HomeRSPale (rs)Obećanje paljanskog rukovodstva...

Obećanje paljanskog rukovodstva da voda neće poskupjeti trajalo je svega četiri mjeseca

Klub odbornika SNSD neće dozvoliti predložena poskupljenja. Našom inicijativom ove tačke su povučene sa dnevnog reda, a od preduzeća tražimo da odbornicima dostave detaljne analize njihovih prihoda, rashoda i opravdanih poskupljenja u vidu energenata, neophodnih materijala za rad i sličnog te pokušaja pronalaska dodatnih prihoda preduzeća, a koji ne bi išli na uštrb građana“, poručeno je iz kluba odbornika SNSD na sjednici Skupštine opštine održanoj u decembru prošle godine.

 

 

Piše: Sanja Vasković

 

Samo četiri mjeseca trajalo je obećanje paljanske vlasti. 

 

Iako su naveli da “ SNSD razumije vrijeme u kojem se nalazimo” te da “ treba razumjeti građane koji su suočeni sa poskupljenjima” uz napomenu komunalnim preduzećima da pospješe poslovanje, voda je krajem aprila ipak poskupjela, i to za 15 odsto.

 

Povećanje cijene vode prvi čovjek opštine Boško Jugović pravdao je povećanjem utroška električne energije na pumpnim sistemima, rastom ostalih troškova, ali i plata, napominjući da je to jedini način da preduzeća posluju pozitivno bez pomoći opštine.

 

Do povećanja cijena vodosnabdijevanja i generalno komunalija došlo je i u ostalim opštinama u sastavu Grada Istočno Sarajevo, ono što je nejasno jeste zašto su nadležni ranije uvjeravali građane da do poskupljenja neće doći?

 

Poskupljenje je bilo izvjesno, o čemu je i naš portal ranije pisao u tekstu vezanom za izgradnju vodovodnog sistema u naselju Brezovice gdje voda još uvijek nije stigla do krajnjih korisnika, te će mještane Brezovica, pored plaćanja priključka na sistem, dočekati i povećanje usluga vodosnabdijevanja.

 

Šta će biti sa Toplanom? 

 

Osim toga, da rukovodstvo mijenja odluke po volji govori i to da je načelnik Jugović na skupštini u decembru rekao medijima da je donesena i odluka o davanju prethodne saglasnosti za izdavanje garancije opštine Pale za kreditno zaduženje paljanskoj „Gradskoj toplani“ kod Evropske investicone banke za obnovu i razvoj za izmještanje Toplane, u iznosu do devet miliona evra.

 

Opet, samo četiri mjeseca kasnije Jugović je rekao da podršku odbornika nije dobio izvještaj o radu i poslovanju preduzeće „Gradske toplane“ jer je poslovalo negativno te da se ukida saglasnost na kreditno zaduženje. 

 

„Donijeli smo odluku kojom ukidamo davanje saglasnosti preduzeću `Gradske toplane` za kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj/EBRD/ , jer opština neće biti garant nego će se ona zadužiti u ime `Toplane`“, pojasnio je Jugović.

 

Jugović je istakao da je riječ o velikom projektu koji prevazilazi dosadašnje investicije, te da je EBRD najbolji ponuđač za realizaciju ovog kreditnog aranžmana, prenosi Srna.

 

O sredstvima uloženim za izgradnju toplane koja je progutala više od dva miliona maraka a još uvijek nema lokaciju ni idejni projekat SPIN Info je pisao u više navrata. Osim toga, iz opštinskog budžeta namjeravaju paljanskoj firmi Grijanje Invest uplatiti sredstva za dodatne radove na izgradnji toplovoda za potrebe buduće Toplane o čijem izmještanju se govori skoro 20 godina u ovoj opštini u sastavu Grada Istočno Sarajevo.

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...