HomeRSIstočno Novo SarajevoOpština Istočno Novo...

Opština Istočno Novo Sarajevo: Zatraženo objašnjenje za loše rezultate poslovanja samo od odabranih direktora

Rijetko kada se desi da Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo ne usvoji izvještaj direktora kojeg je sama imenovala , ali u slučaju direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dejana Šešelja koji nije više u redovima SNSD-a, to nije slučaj. 

 

Skupštinska većina nije podržala Izvještaj o radu ustanove kojim rukovodi bivši član SNSD-a, a iz vladajuće partije pravdaju se da nije u pitanju lični animozitet već isključivo loši rezultati poslovanja ove zdravstvene ustanove.

 

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo zatražili su od direktora Šešelja da dostavi obrazloženje za loše rezultate rada Doma zdravlja.  (Ili kako piše u tekstu “na prethodnoj sjednici su donjeti zaključci… ili glavna primarna zdravstvena ustanova  i druge greške u pisanju koje ne bi smjele da se nađu u zvaničnim dokumentima institucija).

 

 

Uvod u smjenu direktora?

 

No, vratimo se zahtjevu.

 

Iz opštine su zatražili da direktor dostavi obazloženje zašto Izvještaj o radu nije dostavljen na vrijeme, zašto se upravni odbor Doma zdravlja nije sastajao? Da li postoje problemi u funkcionisanju organa upravljanja Doma zdravlja?

 

U funkcionisanju Doma zdravlja evidentno je, ima ogromnih problema, mi na osnovu programa rada i plana poslovanja za 2022, imajući u vidu stanje iz izvještaja o radu u kojem se nalazi Dom zdravlja nismo sigurni da ćete riješiti postojeće stanje, pa čak ni da će doći do poboljšanja koje je urgentno”, stoji u zahtjevu u kojem se traže odgovori na određena pitanja vezano za poslovanje ove ustanove i kako izaći iz gubitka,.

 

 

 

 

“Smatramo da se mora pronaći način za ostvarenje uvećanih prihoda, jer planirani neće biti dovoljni. Kako namjeravate i da li namjeravate ostvariti povećanje prihoda”, pitaju iz opštine pominjući i nagomilane obaveze prema dobavljačima, radnicima i ostalo.

 

Dalje, pozivajući se na rezultate mjerenja zadovoljstva građana javnim uslugama u Istočnom Novom Sarajevu iz ove opštine navode da su usluge koje pruža Dom zdravlja nezadovoljavajuće.

 

Aktivnije uključivanje lokalnih zajednica riješilo bi nagomilane probleme Doma zdravlja

 

U odgovoru čelnicima opštine direktor Doma zdravlja Dejan Šešelj pojašnjava da je članovima Upravnog odbora uredno dostavio sve potrebne dokumente, i da razlozi kašnjenja sastanaka Upravnog odbora nisu u njegovoj nadležnosti, štaviše članove upravnog odbora postavlja i razrješava Skupština opštine kojoj odgovaraju za svoj rad.

 

Nabrajajući postignute rezultate ove ustanove, Šešelj navodi da je jedan od načina izlaska iz gubitka značajnije učešće osnivača Doma zdravlja, odnosno opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, što je i jedna od odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske.

 

“Ako uporedimo trendove u drugim lokalnim zajednicama, primijetićemo da se za primarni nivo zdravstvene zaštite izdvaja od 1% do 3% budžeta. U našem slučaju 1% budžeta računajući obje lokalne zajednice bi riješio tekuću likvidost i omogućio smanjivanje obaveza, zbog čega smo u par navrata predlagali zajednički sastanak sa oba osnivača, ali do sastanka nije došlo”, navodi se u pismenom odgovoru direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

 

 

Kada je riječ o pomenutoj anketi, iz Doma zdravlja odgovaraju da su im rezultati, koji doduše nikada nisu dostavljeni ovoj ustanovi, iznenađujući.

 

“Kontrolori Fonda zdravstvenog osiguranja RS redovno provode ankete o zadovoljstvu korisnika zdravstvene ustanove o pruženim uslugama i ti rezultati su uvijek zadovoljavajući. Također, u FZO postoji Kancelarija zaštitnika prava osiguranika za regiju Istočno Sarajevo, gdje osiguranici mogu podnositi sve prigovore i žalbe na rad Doma zdravlja”, napominju iz ove ustanove.

 

 

Negativni izvještaji ostalih preduzeća usvajani na Skupštini opštine

 

Traženje objašnjenja direktora javnih ustanova i preduzeća za loše rezultate poslovanja i njihova smjenjivost izuzetno je poželjan način kontrole upravljanja javnim novcem, međutim, u slučaju Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo sporno je da su usvajani negativni rezultati poslovanja ostalih preduzeća, a da o smjeni njihovih direktora nije bilo ni riječi.

 

Kao što je SPIN Info ranije pisao, SRC “Slavija” i ove godine posluje s gubitkom.

 

U 2021. godini otvaranjem nove dvorane na Trgu Srbija, SRC ”Slavija” dobija dodatni prostor za rad i ostvarivanje prihoda. Ipak, iste godine ova ustanova posluje sa gubitkom od 275.886 KM, jer su ukupni prihodi 41.836 KM, a rashodi čak 317.722 KM, te su u odnosu na 2020. porasli za 52,13%.

 

U demantiju našem portalu iz ove ustanove pravdali su se da nije osnovana da ostvaruje profit?!

 

Dalje, JKP “Rad” a.d. Istočno Novo Sarajevo, iako bolje nego ranijih godina, i dalje posluje s gubitkom zbog čega su u Informaciji o poslovanju i radu predložene određene mjere da bi su smanjili gubici. Između ostalog, navedena je i mogućnost povećanja cijene odvoza smeća.

 

Stoga, da li je riječ o političkim obračunima, ili stvarnoj kontroli Doma zdravlja, čiji su izvještaji iako negativni ranije usvajani na skupštinama opštine, pojašnjava za SPIN Info opozicioni obornik u SO Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović.

 

“JKP ‘Rad’ kao i SRC ‘Slavija’ su u gubitku, pa niko nije reagovao niti pokušao da smijeni njihove direktore. Čini se da vladajuća većina udara na direktora koji je očigledno otkazao poslušnost”, kaže Ignjatović konstatujući da je, u odosu na prethodni period, Dom zdravlja napredovao kada su u pitanju rezultati, prije svega nabavka opreme.

 

Odbornici SNSD-a su i ranije demantovali da neusvajanje Izvještaja Doma zdravlja ima veze sa političkim opredjeljenjem direktora.

 

Bez obzira na lošije poslovanje određenih preduzeća čiji je kapital u vlasništvu opštine, iz ove institucije navode da je “u svim preduzećima poslovanje preduzeća unaprijeđeno ili je konstantno u odnosu na prošlu godinu”.

 

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...