HomeRSIstočno Novo SarajevoOpština Istočno Novo...

Opština Istočno Novo Sarajevo se zadužuje da bi gradila bazen

Već godinama vlast na čelu sa SNSD-om obećava građanima izgradnju bazena na području ove opštine. Iako je budžet “istorijski” sa 21 milion maraka odbornici skupštine opštine ipak su posegli za kreditnim sredstvima. Odluka o kreditnom zaduženju u  iznosu od četiri miliona maraka u svrhu finansiranja izgradnje kapitalnog projekta bazena u Istočnom Novom Sarajevu usvojena je danas na skupštine opštine.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Nakon sprovedene ankete o gradnji bazena u Istočnom Novom Sarajevu krajem prošle godine u kojoj je glasalo 2.233 građana, njih 1.177, odnosno 52,7% glasalo je za zatvoreni bazen, dok je 1.056, odnosno 47,3% glasalo za otvoreni bazen, saopštio je načelnik opštine Jovan Katić na svom Facebook profilu.

 

Nakon detaljnog iščitavanja i prijedloga koji su pristigli uz anketu, Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo odlučila je početi pripreme za izradu projekata i za otvoreni i zatvoreni bazen.

 

Iako još uvijek ne postoji projekat bazena, niti troškovnik, to nije spriječilo rukovodstvo opštine da pripremi odluku o kreditnom zaduženju od četiri miliona maraka za sufinansiranje izgradnje, kako je naknadno načelnik objasnio, kompleksa otvorenog bazena. Koliko će ukupno taj projekat koštati, ko će se još uključiti u finansiranje i da li će se krenuti u izgradnju i zatvorenog bazena, konkretne podatke načelnik opštine Jovan Katić ne zna.

 

“Na koji način mi možemo reći sada vama koliko će koštati nešto. Postoji nešto što se zove idejni projekat i projekcija po tom idejnom projektu je da kompleks otvorenih bazane će koštati četiri miliona maraka. Tačan iznos po projektu će reći projekat, a onoliko koliko će koštati sam objekat će da kaže javna nabavka. Znači, može biti projekcija četiri miliona maraka, a da javnom nabavkom bude tri i po miliona- to ćemo vidjeti. Dakle, onoga trenutka kada raspišemo javnu nabavku i potpišemo ugovor tada ćemo da znamo koliko će da košta sama izgradnja bazena. Projekciju troškova će da kaže projekat, ne mogu da vam kažem sada ja u ovom trenutku šta sve treba da se radi na tom objektu, to će reći projektna dokumentacija i poslije tenderska dokumentacija”, kaže načelnik u izjavi za medije nakon skupštinskog zasijedanja.

 

 

Opozicija na čelu sa SDS-om ističe da je protiv “dužničkog ropstva” koje će trajati 32 godine

 

 

“Želim da naglasim da mi nismo protiv kapitalnih projekata u opštini Istočno Novo Sarajevo, mi samo  od načelnika kao predlagača zahtijevamo  finansijsku transparentnost i odgovornost”, kaže Bosiljka Dunjić odbornica SDS-a u Skupštini opštine i dodaje da su odbornici dobili  oskudan skupštinski materijal koji ne sadrži  plan investiranja, troškovnik niti rokove izgradnje planiranih projekata vezano za kreditna zaduženja.

 

 

Njen stranački kolega Natko Sudžuka u izjavi za medije pitao je načelnika kako je moguće da se zadužujemo za generacije koje dolaze iza nas, s obzirom da će građani jedan od kredita vraćati čak 32 godine.

 

O zaduženju govori: “Mislimo da to nije u redu, isključivo iz tog razloga nismo glasali, i ono što smo vidjeli u materijalu, nismo za takav način kreditnog zaduženja. Konstantno se hvalimo ogromnim novcima koji dolaze iz Vlade RS pa zašto nam Vlada ne da novac. Predsjednik ima 56 miliona u budžetu godišnje pa neka da četiri da se napravi bazen”.

 

 

Osim kreditnog zaduženja za izgradnju bazena, odbornici Skupštine opštine usvojili su i Odluku o zaduženju od 4.400.000 maraka za, kako je navedeno, rješavanje problema vodosnabdijevanja na području ove opštine.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...