HomeRSPale (rs)Pale- Voda poskupjela...

Pale- Voda poskupjela građanima i privrednicima, ali ne i Olimpijskom centru Jahorina

Građani Pala plaćaće skuplju cijenu vodovodnih usluga za čak 25%, usvojeno je to na današnjoj sjednici Skupštini Opštine Pale. Kažnjava li načelnik Boško Jugović građane Pala zbog nesuglasica sa direktorom Kojićem s obzirom da druga javna preduzeća na području ove opštine dobijaju novac za sufinansiranje troškova preduzeća?

 

Piše: Sanja Vasković/foto: arhiva

 

Iz Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” ad Pale naveli su da je povećanjem minimalne plate u Republici Srpskoj i novonastalim troškovima za normalno funkcionisanje preduzeća potrebno dodatnih 490.000 KM na godišnjem nivou koje oni ne mogu da obezbijede, zbog čega se pribjeglo najnepopularijoj mjeri, a to je ponovno povećanje cijena usluga vodosnabdijevanja.

 

Uprkos što su se iz opštine Pale hvalili istorijskim budžetom za ovu godinu u iznosu od 27 miliona maraka, načelnik Boško Jugović nema novca ili ne želi da sufinansira rad ovog javnog preduzeće.

 

Tako će izgleda međusobne nesuglasice načelnika Pala i direktora Vodovoda, te  troškove (ne)rada javnog preduzeća plaćati građani Pala koji svako malo moraju koristiti “alternativne” izvore vodosnabdijevanja, tačnije kupovati vodu, jer “obilne padavine uzrokuju zamućenje vode”.

 

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je u posljednjih 10 godina voda poskupjela samo jednom i da je lokalna zajednica mogla da interveniše i pomogne preduzeću “Vodovod i kanalizacija” sa oko 6OO.OOO KM, ali da to ne bi značajno uticalo ni na šta jer je potrebno iznaći sredstva da preduzeće opstane i zato je donesena odluka o povećanju cijene vode.
Na kraju smo došli do zaključka da je voda usljed padavina mutna i da je najbolje izgraditi filtersko postrojenje za prečišćavanje”, izjavio je Jugović novinarima nakon sjednice Skupštine opštine, prenosio Radio OSM.

 

S druge strane, Vodovod Pale po veoma niskim cijenama prodaje vodu Olimpijskom centru Jahorina za punjenje jezera koja se koriste za vještačko osnježavanje staza.

 

Odbornik opozicije u lokalnoj skupštini Dušan Gazivoda predložio je da Olimpijski centar, koji samo iznajmljivanjem opštinskog zemljišta zarađuje milione, nadoknadi gubitak vodovodnog preduzeća. Odnosno da, kao i ostali privrednici, plaća ekonomsku cijenu vode.

 

Većina u skupštini opštine Pale na čelu sa SNSD-om odbila je ovaj zaključak.

 

Ovim je samo potvrđena moja tvrdnja da je opštinsko rukovodstvo u funkciji rukovodstva Olimpijskog centra i da im se ne smiju suprostaviti ni po kom pitanju. Današnja odluka je idealan primjer za tu tvrdnju, građani Pala će plaćati vodu skuplje nego do sada za 25%, a Oc-u će i dalje voda biti dostupna po minimalnim cijenama”, napisao je Gazivoda na svom profilu.

 

Prema mojim informacijama od 100- 150 000 kubika se troši za punjenje jezera po cijeni od 0,60 pfeninga, a za privredu je cijena 2,30 KM i to bez ovog povećanja, neka je prosjek 130 000 kubika po 2,30 KM, to je 300.000 KM. Je li treba mi ovdje sada da kažemo da nemamo drugo rješenje”, upitao je Gazivoda za skupštinskom govornicom većinu na čelu sa SNSD-om i načelnika Jugovića za kojeg tvrdi da nije uradio ništa da poboljša standard građana Pala za 7 i po godina svog mandata.

 

Klub odbornika SNSD-a u SO Pale tvrdio je još u decembru 2022. godine da voda neće poskupjeti.

 

Klub odbornika SNSD neće dozvoliti predložena poskupljenja. Našom inicijativom ove tačke su povučene sa dnevnog reda, a od preduzeća tražimo da odbornicima dostave detaljne analize njihovih prihoda, rashoda i opravdanih poskupljenja u vidu energenata, neophodnih materijala za rad i sličnog te pokušaja pronalaska dodatnih prihoda preduzeća, a koji ne bi išli na uštrb građana“.

 

Samo četiri mjeseca trajalo je obećanje paljanske vlasti.

 

Iako su naveli da “ SNSD razumije vrijeme u kojem se nalazimo” te da “ treba razumjeti građane koji su suočeni sa poskupljenjima” uz napomenu komunalnim preduzećima da pospješe poslovanje, voda je krajem aprila 2023. ipak poskupjela, i to za 15 odsto. Iako su računi za vodu veći, problemi su i dalje isti.

 

Voda u Palama mjesecima zamućena- od Vodovoda 70.000 maraka firmi “Stanišić” doo

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...