HomedirektVatrogasac Ćaćić u...

Vatrogasac Ćaćić u završnoj riječi: Sve su uradili što su mogli, ali pravdu ne mogu sakriti

Pred Osnovnim sudom u Trebinju danas je završeno suđenje po tužbi vatrogasca Miodraga Ćačića protiv Grada Trebinja, a sudinica Milica Stanković Bojić najavila je da će presuda biti objavljena 29. marta.  

Suđenje vatrogascu Miodragu Ćaćiću
Foto: Direkt

Miodrag Ćaćić je jedan od vatrogasaca koji je tužio Grad Trebinje zbog premještaja iz Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Trebinje u Odsjek civilne zaštite, koji je formiran u okviru gradskog Odjeljenja za opštu upravu, pa mu je tako isplaćivana umanjena plata u odnosu na onu koju bi imao na poziciji u vatrogasnoj jedinici.

Pritisci i ucjene

Izvođenju završnih riječi danas je prethodilo saslušanje svjedoka koji su ispričali kako su nakon što su podigli tužbe protiv grada Trebinja trpjeli pritiske i ucjene i kako su degradirani i premještani na druga radna mjesta.

Svjedok Slaviša Soldo bio je zaposlen u Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Trebinju. Nakon što Grad Trebinje nije ispoštovao Kolektivni ugovor i povećao platu vatrogascima za 15 posto zbog rizika na radu, on je, kao i većina vatrogasaca, odlučio da tuži Grad Trebinje.

Soldo je ispričao kako je gradonačelnik Mirko Ćurić javno poručio da će „oni vatrogasci koji ne mogu da rizikuju tih 15 posto biti prebačeni na druga radna mjesta na kojima nema rizika“.

Kaže da je on zajedno sa vatrogascem Ćaćićem i Nedeljkom Rosandićem u novembru 2022. godine dobio rješenje o premještaju u novoformirani Odsjek za civilnu zaštitu koji djeluje pri Odjeljenju za opštu upravu Grada Trebinja.

U pitanju je radno mjesto sa znatno nižom platom i, kako je rekao, znatno prostijim odgovornostima.

On je pred Sudom ispričao kako je bio na sastanku sa gradonačelnikom Ćurićem kada mu je on rekao da će nastaviti da prebacuje sve one vatrogasce koji budu tužili Grad, a da će povući rješenja o premještaju svim onim vatrogascima koji odustanu od tužbe.

Soldo je, priča, tada povukao svoju tužbu, a gradonačelnik mu je poništio rješenje o premještaju.

Kada je ponovo podigao tužbu, konačno je premješten na novo radno mjesto i, kako je ispričao, dobio je naredbu da se javi Draženu Boškoviću, sadašnjem zamjeniku gradonačelnika Trebinja.

„Bošković nije znao gdje je moje radno mjesto. Izašao je napolje i raspitao se i rekao mi da se javim u Ekologiju i bezbjednost kod Stevana Bekana. Tražio sam mu da mi to dostavi napismeno, ali on je ponovo izašao napolje, vratio se i rekao mi da mi ništa ne može dati napismeno“, ispričao je svjedok Soldo.

Na pitanje zastupnika tužitelja advokata Dina Tešića da li je od januara do novembra prošle godine u prostorijama Civilne zaštite viđao Predraga Kizića, Miloša Jokanovića i Dejana Goranovića, svjedok je kazao da ih nije viđao u tim kancelarijama, jer su oni radili na mjestima u vatrogasnoj jedinici.

Podsjećamo da su ova tri svjedoka dala svoj iskaz na prošlom ročištu, kada su tvrdili da su obavljali poslove u Civilnoj zaštiti, a samo povremeno i po pozivu poslove vatrogasaca. Više o tome čitajte u tekstu NA OVOM LINKU.

Svjedok Miroslav Vukasović, nekadašnji vatrogasac, sada je domar u Gradu Trebinju.

Ispričao je kako su nakon podizanje tužbe protiv Grada Trebinja vatrogasci doživljavali strahovite pritiske i prijetnje, koje je, kako je svjedok ustvrdio, gradonačelnik na kraju i proveo u djelo.

