HomedirektDa li je...

Da li je Dodik video vatru dok je sletao u Vlasenicu?

Morao je Milorad Dodik da vidi vatru oko Vlasenice kada je danas sletao na igralište. Jer, meštani koriste lepo vreme u februaru da, kao što su to radili njihovi preci, pale suvu travu. Za razliku od drugih mesta sa manje-više sličnom praksom o čijoj svrsishodnosti stručnjaci polemišu, Vlasenica nema vatrogasnu jedinicu koja može da reaguje ukoliko se požar otrgne kontroli.

Vlasenicu su danas posetile dve ključne političke figure- predsednik i premijer RS. Pričali su sa načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem o razvoju ski-centra Igrište i naglasili da je Vlasenica primer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti, izvestio je javni servis. Iako trenutno gori trava i nisko rastinje na nekoliko mesta, činjenicu da je načelnik Kraljević ukinuo Vatrogasnu jedinicu u ovom mestu niko nije pominjao.

Poljoprivrednici i u Vlasenici ovih dana pale suvu travu

Direkt je pisao o tome kako su vatrogasci razljutili načelnika koji je potom odlučio da ih ukine. Dok se ne oformi nova jedinica, na terenu zaduženje ima Komunalno preduzeće, ali je glavna uzdanica Vatrogasna jedinica iz Milića.

Ipak, danas niko nije gasio vatru oko Vlasenice.

Vlasenica večeras

Ništa to nije, ljudi pale travu na svojim livadama, nema požara– rekli su nam kad smo pozvali dežurni broj.

Nama šalju slike, ne izgleda baš naivno, vidi se da nešto gori, kažemo mi.

-Ništa ne gori, nema požara, reče nam glas i spusti slušalicu kada smo upitali da nam kaže sa kim smo razgovarali.

U proteklih godinu dana otpušteni vatrogasci su podneli desetak krivičnih prijava, ali se do sada tužilaštvo nije izjasnilo ni o jednoj. Za izazivanje opšte opasnosti, nesavestan rad u službi i neotklanjanje opasnosti optužili su načelnika opštine Miroslava Kraljevića, Aleksandra Kraljevića, direktora JKP Vlasenica, Gorana Đurića, predsednika SO Vlasenica i Marka Savića, načelnika opštine Milići, kaže advokat Din Tešić dodajući da je u jednom od požara stradalo i jedno lice.

Nije jasno zbog čega u ovako jednostavnim postupcima sa dostupnim dokazima Tužilaštvo ne završava istrage. Podnijeli smo tužbe Osnovnom sudu u Vlasenici za poništavanje odluke o ukidanju Vatrogasne jedinice Opštine Vlasenica i Rješenja o uručenim otkazima sedmorici bivših Vatrogasaca, a prva suđenja su zakazana za mart 2024.godine. Nadamo se pravičnoj i zakonitoj odluci suda koja će dokazati da nije smjela da se ukine vatrogasna zaštita Opštine Vlasenica“, rekao je Tešić za “Direkt” ističući da će i za požar koji niko nije gasio večeras podneti krivičnu prijavu.

Urgenciju predsedniku VSTV-a BiH su več podneli.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

VLASENIČKA TUGA PREGOLEMA: Sve Kraljevićeve igre bez sudskog epiloga

Optuženik za ratne zločine, načelnik Miroslav Kraljević pokrenuo je niz projekata u Vlasenici, od kojih je samo imao koristi. Projekat spalionice plastike je na čekanju, ski centar Igrišta je simbol propadanja, ukidao je vatrogasce, pravio dilove s „velikim biznismenima“...