HomeRSFočaNespojivost funkcija načelnice...

Nespojivost funkcija načelnice odjeljenja u opštini Foča Olivere Elez

Nespojivost funkcija koju Zakon propisuje nije spriječila nadležne u opštini Foča da Oliveru Elez, kadar NDP-a, nakon što je predala mandat u Skupštini opštine, imenuju za načelnicu Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Zakon o službenicima i namještenicima RS nalaže da lice koje je osnivač ili vlasnik privrednog društva ne može zasnivati radni odnos u svojstvu službenika u opštinskoj upravi, a Olivera Elez ujedno je suvlasnik firme “SIMING TRADE” doo Foča.

 

Ova firma je, prema podacima sa portal javnih nabavki, od opštine Foča samo u 2019. godini dobila poslove vrijednosti skoro 400.000 KM. Olivera Elez ni tada nije bila bez funkcije, već na mjestu šefa kluba odbornika NDP-a u lokalnom parlamentu.

Jedan od ugovora između Opštine Foča i “Siming Trade” iz 2019.

 

Gospođa Elez je i osnivač i član političke partije NDP, što pomenuti Zakon ne dozvoljava.

 

Načelnica odjeljenja obavlja i dodatne aktivnosti, odnosno sudski je vještak građevinske struke za šta joj je, u ovom slučaju, potrebna saglasnost načelnika opštine.

 

SPIN Info je ranije objavio da je Olivera Elez kao sudski vještak sačinila i Izvještaj procjene ulaganja za mHE ”Podivič” na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu, iako je upravo njena firma “SIMING Trade” bila izvođač radova. Funkcija ima još, tokom izgradnje pomenute mHE Olivera je bila  i šef gradilišta. Kao sudski vještak izvještajem o procjeni ulaganja mogla je pogodovati investitoru koji je angažovao njenu firmu.

 

Sukob interesa oblast je koja je u našem zakonodavstvu potpuno neuređena. Niz zakona i podzakonskih akata kojima bi trebale da se preveniraju i sankcionišu potencijalne situacije sukoba interesa su manjkave ili uopšte nisu doneseni. Upravo takve manjkavosti dovode do čestih pojava koje suštinski jesu sukob interesa, međutim formalno-pravno one to – nisu.

 

Zanimljivo je da se Olivera Elez, iako je ispunila uslove za penziju, još uvijek nalazi na mjestu načelnice Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča, a prilikom verifikovanja mandata na lokalnim izborima 2020. godine Olivera je CIK-u prijavila primanja Fonda PIO, ali ne i imovinu svoje djece koja, prema podacima imovinskog kartona CIK-a, nemaju nikakvih primanja.

 

 

Na sjednici Skupštine opštine Foča Klub odbornika SDS-a zatražio je smjenu načelnice Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Olivere Elez zbog nespojivosti funkcija. Odbornici skupštinske većine na čelu sa SNSD-om odbili su ovaj prijedlog, dok načelnik opštine Milan Vukadinović i Olivera Elez nisu imali komentar.

Nastavite čitati:

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...

Štiti li Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu funkcionere, načelnika Jovana Katića i Boška Jugovića?

Iz Policijske uprave Istočno Novo Sarajevo prije par dana za SPIN Info potvrdili su da je još u martu ove godine prijava protiv načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića proslijeđena nadležnom tužilaštvu. No, tužilaštvo ćuti. Javnost ne zna ni šta je sa prijavom protiv načelnika Pala Boška Jugovića.