HomeRSIstočno Novo SarajevoZidanje Skadra: Dodatnih...

Zidanje Skadra: Dodatnih 320.000 maraka za radove na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu

Uprkos dugogodišnjim obećanjima, kako lokalnih tako i republičkih zvaničnika, još uvijek se ne zna kada će zvanično početi sa radom pozorište u Istočnom Novom Sarajevu koje se gradi rekordnih dvedeset godina.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Pored uloženih oko pet miliona u periodu od 2017-2021. godine za objekte kulture u opštini Istočno Novo Sarajevo Vlada Republike Srpske prošle godine izdvojila je novi milion za završetak opremanja pozorišta, a opština Istočno Novo Sarajevo 500.000 KM.

 

Na osnovu podataka sa Portala javnih nabavki, opština Istočno Novo Sarajevo je u prošloj godini izvršila dvije javne nabavke vezano za izgradnju pozorišta. Prva se odnosi na “Dekor i opremu pozorišta” vrijednosti 424.980 KM (bez PDV-a). Ugovor je potpisan sa firmom “Dineco” iz Trebinja za koju se u medijima pisalo da je omiljeni dobavljač Vlade Republike Srpske.

 

“Firma „Dineco“ iz Trebinja stalni je pobjednik na tenderima za nabavku najmeštaja za vladine objekte i javna preduzeća u Republici Srpskoj. Kada se objavi javni poziv, trebinjska firma pošalje ponudu i, u pravilu, bude najpovoljnija. Ostaje da se potpiše ugovor”, pisao je Žurnal 2021. godine.

 

 

Druga nabavka vezana je za nepredviđene i naknadne radove na građevinsko- zanatskim radovima. Vrijednost radova je 116.733 KM (bez PDV-a).

 

 

Ukupna vrijednost  javnih nabavki, prema dostupnim podacima, u 2022. i 2023. godini iznosi 541.713 KM bez, odnosno 633.800 KM sa PDV-om.

 

 

Dodatni novac za završne radove

 

 

U julu ove godine raspisana je nova javna nabavka za završne radove na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu vrijednosti 320.960 KM. Radove će izvoditi firme “AIS” doo i “Urbanis” doo.

 

 

Zbog neefikasnosti izgradnja pozorišta koštala više od prvobitnih procjena

 

Bitan razlog višegodišnjeg zastoja u izgradnji pozorišta bio je nedostatak sredstava i kapaciteta jedinice lokalne samouprave, odnosno opštine za završetak objekata. U tom periodu su preduzimane dodatne aktivnosti, vršeno ponavljanje određenih postupaka, angažovani dodatni resursi i time znatno uvećavani iznosi ulaganja u odnosu na prvobitno procijenjene i planirane.

 

Kada će konačno pozorište biti završeno- niko ne zna, dok se o utrošenim sredstvima javnosti paušalno govori.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...