HomeRSPale (rs)Tužilaštvo u Istočnom...

Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu skoro tri godine provjerava krivičnu prijavu protiv načelnika Boška Jugovića

Još u novembru 2021. godine Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo predata je krivična prijava protiv načelnika opštine Pale Boška Jugovića za zloupotrebu položaja, čime je, navodno, oštetio budžet opštine za milion maraka prebacivši ih Olimpijskom centru Jahorina.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Ni tri godine kasnije nadležno tužilaštvo nije donijelo odluku po prijavi protiv načelnika Jugovića o zloupotrebi položaja koju su predali članovi tadašnje opozicije u lokalnom parlamentu. 

 

Iz nadležnog tužilaštva za naš portal navode da postupajući tužilac provodi sve mjere i radnje radi utvrđivanja okolnosti eventualnog izvršenja krivičnog djela.

 

“Nakon provođenja svih mjera i radnji i nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti relevantnih za ovaj postupak postupajući tužilac će donijeti daljnje odluke u ovom predmetu”, navode iz OJT Istočno Sarajevo.

 

Odgovor tužilaštva

 

U Istočnom Sarajevu nema korupcije?

 

OJT Istočno Sarajevo ima porazne podatke kada je u pitanju procesuiranje krivičnih dijela korupcije, posebno visoke korupcije. Prema podacima Transparency International-a u 2022. godini ovo tužilaštvo nije donijelo nijednu presudu vezano za korupciju.

 

“Što se tiče konkretno OJT Istočno Sarajevo interesantno je pomenuti da prema podacima koje mi dobijamo od VSTV-a i koje objavljujemo svake godine vidimo da to tužilaštvo ima porazne podatke kada je u pitanju procesuiranje krivičnih dijela korupcije, posebno visoke korupcije. Iz tih podataka koje objavljujemo od 2015. godine možete vidjeti da ovo tužilaštvo u nekim godinama nije podizalo niti jednu optužnicu za korupcijska krivična djela, u nekim godinama imamo po jednu ili dvije optužnice.  Presuda za korupciju po predmetima ovog tužilaštva je bilo jako malo, poslednja osuđujuća bila je 2019. godine. Posebno nema optužnica za visoku korupciju”, kaže za SPIN Info Srđan Traljić iz Transparency International u BiH.

 

Interaktivna mapa procesuiranja korupcije u BiH, izvor: TI

 

 

Traljić dodaje i to da je broj prijava koje zaprima ovo tužilaštvo za ovu vrstu krivičnih dijela značajno smanjen, što može biti posljedica pada povjerenja građana u pravosudne institucije, ali i manjeg broja prijava nadležnih institucija.

 

Srđan Traljić

 

 

“Možete uporediti te podatke sa drugim tužilaštvima i vidjećete da pojedina podižu godišnje više optužnica za korupciju nego što je ovo tužilaštvo podiglo u tih sedam godina za koje imamo podatke. Mi već dugo ukazujemo da se korupcija ovdje vrlo malo procesuira, ovi podaci to pokazuju, zbog toga se zalažemo za temeljnu reformu pravosuđa”, zaključuje Traljić.

 

Zanimljivo je i to da su krivičnu prijavu protiv aktuelnog načelnika, pored predstavnika SDS-a predali i predstavnici DNS-a, iako su njihovi odbornici u međuvremenu dobili nove funkcije i poslove, primjer je tadašnji predsjednik OO DNS Pale Marko Kubatlija koji je na trenutno na funkciji vršioca dužnosti Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

 

Brojne krivične radnje na Jahorini

 

Naš portal prvi je pisao o nezakonitom prebacivanju milion maraka bez odobrenja Skupštine i mimo važećeg budžeta OC Jahorina od strane načelnika Pala Boška Jugovića.

 

Načelnik opštine Pale prebacio milon maraka OC “Jahorina- mimo zakona i na štetu građana

 

Međutim, to nije jedina odluka kojom je načelnik oštetio budžet opštine pogodujući Olimpijskom centru. Naime, ova opština godinama unazad ustupa zemljište OC-u za potrebe parking prostora na Jahorini.

 

Opština Pale ustupa zemljište Olimpijskom centru Jahorina koji naplatom parkinga na ovim lokacijama zarađuje milione

 

Osim što Olimpijski centar Jahorina zakupom parkinga na lokacijama koje im je ustupila opština Pale po znatno nižoj cijeni godinama unazad zarađuje milione, novac se slivao i od preprodaje opštinskog zemljišta privatnim licima za izgradnju objekata na olimpijskoj ljepotici. Sve na štetu budžeta opštine i građana Pala.

 

Načelnik Pala Boško Jugović donio zaključak da je izgrađen kaskadni parking na Jahorini koji ne postoji

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...