HomeRSIstočna IlidžaProcjene velikih gubitaka...

Procjene velikih gubitaka u vodovodnim preduzećima u Istočnom Sarajevu

Grad Istočno Sarajevo zadnjih godina suočava se sa sve većim problemima vodosnabdijevanja, posebno opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža koje se sa nesašicom pitke vode suočavaju čak i tokom zimskih mjeseci. Problem vodosnabdijevanja Jahorine koju realizuje paljanki vodovod, posebna je priča.

Odbornici Skupštine Grada Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su Informaciju o stanju u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacione infrasrukture na području Grada Istočno Sarajevo za 2020. godinu.

Predsjednik skupštine Grada Branko Koroman (SNSD) priznaje da stanje u ovoj oblasti nije zadovoljavajuće i da je potrebno obratiti pažnju na ovaj problem, kako Grad, tako i opštine čija preduzeća imaju velike procjene gubitaka.

Osim toga, treba raditi na odvajanju kako otpadnih tako i oborinskih voda nakon čega bi se otpadne vode preradile i takve ispuštale u vodotokove“, zaključuje Koroman. Podsjećamo da je rijeka Željeznica žrtva zagađenja otpadnih voda koje se slivaju sa obližnje deponije “Krupačke stijene” koja ne posjeduje ekološku dozvolu i ne nazire se rješenje njene sanacije, kao i ostalih ekoloških problema koje ova deponija izaziva.

 Jedino rješenje za probleme vodosnabdijevanja na području Grada, koje još uvijek nije pokrenuto, jeste traženje novih izvorišta i njihovo ubacivanje u sistem kako bi se osigurale veće količine isporučene vode.

 “U sklopu ove Informacije o vodosnabdjevanju mi se nećemo zaustaviti nego ćemo ići prema nadležnom ministarstvu u vladi RS i prema Fondu zaštite životne sredine. Mislim da na području opština Istočna Ilidža, Trnovo i Istočno Novo Sarajevo imamo dovoljno kvalitetnih izvorišta koja su dobrim dijelom ispitana“, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dodao da nije pristalica više vodovodnih preduzeća koja treba da se prave, aludirajući na najave opštine Istočna Ilidža  o osnivanju vodovodnog preduzeća u nadležnosti ove opštine.

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...