetu običnih građana koji žele dostojanstveno da žive u Republici Srpskoj.

Radmila tvrdi da joj je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao da dug mora vratiti u potpunosti i da ne postoji način da se oslobodi plaćanja.

Kontaktirali smo i gradonačelnika Vukovića i postavili mu pitanja u vezi navedenog slučaja.

Odgovor je stigao iz kabineta gradonačelnika.

“Na sastanku Gradske uprave upoznao sam gradonačelnika i članove uprave sa Vašim pitanjima. Dali smo nalog pravnoj i finansijskoj službi da pripreme odgovore kako bi Vam mogli dostaviti. Ja kao šef kabineta ću lično razgovarati sa gđom Radmilom Nogo kako bi se upoznali sa detaljima ovog predmeta.
S obzirom da je skupština, na prijedlog gradonačelnika, donijela nekoliko odluka vezano za uvažavanje boračkih i socijalnih kategorija, vjerujemo da će i ovo pitanje biti pozitivno riješeno”
, kaže za SPIN INFO Ognjen Jugović šef kabineta.

U državi apsurda pitanje je da li će neko odgovarati za neispravne respiratore iz 2020. godine vrijednosti 10,5 miliona KM, dok obični građani moraju platiti materijal za izgradnju kuće iz 1997. godine.

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...