HomedirektVIŠKOVIĆ POSJETIO TJENTIŠTE...

VIŠKOVIĆ POSJETIO TJENTIŠTE I BILEĆU: Sa vatrenom stihijom stigle nevolje i premijer

Požari su posljednih dana nanijeli velike i nemjerljive štete kako u Nacionalnom parku Sutjeska tako i većini istočnohercegovačkih opština. Tropske vrućine i velika suša donijeli su besane noći žiteljima u požarnim područjima kao i “herojima iz sjenke” a to su svakako vatrogasci. Na svu sreću sve je prošlo bez ljudskih žrtava, ali i oštećenih objekata.

Danas, prvo na Tjentište, a onda i Bileću, u požarima zahvaćena područja stigao je premijer Srpske Radovan Višković, koji je obećao pomoć helikoptera iz Srpske i Srbije dok se požari ne stave pod kontrolu. Tom prilikom Višković je posjetio i tri domaćinstva u bilećkom selu Podgorje, koja su proteklih dana bilo okružena požarom i gdje su zajedničkom akcijom gašenja uspješno odbranjeni objekti.

On očekuje da će do kraja dana požari u Bileći biti ugašeni i da će helikopteri ponovo dejstovati na tom području.

“Dio požara kod sela Podgorja ponovo je aktiviran vjerovatno zbog visokih temperatura i vjetra, ali će tokom dana biti ugašen”, kazao je on.

Jedan od mještana ovog sela Željko Ivković, koji ima farmu krava i veliki je proizvođač milijeka, naglasio da su helikopetri sinoć dovršili posao gašenju požara na području bilećkih sela kao nikad ranije za tako kratko vrijeme.  

“Očekujem da će i jedan manji dio požara koji se ponovo aktivirao, biti ugašen”, rekao je on zahvalivši se svima na brzoj i efikasnoj intervenciji.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović takođe je danas bio na terenu, a nakon posjete istakao je da je stabilnije stanje sa požarima i da je premijer Višković ponovo najavio pomoć helikopetra iz Srpske i Srbije. Vujović je ukazao na značaj helikoptera pri gašenju požara, jer su sinoć tri helikopetra ugasila požar u bilećkim selima za kratko vrijeme, što je važno za suzbijanje vatre na ovako nepristupačnom terenu.

Zamjenik komandira bilećkih vatrogasaca nakon posjete bilećkim selima Radomir Radmilović, rekao je da je sada bolja situacija sa požarima u Bileći, iako je jedan krak požara ponovo aktiviran kod Podgorja zbog vjetra i visokih temperatura.

“Nadam da će požar biti ugašen nakon dejstva helikoptera”, rekao je Radmilović dodavši da se vatra približila i stambenim objektima u selu Simijova, ali da se nada da će taj dio požara, koji je na ovom području izuzetno teško gasiti zbog nepristupačnosti terena, uspjeti da stave pod kontrolu. 

I dok se ovih dana puno priča o vatrogascima i njihovim herojskim podvizima, malo ko razmišlja u kakvim otežanim uslovima rade ovi ljudi. Zauzvrat nemaju ni prosječnu platu u Republici Srpskoj, a svakodnevno su izloženi rizicima. Iako imaju minimalna primanja, u više navrata,  pokazali su kako se brane kuće, još važnije spasavaju životi i pokazuje solidarnost prema komšijama, često rizikujući i sopstveni život.

Djela, a ne samo riječi, za koje, definitivno nisu adekvatno nagrađeni.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.