Homespin-infoМуке требињских ватрогасаца-...

Муке требињских ватрогасаца- дисциплински поступци за неподобне?

Измјене Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе којима су у фебруару ове године увећане плате ватрогасаца у свим ватрогасним јединицама широм Републике Српске, још увијек не важе за требињске ватрогасце.

 

Посебни колективни уговор створио је обавезу да се отворе преговори за појединачни Колективни уговор на нивоу ове локалне самоуправе, међутим иако је синдикална организација упозоравала на статус ватрогасаца/спасиоца, неко је изгледа својевољно процијенио да њима није потребно увећање примања  загарантованих Посебним колективним уговором, Законом о раду и Законом но заштити од пожара.

 

Ускраћивање законом загарантованих права ватрогасцима на већа примања види се и на основу тумачења градске управе према којем Територијална ватрогасна јединица Требиње чак није радно мјесто са повећаним ризиком?!

 

Требињски ватрогасци траже права која им се, како кажу, крше још од 2017. јер се коефицијенти за плате обрачунавају на основу “милости” послодаваца, а не законских прописа.

 

Услиједили су приговори, жалбе и сви други доступни механизми у борби за права радника.

 

Након писања приговора и жалби на постојећа Рјешења која нису у складу са законом, Град Требиње користи сва средства која су се показала успјешним у борби против Синдикалне организације, а то су медији, покушај пословне дискредитације, изолације и на крају дисципински поступци.

 

Казна због поштовања закона?

 

 

Иако Закон о раду налаже да када запослени подноси Приговор или Жалбу, не смије бити узнемираван, убрзо је услиједио позив на разговор код градоначелника Требиња Мирка Ћурића.

 

Командир ТВЈ Требиње Здравко Кашиковић позива на састанак ватрогасце који су поднијели Приговоре уз образложење некима да је управо то разлог састанка, а другима остављајући на вољу да ли ће да дођу или не.

 

Против запослених који тај дан нису били на радном мјесту, јер није била њихова смјена и неких који су били на боловању покренут је дисциплински поступак због неприсуствовања састанку, односно “повреде радне дужности”.

 

Занимњиво је да је поступак покренут дан након што су незадовољни радници ТБЈ Требиње предали жалбе.

 

Све ово наводи на сумњу да стварни разлог дисциплинских поступака против одређених лица није поменути састанак, већ побуна радника против послодавца који свјесно крши закон, што су потврдили и сами ватрогасци.

 

Овим путем се јавно захваљујемо вршиоцу дужности командира ТВСЈ Требиње Здравку Кашиковићу због покренутих дисциплинских мјера које је засновао на лажима противзаконито и неосновано. Не можемо сами себе и њега да не упитамо, како то да је покренут поступак само против оних ватрогасаца који траже своја законска права? Њих чак 16, што чини велику већину оперативаца ТВСЈ. Да ли то у ТВСЈ Требиње постоје запослени који нису заслужили да буду на састанку или нису оперативци? И да ли стварно мисли да ми послије 10-20 година и више у овоме послу не знамо шта је оперативни састанак, како исти треба да се сазове и ко треба да учествује? Очигледно да он не зна, јер никад није био на сличном састанку а сам га никад није ни сазвао”, обавијестили су грађане на званичној интернет страници.

 

 

Угрожавање живота грађана Требиња

 

 

Апсурдно је да током пожара на Бијелој Гори у августу ове године командир ТВСЈ са руководиоцима није направио план гашења пожара због специфичности терена и црногоричне шуме, већ је ДВД Ластва препуштена сама себи, и околностима које превазилазе њене могућности  Након бројих апела локалног становништва услиједила је помоћ ЈУ Екологија и безбједност, Службе цивилне заштите ХЕТ-а, на крају и хеликоптера из Србије.  Сигурно је да би уз заједнички рад, односно да се одмах након избијања пожара направио адекватан план са ТВСЈ Требиње, штете од пожара била далеко мање.

 

 

Посриједи неангажовања запослених из ТВСЈ Требиње и њихове дискредитације могла би бити замјена радницима друге јавне установе чији је оснивач Град Требиње. Наиме, градска управа има у плану организовати обуку за гашење пожара за 50-ак запослених што указује да је обука намијењена радницима ЈУ “Екологија и безбједност”.

 

Поставља се питање да ли се професионално обучени ватрогасци покушавају замијенити?

 

 

Подобни и неподобни радници?

 

Ватрогасци су ангажовали адвоката Дина Тешића који ће их заступати у свим поступцима пред дисиплинском комисијом, на суду у тужби за узнемиравање на раду, као и тужби против послодавца ради неизмирења својих обавеза.

 

“Неспорно ћемо у току поступка доказати да права наших клијената се крше, на шта смо већ упозорили послодавца, као и да ћемо тужити послодавца за неметеријалну штету која настане због незаконити вођеног дисциплинског поступка. Оваква врста поступка је хитна и суд ће брзо донијети одлуку у овој правној ствари, сигурни смо, обавезујући послодавца да измири не само дио плате за који су моји клијенти оштећени већ и да уплати припадајуће доприносе у корист Фондова . Посебно ћемо се базирати на дисциплински поступак који је очигледан мобинг и застрашивање мојих клијената, што је исто тако противзаконито као и неизвршење законских обавеза и увећање плата по основу рада на радном мјесту с повећаним ризиком. Посебно наглашавамо да намјерно недоношење акта од стране Града Требиње којим се одређује да је радно мјесто мојих клијената с повећаним ризиком, је само покушај избјегавања одговорности и ништа више, тако да недоношење акта није основ избјегавања законске одговорности, нити то може бити”, каже за СПИН Инфо Тешић.

 

Дин Тешић

Такве пресуде у своју корист су добили ватрогасци из двије локалне самоуправе, чекамо ријеч требињских судија.

 

Да ли ће послодавац ући у коначни обрачун са неистомишеницима (прије свега око тога да ли се поштује закон или моћ) или ће порески обвезници плаћати све трошкове неразумних одлука послодавца?

 

Када морате да се штитите од оних који имплементирају законе, знате да много тога није у реду у држави.

 

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и командир ТВСЈ Требиње Здравко Касиковић раније нису одговарали на питање медија о овом случају.

 

 

Аутор: С. Васковић

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća.