HomeRSIstočno Novo SarajevoSRC “Slavija” posluje...

SRC “Slavija” posluje s gubitkom od 270 000 maraka

Sportsko- rekreacioni centar “Slavija” sa djelatnošću sportskih stadiona i arena sa sjedištem u Lukavici posluje kao javna ustanova.

 

A kako posluje ova ustanova govori i podatak da je u 2020. godini ukupan prihod “Slavije” bio 1 750 KM, a rashod sto puta veći, odnosno 197 000 KM, čak je i popravka službenog automobila koštala više no ukupan prihod ove ustanove. Bez obzira na takav poslovan rezultat, usvojen je Izvještaj o godišnjem poslovanju i SRC “Slavija” je nastavila sa radom.

 

Piše: Sanja Vasković

 

U 2021. godini otvaranjem nove dvorane na Trgu Srbija, SRC ”Slavija” dobija dodatni prostor za rad i ostvarivanje prihoda. Ipak, iste godine ova ustanova posluje sa gubitkom od 275.886 KM, jer su ukupni prihodi 41.836 KM, a rashodi čak 317.722 KM, te su u odnosu na 2020. porasli za 52,13%.

 

Doduše, poslovni prostori koji se nalaze u okviru nove dvorane nisu dati na upravljanje SRC “Slavija” što bi svakako povećalo prihode, već opštinskoj upravi, a umjesto pomoći u poslovanju ova ustanova dobila je “na teret” Hercegovačku kuću, koja trenutno posluje u minusu 25 000 KM, iako u objašnjenju stoji da su te zalihe dio imovine ustanove. Osim toga, plate za radnice u Hercegovačkoj kući isplaćuje SRC “Slavija” što izaziva dodatne troškove.

 

 

Otvaranje Hercegovačke kuće 2021. godine

Oko Hercegovačke kuće i “koristi” koju građani imaju od nje SPIN Info je i ranije pisao.

 

Prihodi od rekreacije, odnosno izdavanja termina u sportskoj dvorani su samo 1.645 KM. Cijeni jednog termina iznosi 55 KM, pa ispada da je izdato u godini samo 30 termina, znači jedva tri mjesečno, što oni koji koriste ovu dvoranu tvrde da je nemoguće i da samo nedjeljom ima više od tri termina.

 

 

Da se nije štedilo u upravljanju SRC “Slavija” govori i podatak da troškovi telefona iznose nešto više od 2 500 KM.

 

 

 

“Izgleda da nije tačno da Sportsko- rekreacioni centar treba da živi od izdavanja termina, od sporta, naš SRC živi isključivo od prodaje pršute, masline, vina u Hercegovačkoj kući”, kaže odbornik u lokalnoj skupštini Stefan Ignjatović koji  smatra da dvorana Slavija ima mnogo više rekreacija, i da je apsurdno da se od toga prihoduje samo 1 645 KM, dok su troškovi telefona 2 500 KM.

 

Odbornik Natko Sudžuka smatra da je Hercegovačka kuća “reket” koji građani Istočnog Novog Sarajeva plaćaju Luki Petroviću, direktoru Elektroprivrede i istaknutom članu SNSD-a. Dok načelnik opštine Istično Novo Sarajevo Jovan Katić ističe da Hercegovačka kuća nije napravljena da bude profitabilna i da zarađuje novac, nego da bude brend.

 

“Ako je jedina zamjerka koliko je termina godišnje izdato, ova ustanova je i više nego uspješna”, kaže načelnik Katić, a pravdajući minus dodaje  dodaje da je sportska dvorana data na korišćenje sportskim klubovima od kojih se ne naplaćuje korišćenje dvorane. 

 

V.d. direktora SRC Slavija Milorad Lale ranije se nije oglašavao o poslovnim neuspjesima ustanove kojom rukovodi. Kaže da je razlog slabog prihoda dvorane od rekreacije mali broj termina jer su ustupljeni sportskim klubovima, a da je on kao pojedinac i član IO Fudbalskog saveza zaslužan za dio prihoda od reklama koje je ovaj savez plaćao SRC “Slavija”.

 

Bez obzira na greška rukovodećih i gubitke sa kojim posluje ova javna ustanova, Izvještaj o poslovanju usvojen je u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo što šalje poruku ostalim rukovodiocima ustanova i preduzeća da ne moraju ulagati napore u poslovanje, jer će izvještaj, na štetu građana koji to sve plaćaju, svakako biti usvojen.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...