HomedirektSednica SO Gacko:...

Sednica SO Gacko: Patriotizam do prvog investitora

Kako u praksi izgleda ljubav prema domovini moglo se danas videti na sednici SO Gacko. Odbornici su najpre usvojili Rezoluciju kojom deklarativno štite imovinu RS i lokalnih zajednica, a potom doneli dokument kojim će je investitoru pokloniti.

Da sistem efikasno radi za pojedinca, tačnije, za lični interes, demonstrirano je danas na sednici SO Gacko na kojoj su usvojeni dokumenti koje je tražio “SolarWin” iz Banjaluke. Poslanici pozicije su, suprotno razumu, podržali za, po javni interes, očito štetne predloge kao što je preseljenje Vatrogasne jedinice u zgradu namenjenu za starački dom.

Svoje pravo da se obrati lokalnom parlamentu prvi put je iskoristio poslanik Vukota Govedarica čime je pokazao da je izborna kampanja, odnosno borba za glasove na lokalu, počela.

Treća je ovo sednica SO Gacko na kojoj se donose dokumenti kojima se priprema teren za izgradnju fotonaponske elektrane preduzeća “SolarWin”.

Počelo se inicijativom za postavljanje trafo-stanice namenjene, kako se tada tvrdilo, isključivo za kvalitetnije napajanje strujom domaćinstava u tom delu opštine.

Potom je na prošloj sednici načelnik opštine otvorio karte i najavio dolazak investitora, da bi danas bili pokrenuti mehanizmi da se na tom prostoru definiše industrijska zona kao i uslovi pod kojima bi opština za male pare dala ili poklonila svoju imovinu investitoru.

Inicijativu za izradu Regulacionog plana “Industrijska zona- Gacko jug” pokrenulo je preduzeće SolarWin iz Banjaluke koje je namerno da na 203 hektara postavi solarne panele duž magistrale Gacko-Bileća. Načelnik kaže da nema štete za domaće stočare koji ne koriste taj lokalitet jer se radi o pašnjaku II klase na kojoj je bila zabranjena ispaša pre rata. Obećao je da se borova šuma koja ulazi u industrijsku zonu neće seći.

[stextbox id=’naslov’ caption=’SolarWin- naši Kinezi’]Već smo pisali da je prema podacima poslovnog portala Akta.ba osnovna delatnost SolarWin-a proizvodnja električne energije. U vlasničkoj strukturi su Dragan Čigoja, Dragomir Menićanin i Hui Chen koji je na poziciji direktora. Firma je osnovana početkom januara ove godine. Preduzeće ima tri računa koji su otvoreni 22. februara. Zaposlenih nema, ali ono što je zanimljivo je da je kao prethodni vlasnik SolarWin-a upisan Veljko Vukelić. O firmi i vlasnicima ni danas niko nije želeo da priča, pa ne znamo da li se radi o kumu Milorada Dodika ili nekom drugom, anonimnom, Vukeliću. Što se kuma Vukelića tiče, mediji su ga povezivali sa korupcijom i kriminalom, a Žurnal je prošle godine pisao da je zajedno sa Branislavom Okukom Crnim (savetnikom Milorada Dodika) na čelo NP Sutjeska doveo Aleksandra Kovača.[/stextbox]

Ukoliko ste namerni da investirate najmanje pet miliona maraka i zaposlite najmanje 30 radnika, opština Gacko je spremna da ispod tržišne cene proda ili pokloni nešto od svojine. Budući da je pitanje raspolaganja svojinom trenutno sporno, Vukota Govedarica je upozorio načelnika, predsednika i sekretara SO Gacko da bi mogli da se nađu pred sudom.

Načelnik je rekao da će sve uraditi da investitori dođu u Gacko te da bi “srećan i ponosan otišao pred taj kvazi-sud”.

Iako na ovoj sednici nije direktno pominjao drugi investitorski adut- fabriku solarnih panela, jasno je da se tačka o prenosu prava svojine odnosi na pomenutu fabriku koja bi trebala biti stacionirana u Avtovcu, u nekadašnjoj kasarni.

Danas je svih 11 odbornika pozicije podržalo gotovo svaku tačku koja je bila na dnevnom redu.

Čak i onu kojom se Vatrogasnoj jedinici daje na upotrebu deo zgrade koju je prošla vlast (takođe netransparentno) kupila. Ukratko, odbornici su vatrogasce premestili iz neodgovarajućih u isto tako neodgovarajuće prostorije, samo nekoliko kilometara izvan grada. To znači da će iz budžeta morati da im plaćaju i putne troškove. Na sednici se moglo čuti da se radi o desetak hiljada maraka godišnje.

Predlog ovakve odluke nisu podržali samo odbornici PDP-a. Radoica Antunović je bio protiv, smatrajući da odluka treba da bude fleksibilnija i da u obzir uzme odnos zahtevane površine i broja novih radnih mesta. Za njega je takođe sporna i lokacija najavljene fotonaponske elektrane.

Jedna od tema o kojoj će se sigurno diskutovati u narednom periodu je i prodaja uglja za Srbiju iz gatačkog rudnika. Prema tvrdnjama odbornika Antunovića, umesto barem pola miliona maraka, u budžet će se, po osnovu eksploatacije mineralnih sirovina, sliti tek 32 hiljade.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.