HomedirektNIŠTA NIJE ALARMANTNO:...

NIŠTA NIJE ALARMANTNO: Radovan Višković neobaviješten, građani neodgovorni i razmaženi, a javna preduzeća u odličnom stanju

Iako je Elektroprivreda RS državno preduzeće, osnovana odlukom Narodne skupštine RS, a kasnije organizovana odlukom Vlade RS, premijer Radovan Višković je neupućen u dešavanja u ovim javnim preduzećima. 

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) krajem juna ove godine dugovala je Poreskoj upravi RS 12,8 miliona maraka. Radnici ERS-a, njih 27, već su tužili ovo preduzeće zbog toga što im u predviđenom roku nije isplatilo dio regresa. Radnicima Hidroelektrana na Trebišnjici nedavno je kasnila uplata zdravstvenog osiguranja, pa su se oni koji su hitno morali kod ljekara našli u situaciji da zdravstvene usluge finansiraju sami. Isto je proteklog mjeseca bilo i u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko, koja se iz problema izvukla tek nakon 16 dana. Premijer Radovan Višković o tome je neobaviješten.

Višković izgleda ne vjeruje zvaničnim podacima Poreske uprave RS i u svemu samo vidi političko podgrijavanje napetosti. Istovremeno uvjerava da novca u javnim preduzećima ima dovoljno i da niti jedno javno preduzeće neće biti u situaciji da ne plaća poreze i doprinose.

S upravama javnih energetskih preduzeća nije razgovarao, ali ih je preko medija upozorio da to više ne rade. Čak je otišao i korak dalje, pa je svima onima koji ne budu na vrijeme isplaćivali poreze i doprinose, zaprijetio i krivičnim prijavama. 

„Ja nisam direktor ERS-a, nisam s njim ni razgovarao, ne znam ni da je HET kasnio, ali hoću vam jednu stvar reći – nijedno javno preduzeće neće biti u situaciji da ne plaća poreze i doprinose. Ako bude trebalo da ih blokiramo sa nivoa Poreske uprave i RS, blokiraćemo. Ima dovoljno novca u javnim preduzećima, može da vam fali novca na drugom mjestu, ali što se tiče ličnih primanja poreza i doprinosa, tu imate dovoljno novca. Ali ja apelujem i preko vaših medija, da takve stvari ne rade. Na kraju krajeva i po našim zakonima je krivično djelo da isplatite lično primanje bez poreza i doprinosa. Ako budemo prisiljeni da posežemo i za krivičnim prijavama, radićemo i to“, odlučan je Višković

Dajte, ljudi, malo strpljenja

Direktovo pitanje o tome kako je onda ERS dospjela na vrh spiska poreskih dužnika krajem juna te zašto pojedinim zavisnim preduzećima kasne uplate zdravstvenog osiguranja, Viškoviću je smiješno. 

Građani su, zaključujemo iz njegovog odgovora, razmaženi, i imaju nerealna očekivanja – da uplate budu izmirene na vrijeme. Umjesto na uprave preduzeća, Višković loptice prebacuje na „neodgovorne“ pojedince, koji kasne sa uplatama računa za električnu energiju. 

„Mogu ja sad postaviti kontrapitanje – koliko onih obveznika koji imaju obavezu da plate električnu energiju kasne. Hoćemo li sad početi i njih prozivati, pa da kažemo, čekajte, ako ja kao potrošač nisam platio svoje obaveze to se u lancu odrazi tamo negdje. Prema tome, ljudi, dajte malo strpljenja, nije ovo ništa alarmantno. Ja mislim da se ovo namjerno politički podgrijava da bi se stvorila slika kako je neka teška situacija u RS“, rekao je Višković Direktu.

Ponovio je da je finansijska situacija u RS stabilna i da nema razloga za brigu.

Inače, predsjednik Vlade RS Radovan Višković je danas bio na Tjentištu i u Bileći kako bi obišao požarišta i porodice čija su domaćinstva bila ugrožena.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.