HomeRSPale (rs)Na nepravilnosti prilikom...

Na nepravilnosti prilikom izgradnje igrališta na Palama žmuri i bivša i sadašnja vlast

Bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković u decembru 2020. najavio je izgradnju četiri igrališta na Palama, koje je nakon prestanka mandata otvorio aktuelni gradonačelnik Ljubiša Ćosić. Međutim, na nepravilnosti prilikom izgradnje, koje je utvrdila čak i Glavna služba za reviziju javnog sektora zažmurili su svi, i bivša i sadašnja vlast.

Naime, tender za radove na izgradnji dječijeg igrališta i nabavku opreme finansiran iz kreditnih sredstava raspisan je u oktobru 2020. godine, a posao vrijedan 170.940 KM (bez PDV-a) dodijeljen je firmi Mibral doo Sarajevo.

Međutim, nadzorni organ obavijestio je da su radovi na izgradnji igrališta završeni 15. novembra, a ugovor sa firmom potpisan je tek 04. decembra, izgleda da je firma prvo završila radove pa tek onda izabrana za izvođača radova. Ove propuste konstatovala je i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u izveštaju za 2020.godinu.

“U građevinskoj knjizi se ne navodi datum početka i završetka radova, dok zapisnik o primopredaji radova nije sačinjen, što nije u skladu sa odredbama zaključenog Ugovora o izvođenju radova na izgradnji dječijeg igrališta”, stoji u izvještaju glavnog revizora.

Kršenje procedura ne prestaje tu, sami ugovori su, prema mišljenu stručnjaka za javne nabavke loše sačinjeni i ne sadrže sve potrebne podatke.

Odluka ne sadrži podatak o broju zaprimljenih ponuda, ne sadrži podatke o roku za zaključenje ugovora i obavezi dostavljanja kvalifikacione dokumentacije, nema podataka o procijenjenoj vrijednosti nabavke, zatim da li je Obavještenje o nabavci objavljeno u službenom glasniku, podatke da li je nabavka predviđena planom javnih nabavki za tu godinu, nema broja Odluke o pokretanju postupka javne nabavke, broja Odluke o imenovanju komisije za javnu nabavku…

Ni druga Odluka nije ništa bolja, jer čak ne stoji napisana vrijednost ugovora što ukazuje na brzinu i nemar gradskih vlasti da se odluke završe što ranije.

Postavlja se pitanje zbog čega se gradonačelniku Vukoviću žurilo da sa radovima počne što ranije?

U decembru 2020. gradonačelnik Vuković (PDP) je već izgubio izbore i bilo je pitanje dana kada će mandat preuzeti Ćosić (SNSD) zbog vakuuma u kojem se nalazio Grad Istočno Sarajevo gdje su građani prvi put na lokalnim izborima direktno birali gradonačelnika. Politički i pravni vakuum ogledao se u tome da je Grad jedno vrijeme imao dva gradonačelnika, Vukovića kojem je mandat trajao do marta 2021. i Ćosića kojem je potvrđen mandat u decembru 2020.

Međutim, na sporne javne nabavke i kršenje zakona novi gradonačelnik je zažmurio da bi ova igrališta, zajedno sa stranačkim kolegom  načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem svečano otvorio krajem februara 2021. godine.

foto: RTRS

Na skupštini Grada održanoj u februaru ove godine odbornici su razmatrali su informaciju o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2020. godinu.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je bilo kršenja određenih zakonskih rješenja.

“Najkrupnije na šta je revizor skrenuo pažnju je sprovođenje određenih radnji na samoj izgradnji dječijeg igrališta na Palama. U izvještaju glavnog revizora navedeno je da je izvođač završio radove 15. novembra, obavijestio Nadzorni organ koji pravi zapisnik 20. novembra, a tek 4. decembra se potpisuje ugovor”, istakao je Koroman, navodeći da takvi propusti ne bi smjeli da se dešavaju nigdje.

Odgovarajući na pitanje našeg novinara da li će neko odgovarati za to, Koroman je rekao da postoje revizori i druge službe koje će preduzimati dalje aktivnosti.

Do danas nikakve aktivnosti nisu preduzete te izgleda da za kršenje zakona u Gradu Istočno Sarajevo niko neće odgovarati.

Autor: Sanja Vasković

(Naslovna fotografija Katera)

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...