HomeRSIstočna IlidžaУ Источном Новом...

У Источном Новом Сарајеву Влада РС финансира бројне пројекте- у Источној Илиџи нема ни обећаних средстава за Гимназију

Влада Републике Српске донијела је Одлуку да ће финансирати изградњу основне школе у Општини Источно Ново Сарајево којом руководи СНСД. Осим тога, Влада ће финансијски помоћи и помагала је и друге пројекте на подручју ове општине као што су изградња вртића, спортске дворане, будућу зграду ректората, Музичке академије, а биће уплаћен и милион за наставак изградње позоришта без обзира што ће и матична општина уложити исто толико новца за овај пројекат.

С друге стране, обећана помоћ за изградњу зграде Гимназије на сусједној општини на чијем челу је кадар СДС-а, без обзира на обећање још увијек није стигла. Из општине наводе да су преузете обавезе које се односе на куповину земљишта, главни пројекат и приступну инфраструктуру завршили, чека се Влада РС.

Све ово навело је начелника општине Маринка Божовића да се отвореним писмом обрати премијеру Вишковићу и изрази незадовољство дискриминаторским одлукама Владе.

Сигуран сам да не морам да Вас подсјећам на одредбу Закона о средњем образовању и васпитању која каже да је средње образовање доступно СВИМА под ЈЕДНАКИМ условима. Ипак, надам се да нам није потребна законска норма да нам каже шта је исправно, а шта неисправно, кад говоримо о једнакости СВИХ нас који живимо у Вашој и мојој Републици Српској. О жртви и страдању становника данашње општине Источна Илиџа, и цијени коју смо платили градећи темеље Републике Српске, остављајући сву инфраструктуру у Федерацији Босне и Херцеговине, осим гробова наших најмилијих, у овом писму нећу да говорим”, наводи Божовић у отворено писму.

С друге стране, да СНСД општине имају повлаштен статус у Влади говори и податак да је општини Источно Ново Сарајево од прихода од игара на срећу припало око два милиона марака, док су СДС општине добиле свега 20 или 30 хиљада марака. Све ово био је повод сукоба у скупштинским клупама на недавно одржаној сједници скупштине општине Источно Ново Сарајево. Начелник Јован Катић оптужио је одборника СДС-а Стефана Игњатовића да ради против интереса сопствене општине и да су његовом кривицом подаци о приходу од игара на срећу доспјели у јавност, односно код његових колега, иако је сасвим јасно да је ријеч о документима јавно доступним свим грађанима.

Због неједнаког третмана Владе и улагања у све општине и градове равномјерно испаштају понајвише становници Републике Српске који се сврставају на грађане првог и другог реда.  Жртве политичких надигравања увијек су грађани Републике Српске, којих је због оваквог система сваким даном, нажалост, све мање.

Аутор: Сања Васковић

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...