On je ponovio Soldovu priču kako su nakon prvobitnih pritisaka vatrogasci, među kojima je bio i on, odustali od tužbe i da su ustrajni ostali samo Miodrag Ćaćić, Srđan Šušić i Radovan Crnogorac.

Miodrag Ćaćić i Srđan Šušić
Srđan Šušić (na fotografiji lijevo) i Miodrag Ćaćić (na fotografiji desno) (Foto: Direkt)

Naveo je kako je gradonačelnik obećao da će im povećati platu odmah za 5-7 posto, a da će u skorijem vremenu povećati i svih 15 posto, no, ništa od toga nije ispunjeno. Zbog toga je Vukasović ponovo tužio Grad Trebinje, nakon čega je premješten na mjesto domara.

Svjedok Blažo Mirdinja jedan je od onih koji su povukli tužbu protiv Grada Trebinja i ostali na svom radnom mjestu.

„Porodičan sam čovjek i ja nisam mogao da izdržim te pritiske i povukao sam tužbu“, rekao je svjedok Mirdinja.

Budući da je sve vrijeme zaposlen u trebinjskoj Vatrogasnoj jedinici, on je u svom svjedočenju rekao da su Jokanović, Kizić i Goranović u periodu od Ćaćićevog premještaja do novembra prošle godine(kada su svjedočili na sudu) išli na intervencije kao vatrogasci i popunjavali radna mjesta premještenih kolega.

Jovo Bokun je po istom principu kao Soldo i Vukasović premješten u Odsjek za civilnu zaštitu.

Najprije je, pod pritiskom, kako je ispričao, odustao od tužbe, pa je ponovo podigao.

Na novom radnom mjestu, tvrdi ovaj svjedok, plata mu je manja za oko 400 maraka.

I on je potvrdio da su u periodu od Ćaćićevog premještaja do trenutka njegovog prebacivanja iz vatrogasne službe Kizić i Jokanović bili angažovani na vatrogasnim poslovima.

„Da, više puta su išli na gašenje požara“, naveo je svjedok.

Advokat Din Tešić iznio je danas saznanja da ova trojica radnika Civilne zaštite od svjedočenja krajem prošle godine, više nisu angažovani na vatrogasnim poslovima.  Njihovo svjedočenje u kome su oni mahom negirali da su isključivo obavljali poslove vatrogasaca dok su samo formalno bili zaposleni u Odsjeku za civilnu zaštitu, javnost je imala priliku da pročita na našem portalu.

Pravni punomoćnik Grada Trebinja Radinko Savić jedino na iskaz Blaža Mirdinje nije imao prigovor, dok je na svjedočenje preostale trojice uložio prigovore na cjelokupne iskaze. Za svjedoke nije imao pitanja.

U izvođenju završnih riječi, Savić je naglasio da ostaje pri svim navodima koje je iznio tokom postupka i traži da se tužbeni zahtjev odbaci kao neosnovan.

Ćaćić: Vjerujem u ovaj Sud

Pravo na završnu riječ iskoristio je i tužilac Miodrag Ćaćić. On je rekao da je cijeli postupak neka vrsta njegove žrtve te da mu ljudsko dostojanstvo nije dalo da popusti i bude ugnjetavan, ne radi njega samog, već radi njegovo četvoro djece.

“Bez moje saglasnosti su me prebacili na manju platu i to u ova vremena kada nam je svaka marka bitna da prehranimo svoju porodicu. Potpisali su Kolektivni ugovor i nisu ga poštovali. Sve su uradili što su mogli, tjerali ljude da lažno svjedoče, zastrašivali moje kolege, kažnjavali ih kao i mene, sakrivali dokaze od suda, ali pravdu ne mogu sakriti. Podržavam radnike zaposlene u pravosuđu u borbi za svoja prava i dostojanstven život, kao što pred ovim Sudom tražim i sam pravo da dostojanstveno živimo moja porodica i ja. Vjerujem u ovaj Sud i nadam se pravičnoj odluci s kojom mogu izaći pred svoju porodicu uzdignute glave”, zaključio je na kraju ovog postupka vatrogasac Miodrag Ćaćić.

Čitajte još: 

Saslušan vatrogasac Miodrag Ćaćić: Pritisci i ucjene nakon tužbe protiv Grada

Počelo suđenje po tužbi vatrogasca Miodraga Ćaćića protiv Grada Trebinja

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.