HomeRSIstočno Novo SarajevoNačelnik Jovan Katić...

Načelnik Jovan Katić počastio građane- za konzumaciju jela i pića duplo više sredstava od planiranih

Pred kraj godine, u vrijeme praznika, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić odlučio je počastiti građane, privrednike, udruženja za šta je izdvojio duplo više novca nego što je planirano početkom godine. Restoranske usluge i konzumacija jela i pića koštaće građane Istočnog Novog Sarajeva 49,999 KM bez odnosno 58,498 KM sa porezom na dodatu vrijednost.

 

Piše: Sanja Vasković

naslovna fotografija: Opština Istočno Novo Sarajevo

 

Za nabavku usluga kozumacije jela i pića tokom manifestacija iz opštine Istočno Novo Sarajevo početkom godine planirali su sredstva u iznosu od 25.641 KM bez PDV-a. Međutim, krajem godine iz opštine su izdvojili još toliko novca za čašćavanje. 

 

U ispravci Obavještenja o nabavci stoji da je razlog povećanja sredstava za ovu stavku to što su rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbijeđenja dodatna sredstva.

 

 

Osim toga, povećana su i sredstva za promociju predstavnika opštine, odnosno za usluge snimanja, montiranja, i emitovanja obavještenja, priloga i gostovanja predstavnika opštine. Pa je umjesto planiranih 12.820 KM (kako je  napisano u obavještenju) ova stavka povećana za dodatnih 7.000 KM sa PDV-om. 

 

 

Rok za dostavljanje ponuda za oba tendera bio je  29. decembar, a Ugovori još uvijek nisu dodijeljen pa se postavlja pitanje, s obzirom na već održane manifestacije krajem godine, da li su sredstva već trošena? 

 

I dok novca za jelo, piće i promociju predstavnika opštine ima, u “istorijskom” budžetu od 21 milion očigledno nije bilo sredstava za završetak najavljenih projekata. 

 

Opozicija: Načelnik vidno obmanjuje javnost

 

Opoziciona odbornica u SO Istočno Novo Sarajevo Bosiljka Dunjić na jednoj od proteklih sjednica uložila je četiri amandmana na budžet opštine koji su se odnosili na povećanje izdvajanja za Dom zdravlja, kupovinu stomatološke stolice za dječiju ambulantu, povećanje sredstava za udruženje “Oplemeni srce”, te na djecu sa poteškoćama u razvoju, odnosno na plaćanje njihovog prevoza na relaciji Istočno Novo Sarajevo – Sarajevo.

 

Nijedan od predloženih amandmana kao ni inicijativa za osnivanje specijalne srednje škole za djecu sa poteškoćama u razvoju, nisu prihvaćeni. Razlozi su različiti, od toga da će stomatološku stolica donirati strana ambasada, do toga da se iz Udruženja “Oplemeni srce” nisu javljali na pozive načelnika da donira novac, čak privatno, dok su za prevoz djece naveli da su im potrebni detaljniji podaci, te da će to, navodno, biti kroz budžet riješeno.

 

“Načelnika Katića i skupštinsku većinu na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata ne interesuje šta građani traže i koje su stvarne potrebe i problemi naših sugrađana u lokalnoj zajednici. Opozicija je jedina koja na sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo ulaže  incijative, amandmane i  svaki put budu odbijeni. Primjer smo vidjeli i na zadnjoj sjednici gdje sam uložila četiri amandmana i jednu incijativu na Prijedlog budžeta za 2024.godinu, naravno ništa nije prihvaćeno, jer u skupštinskim klupama vlada jednoumlje, vlada totalna nezainteresovanost za stvarne potrebe i probleme naših sugrađana. Bitno je pohvaliti se istorijskim budžetom, zadužiti građane milionskim kreditima, plaćati milionske kamate”, kaže Dunjić za SPIN Info.

 

Dok se povećavaju sredstva za konzumaciju jela i pića, telefone i službena putovanja, veliki broj djece sa poteškoćama u razvoju, zbog nedostatka kapaciteta u lokalnim vrtićima, te osnovnim i srednjim školama, roditelji upisuju u škole u Sarajevu gdje svakodnevno moraju da vozare.

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...