HomeRSPale (rs)Agonija mještana Brezovica...

Agonija mještana Brezovica kod Pala- voda još uvijek nije stigla do krajnjih korisnika

Vlada Republike Srpske kroz program direktne podrške opštinama i gradovima u realizaciji najprioritetnijih projekata odobrila je sredstva u iznosu od 450.000 KM za izgradnju vodovodnog sistema u mjesnoj zajednici Brezovice. Ugovor o izgradnji vodovodnog sistema potpisali su 20. juna prošle godine načelnik opštine Pale Boško Jugović i direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” ad Pale Dejan Kojić.

 

Piše: Sanja Vasković

 

“Ovaj ugovoreni posao biće realizovan u sedam faza, uključujući sve elemente od izgradnje kaptaže, do priključenja svih krajnih korisnika na novi vodovodni sistem. Rok za završetak svih radova je 90 dana od uvođenja izvođača radova u posao”, saopšteno je iz opštine Pale nakon potpisivanja ugovora.

 

Ni pet mjeseci kasnije, u decembru 2022. kada smo prvi put pisali o ovom problemu mještana Brezovica, voda nije stigla do krajnjih korisnika, iako je direktor Kojić za naš medij rekao da još tada “upravo puštaju sistem u rad”.

 

Mještani ogorčeni: Prijete nam isključenjem sa našeg rezervoara

 

Prošla je godina dana od kada je počela realizacija ovog projekta, mještani ogorčeni kašnjenjem i cijenama priključka za naš medij govore o vodovodu Brezovice.

 

“Trenutno kopaju prema kućama, priključak je 500 KM i više. Prijete da ce nam isključiti vodu sa starog rezervoara kojeg smo sami finansirali”.

 

Na naše pitanje ko prijeti, stanovnik Brezovica upućuje na AD “Vodovod i kanalizacija” Pale.

 

Direktor ovog javnog preduzeća Dejan Kojić za SPIN Info kaže da niko neće isključiti vodu sa starog rezervoara s obzirom da se sa tog mjesta vodom snabdijeva oko 20 domaćinstava, dok će na novi sistem biti priključeno njih oko 60.

 

Na naše primjedbe da izgradnja i priključak na vodovodni sistem u Brezovicama prevazilaze sve zadate rokove, direktor kaže da su obaveze oko izgradnje završene na vrijeme.

 

Dodatni troškovi iz budžeta za vodovodni sistem Brezovice

 

Brezovice su do decembra prošle godine “progutale” preko 600.000 KM.

 

Troškovi za ovaj projekat odnosili su se i na isplatu novca građanima za korištenje privatnih parcela. Nakon izvedenih radova mještani su tražili određena obeštećenja zbog štete koja je nanijeta njihovim privatnim imanjima.

 

“Trenutno se bavimo procjenom i nastojimo da postignemo dogovor, ne radi se o otkupu zemljišta nego o sanaciji šteta i izmirenju obaveza”, rekao je načelnik za SPIN info par mjeseci kasnije, nakon što nam pismeno nije odgovarao na pitanja.

 

A na pitanje našeg novinara koliko će to dodatno koštati građane Pala, dobili smo odgovor da još nemaju tačne podatke.

 

Nova izdvajanja za Brezovice bila su u maju ove godine, kada je za Izgradnju distributivne vodovodne mreže Brezovice dato novih 25.000 maraka od opštine Pale.

 

 

Novac za ovaj projekat davali su iz iz Fonda za povratak.

 

U svemu, kao i uvijek, ispaštaju građani Pala koji čekaju uredno vodosnabdijevanje više od 20 godine. I voda je poskupjela. Doduše, i kad se priključe na mrežu rizikuju kupovinu flaširane vode s obzirom da svake nove padavine izazivaju zamućenje vode i obavještenje Vodovoda: “Kada mutnoća vode bude u zakonski propisanim granicama, potrošači će biti blagovremeno obavješteni”.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...