HomeRSPale (rs)Opština Pale- pogodovanje...

Opština Pale- pogodovanje OC Jahorina i zaduženje građana za novih pet miliona maraka

Odbornici Skupštine opštine Pale nedavno su usvojili Nacrt opštinskog budžeta za narednu godinu od 22.038.650 KM, te dali saglasnost za kredit kojim će građane Pala zadužiti za čak 5.000.000 KM.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Kreditna sredstva će, kako je pojasnio načelnik opštine Boško Jugović, biti utrošena za izgradnju opštinske zgrade i vrtića.

 

“Išli smo da ta sredstva uložimo u kapitalne objekte odnosno izgradnju zgrade opštine i obdaništa na Lukama. To su ta dva objekta koja bi stvorila mogućnost da oslobodimo dio sredstava za infrastrukturne objekte iz budžeta. U svakom slučaju to su objekti koji se moraju napraviti kad- tad”, izjavio je načelnik na konferenciji za medije.

 

Opozicija u Skupštini opštine Pale bila je protiv.

 

Iz SDS-a smatraju da je odluka o kreditnom zaduženju trenutno nepotrebna, podsjećajući da je i sam načelnik Jugović priznao da dolaze teška vremena za finansijsko stanje opštine.

 

“U adaptaciju postojeće zgrade opštine su prije par godina uložena velika sredstva. Urađen je novi krov, toplotna fasada, stolarija i zgrada je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe opštinske administracije”, kaže za SPIN Info odbornik Dušan Gazivoda ponavljajući da izgradnja zgrade opštine trenutno nije prioritet ukoliko ista neće služiti “da primi sve stranačke uhljebe, kojih je već na desetine primljeno u opštinu od kako je Jugović načelnik”.

 

Iznos od četiri miliona, koliko je namijenjeno za izgradnju zgrade Opštine, naveden je proizvoljno, bez predočenog idejnog projekta, lokacije i dokumenata kojim se pojašnjava projekcija troškova, što za nadležne u ovoj opštini nije novina, s obzirom da su do sada u izgradnju toplovoda za potrebe izmiještanja toplane uložili najmanje dva miliona maraka bez da su građani Pala vidjeli idejni projekat toplane. 

 

“Opština ima mnogo važnijih problema za rješavanje. Uz to, već ranije je najavljeno zaduženje za toplanu, za to je Savjet ministara odobrio garancije na devet miliona KM, sto je svakako preveliki zalogaj za opštinu”, tvrdi Gazivoda.

 

Građani Pala pitaju: Koliko košta zgrada Opštine?

 

Odluku o dizanju kredita od pet miliona maraka jedan od mještana Pala, koji je razgovarao za SPIN Info, smatra nepotrebnim luksuzom.

 

I to u vremenu kada Pale nemaju riješenu infrastrukturu, kolektor, toplanu, okolo zvrje izgorjeli hoteli Kalovita brda, Koran, Panorama, hotel Turist. Sport, kultura i obrazovanje su na koljenima, a sa druge strane se toliko daje na jednu zgradu administracije, ima li projekat ili procjena koliko košta zgrada”.

 

O kriminalu, urbicidu i ekocidu na Jahorini u opštini Pale ćute

 

O pogodovanju Olimpijskom centru Jahorina, poklanjanju i prodaji zemlje po početnim cijenama koju je OC Jahorina kasnije preprodavao, u medijima se pisalo i ranije. Naš portal je još 2021. prvi objavio da je načelnik opštine Pale, Boško Jugović bez odobrenja Skupštine i mimo važećeg budžeta, iskoristio službeni položaj i zaključio posao kojim je Opštinu Pale zadužio za iznos od 1.139.700,00 KM, u cilju pribavljanja imovinske koristi za Olimpijski centar “Jahorina”. Protiv načelnika je tada podnesena krivična prijava Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, o kojoj se kasnije nisu oglašavali.

 

Iz opozicije tvrde da bi se od prodaje određenih atraktivnih lokacija na Jahorini, rente i uređenja u opštinski budžet moglo sliti čak 15 miliona maraka, pa ne bi bilo potrebe za dizanjem kredita.

 

Međutim, u čemu je tu stvar. Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnajić je na tom zemljištu planirao izgradnju nekog kompleksa, dvorana i jos nešto”, kaže Dušan Gazivoda dodajući da je na skupštini postavio pitanje zasto opština ne stavi na javnu licitaciju 12 000 m² zamljišta na najatraktivnijoj lokaciji na Jahorini.

 

Dok se na Jahorini grade apartmani Pale čekaju Muzej, zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja, izmještanje toplane, zgradu policijske uprave, pomoćni stadion FK Romanije i brojne druge projekte za koje je rok za završetak radova odavno istekao. Za probijanje rokova, ali i uložena i neopravdana sredstva za pojedine projekte, o čemu je naš portal ranije pisao, niko nije odgovarao.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...