HomedirektPolitičke (ne)prlike: Bitka...

Političke (ne)prlike: Bitka za još jedan krug u Gacku

Borba za podršku “centrale” između dve struje SNSD-a u Gacku je ovih dana u fazi kulminacije. Iako su ga skoro otpisali, Srđan Milović je “odozgo” izdejstvovao da još jednom formira opštinski odbor. Sa druge strane je aktuelni načelnik opštine Ognjen Milinković iza koga je neproduktivan, ali turbulentan mandat. Uprkos lošem učinku i iskustvima, želi da još četiri godine bude prvi čovek Gacka.

Ovde će od juna, obećao je načelnik Milinković, biti kružni tok (foto: Direkt)

Obe struje u SNSD Gacku su trenutno u ofanzivi. Poseta dva sekretara proteklog vikenda nije donela nikakvo rešenje, pa se sada lobira i kuca na sva vrata.

Presudan je “neki peti kec”

Sinoć je Srđan Milović u stranačkim prostorijama okupio ono sa čim će “pred izbore”. Maliciozni bi rekli: četa mala i sklepana.

Privremeni sa Mesnim odborom (foto: SNSD Gacko)

Na društvenim mrežama su objavljene slike prisutnih na kojima nema ni načelnika, a ni većine odbornika u aktuelnom skupštinskom sazivu.

Milović je već jednom sastavljao opštinski tim SNSD-a, ali je tada njegova pozicija bila daleko jača. Kao izvršni direktor RiTE Gacko imao je prostora da zapošljava i promoviše, što je iz sve snage i koristio. Tako je 2014. godine, zahvaljujući funkciji i osvojio poslanički mandat, budući da dve godine ranije nije skupio dovoljno glasova ni za lokalnu skupštinu.

U međuvremenu su mu, i politička, ali i privredna karijera krenule silaznom putanjom. Bar kad je u pitanju Hercegovina. Njegov mandat kao izvršnog direktora, a potom i savetnika direktora Miodraga Šešlije (za koga se smatralo da je bio puki izvršilac Milovićevih naloga) obeležili su netransparentnost u donošenju odluka i trošenju javnih sredstava, ali i trvenjima sa trebinjskom “strujom” i u stranci i u ERS.

Stranka iznad svega

U Hercegovini se možda i najjasnije vidi preklapanje stranke i Elektroprivrede jer isti likovi igraju ključne uloge u oba segmenta. To je za privredu i poslovanje loše, ali za stranku izuzetno dobro. Ukratko, Elektroprivreda u Hercegovini je za SNSD isto što i kosa za Samsona- u njoj mu je snaga.

Sada je na čelu RiTE Gacko Maksim Skoko- potpredsednik SPS-a i teško je zamisliti da će se tu stvari mnogo menjati u skorijoj budućnosti.

Prema snimku koji smo dobili, opštinsko auto je, zbog nepropisnog parkiranja, pokupio pauk u Sarajevu.

[stextbox id=’alert’ caption=’Peh u Sarajevu’]Za razliku od Eleza koji se pozvao na diplomatske tablice, opštinsko auto kojim se načelnik Milinković odvezao u Sarajevo, završio je danas u kandžama pauka. Potvrdu od Milinkovića nismo dobili jer se nije javljao na telefon, ali nam je stigao snimak na kome se vidi kako odvoze auto marke Pasat. Prema podacima sa sajta, otkup auta sa prekršajnim nalogom je oko 150 KM.[/stextbox]

O dešavanjima u lokalnom SNSD-u Ognjen Milinković ne želi da priča. Pozive “Direkta” ignoriše, na pitanja ne odgovara. Njegov stav je da će javnost blagovremeno biti upoznata sa, pretpostavljamo, ishodom trvenja između dve struje.

Načelnik Milinković ne gubi nadu da će, uprkos privremenom odboru, na kraju on uzeti dizgine u ruke. U tome ima podršku Luke Petrovića, a činilo se i Milorada Dodika. Barem je ovaj to pre godinu dana, prilikom posete Gacku, nedvosmisleno rekao.

U međuvremenu se situacija izgleda promenila pa Milinković ovih dana kuca na sva vrata. Juče je bio sa Viškovićem na otvaranju radova na putu Gacko- Foča, a danas u Sarajevu na podršci Miloradu Dodiku tokom suđenja.

Milinković je juče prisustvovao početku radova na putu Gacko- Foča (foto: Opština Gacko)

Da li će to imati nekog efekta, znaće se uskoro, kažu oni upućeni u situaciju i tvrde da će predsednik Opštinskog odbora SNSD u Gacku biti i kandidat za načelnika.

Iz trenutne političke situacije u Gacku, pola godine pred izbore, politički profit izvlači samo SPS RS. Sa pozicije direktora RiTE Gacko ( Maksim Skoko) i zamenika načelnika (Siniša Mandić) neprimetno, ali konstantno, kroz zapošljavanje i razne usluge, jačaju uticaj.

Iako deluju monolitno, ni SDS još nije obznanio ime svog kandidata za najvažniju funkciju. To možda i ne treba da čudi, s obzirom da neke stranke ne izlaze sa imenima do poslednjeg trenutka (tako je pre 4 godine bilo sa Milinkovićem i SNSD-om). Ono što im ne ide u prilog su spekulacije da je više istaknutih članova odbilo kandidaturu što mnogo govori i o atmosferi u samoj stranci, ali i na političkoj sceni generalno.

U senci ovih političkih trvenja ostaje život u Gacku koji je, uprkos mediteranskoj zimi, u stanju hibernacije. Od velikih planova i obećanja nije bilo ništa.

Oni koji participiraju u političkom životu pokazuju da njihova misija nije da pokažu kako da unaprede zajednicu od, spekuliše se, oko 6 hiljada stanovnika, nego kako da je zaposednu i iskoriste.

Ni izbori koji se na jesen očekuju, opšte je mišljenje, neće doneti ništa drugačije.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.