HomeRSIstočno Novo SarajevoJU Sportsko rekreacioni...

JU Sportsko rekreacioni centar “Slavija” godinu završila s gubitkom od 374.380 KM

Ni nova dvorana u Istočnom Novom Sarajevu koja posluje u okviru SRC “Slavija” nije doprinijela boljim finansijskim rezultatima ove javne ustanove koja se finansira kako iz budžeta i fondova, tako i pružanjem usluga sportskim organizacijama, kolektivima, ali i putem dotacija, poklona i slično. Prošlu godinu ova ustanova završila je sa gubitkom od  374.380 KM.

 

Piše: Sanja Vasković

 

U 2022. godini ostvaren je prihod od 69.361 KM od čega je najviše prihodovala Hercegovačka kuća koja posluje u okviru dvorane sa iznosom od 45.400 KM, dok su reklame ovoj ustanovi obezbijedile 19.295 maraka. Prihodi od izdavanja termina za rekreaciju iznose 3.666 KM. Ako uzmemo u obzir da je cijena jednog termina 55 KM, u prošloj godini je bilo tek oko 70 termina.

Ukupni troškovi u 2022. godini iznose 443. 741 KM, te su u odnosu na 2021. godinu porasli za 28,91 %.

 

 

“Sredstva koja su planirana budžetom za 2022. godinu, za ove namjene, nisu bila dovoljna, jer nismo uzeli u obzir dodatna zapošljavanja, zbog proširenja kapaciteta i otvaranja poslovne jedinice, pa smo morali vršiti rebalans budžeta”, navodi se u Izvještaju o godišnjem poslovanju.

 

Da bi opravdali uvećane rashode, napominju da su režijski troškovi znatno povećani zbog nove dvorane, ali i Hercegovačke kuće čiji su računi plaćani iz budžeta ove javne ustanove.

 

 

 

Otvaranje Hercegovačke kuće u sklopu dvorane, 2021. godina

 

Firma “Ermex” najbliži saradnik SRC “Slavije”

 

Za troškove tekućeg održavanja objekata u ukupnom iznosu od 11.731 KM, najviše sredstava uplaćeno je firmi “Ermex” doo iz Istočne Ilidže koja se na osnovu podataka sa portala Company Wall bavi trgovinom, ugostiteljstvom i turizmom. Tako je ova firma dobila od SRC “Slavija” 3.150 KM za izradu i postavljanje reklama, 1.800 KM za izradu i postavljanje vanjskih zaštitinih vrata, 1.289 KM za izradu i  postavljanje unutrašnjih vrata na novoj dvorani, 1.323 KM za nabavke tepiha za novu dvoranu (pres soba), te od ostalih troškova opet je 1.557 KM dato firmi “Ermex” za nabavku cerade i platna za novu dvoranu. Interesantno je i to da su za sve nabavke korišteni direktni sporazumi sa vrlo ograničenim stepenom transparentnosti, s obzirom da se tokom postupka javne nabavke ne objavljuje javni poziv na koji se može prijaviti bilo koji ponuđač, već se ugovor dodjeljuje nakon što ugovorni organ, u ovom slučaju SRC “Slavija”, pismeno zatraži od jednog ili više ponuđača da dostavi ponudu.

 

 

Izvještaj usvojen na skupštini- bez obrazloženja direktora

 

Negativan Izvještaj o godišnjem poslovanju JU SRC “Slavija” usvojen je na Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo. Predsjednik skupštine Vedran Jovančić nakon rasprave nije pozvao direktora da se obrati i obrazloži izvještaj, niti je direktor Milorad Lale tražio riječ nakon rasprave. Ipak, kao obrazloženja ovakvog poslovanja u Izvještaju se navodi se da je osnivač, odnosno opština Istočno Novo Sarajevo odlučila da se određene usluge kao što su treninzi sportskih kolektiva i manifestacije ne naplaćuju.

 

Podsjećamo, u 2020. godini ukupan prihod “Slavije” bio je 1.750 KM, a rashod sto puta veći, odnosno 197.000 KM, dok je 2021. godinu ova ustanova takođe završila u gubitku od 275.886 KM.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...