HomeRSIstočna IlidžaСкоро годину дана...

Скоро годину дана након поплаве у Источој Илиџи мјештани још увијек чекају изградњу Цабиног моста

На територији општине Источна Илиџа почетком новембра прошле године, услијед велике количине падавина које су задесиле источни дио Републике Српске, а и сaму општину Источна Илиџа, дошло је до уништавања које је проузроковало велике штете на инфраструктурним објектима, како у приватном тако и у државном власништву.

 

“Касиндолска ријека је однијела и један бетонски мост ткз. Цабин мост у насељу Доње Младице дужине 10 метара и ширине 5 метара”, наведено је у Извјештају комисије за процјену штете на инфраструктурним објектима у поплављеним подручјима општине.

 

 

Скоро годину дана након поплава, Цабин мост није реконструисан, што становницима Доњих Младица и те како отежава нормалну комуникацију са другим дијеловима општине и Града.

 

“Има нас доста који смо везани за Младичко поље, доле нам је породични доктор, продавнице, школски аутобус, али кога брига. Приморани смо сваки мјесец плаћати такси да би на примјер отишли у амбуланту по лијекове”, каже један од грађана за наш портал.

 

Мјештани су се више пута обраћали надлежним, па и самом начелнику општине Источна Илиџа Маринку Божовићу, али осим обећања да ће овај проблем бити ријешен још у априлу ове године, никакво конкретно рјешење нису добили.

 

О Цабином мосту говорило се и на Скупштини општине Источна Илиџа када је опозиција, односно Клуб посланика СНСД-а поднио амандман на Приједлог одлуке о усвајању Ребаланса буџета за текућу годину којим је тражено да се пребаце средства у износу од 30.000 КМ за реконструкцију Цабиног моста.

 

Овај амандман није прихваћен са образложењем да се чека да ли ће кроз Источну Илиџу бити изграђена брза цеста што би захтијевало трајније рјешење овог проблема. У сваком случају, обећања за привремено рјешење, није недостајало.

 

У овом тренутку можемо вам рећи да је за Цабов мост урађен идејни пројекат, који предвиђа изградњу моста укупне ширине 9 метара, те да је сљедећи корак добијање потребних дозвола, које су предуслов за израду главног пројекта. Ту, најприје, мислимо на Смјернице које издају Воде Републике Српске. За поменуте Смјернице смо поднијели захтјев за издавање те очекујемо да ћемо ускоро добити одговор. Послије тог корака приступићемо изради главног пројекта, а о временској динамици у овом тренутку је тешко говорити, с обзиром на то да издавање дозвола није у нашој надлежности”, наведео је из кабинета начелника општине Источна Илиџа за нас портал.

 

Да ли ће и када Цабин мост бити направљен тешко је прогнозирати. Из општине су нас обавијестили да је сљедеће седмице планиран састанак са становницима Младичког поља у вези са изградњом Цабовог моста.

 

У сваком случају, жртва споре администрације и несарадње међу нивоима власти на којим су различите политичке партије су грађани, у овом случају Источне Илиџе, који за обичан мост преко потока морају чекати ко зна до када.

 

Аутор: Сања Васковић

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...