HomeRSIstočna IlidžaKomunalna naknada- dokle...

Komunalna naknada- dokle će građani plaćati usluge koje im se ne isporučuju?

U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Grad Istočno Sarajevo utvrdio je obavezu plaćanja komunalne naknade za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

 Na današnjoj Prvoj redovnoj sjednici Skupštine grada Odlukom o nacrtu rebalansa budžeta Grada za 2021. godinu najavljeno je povećanje prihoda od ubiranja sredstava za komunalne takse i naknade u iznosu od oko 100 000 KM.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić priznaje da se rukovodstvo Grada izazovno postavilo prema ovoj vrsti prihoda, dok opozicija na čelu sa SDS-om smatra da je ovaj prihod namjerno prikazan uvećan da bi se trošilo više sredstava. Osim toga, novom raspodjelom sredstava od komunalne naknade u omjeru 50 % Gradu, a 50 % opštinama dodatno se umanjuju prihodi od ovog nameta.

 “Računamo da ćemo neke stvari koje se odnose na naplatu putem sudskih postupaka i putem izvršenja ostvariti, ciljamo jedan dio koji se odnosi na proširenje obuhvata i na novi broj obveznika komunalne takse i naknade, tako da mislim da ćemo ovo povećanje ostvariti,” izjavio je Ćosić novinarima, dodajući da se nada da će uprkos smanjenju prihoda od komunalnih taksi i naknada Gradu od oko 150 000 KM koji sada idu opštinama, ove lokalne zajednice pružiti stanovnicima što kvalitetniju uslugu.

Na naše pitanje gradonačelniku zašto pojedini dijelovi grada koji nisu adekvatno infrastrukturno opremljeni plaćaju jednak iznos kao razvijeni dijelovi Grada, gradonačelnik odgovara: “Svjestan sam onoga o čemu govorite. Pripremamo novu Odluku o komunalnim taksama i naknadama koja će podrazumijevati širenje jedne vrste obuhvata, ali u svakom slučaju ćemo voditi računa o tim ljudima koji plaćaju komunalnu naknadu, a na neki način ne isporučuje im se taj nivo usluga zagarantovan Zakonom o komunalnim djelatostima . O tome ćemo razgovarati i sa opštinama, one su najvećim dijelom pružaoci tih vrsta usluga. Ne mogu da dam potpuno jasan odgovor bez načelnika opština.

Budući da je veliki broj građana koji se žale gradskoj administraciji i opštinama da ne dobijaju uslugu shodno visini komunalne naknade koju plaćaju, gradonačelnik je obećao da će uraditi analizu kojom će se utvrditi broj korisnika koji nemaju kvalitetnu komunalnu uslugu i prema tome odrediti visina naknade.

 Spin Info je i ranije pisao o ovom problemu i svakodnevnim žalbama sugrađana na koje prethodno rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem nije reagovalo.

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...