HomeRSIstočno Novo SarajevoFirma bliska vlastima...

Firma bliska vlastima “UNIOTEC” doo sa grupom ponuđača gradiće bazen u Istočnom Novom Sarajevu

Grupa ponuđača na čelu sa firmom “UNIOTEC” doo Istočno Novo Sarajevo gradiće kompleks otvorenog bazena u Istočnom Novom Sarajevu. Pored pomenute firme grupu ponuđača čija je ponuda najprihvatljivija čine “Antikorozija” doo, “BOSSIL” doo i “SEGMENT” doo.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Opština Istočno Novo Sarajevo još u januaru ove godine raspisala je javnu nabavku za građevinske radove na izgradnji bazena u ovoj opštini ukupne vrijednosti četiri miliona maraka sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

 

Na tender za izgradnju bazena pristiglo je pet ponuda od čega dvije nisu bile prihvatljive. Nakon održane e- aukcije grupa ponuđača na čelu sa “UNIOTEC”-om ponudila je najnižu cijenu, odnosno 3.330.654 KM bez PDV-a. Na e- aukciji učestvovale su firma “RADIS” doo te grupa ponuđača na čelu sa firmom “Protehnik” doo, obje iz ove opštine.

 

“Uvidom u priloženu dokumentaciju neosporno je da je grupa ponuđača “UNIOTEC” doo, “Antikorozija” doo, “BOSSIL” doo i “SEGMENT” doo najbolje ocijeljena u skladu sa kriterijem za dodjelu ugovor- najnižom cijenom”, navedeno je u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

 

 

Firma “UNIOTEC” bliska vlastima

 

Firmu “UNIOTEC” doo sa sjedištem u ovoj opštini zadnjih godina naprasno je počela dobijati poslove, kako od opštine Istočno Novo Sarajevo, tako od Grada Istočno Sarajevo kojim rukovode kadrovi vladajućeg SNSD-a. Iako osnovana 2019. godine, sa jednim prosječnim radnikom, to ih nije spriječilo da već u 2022. zabilježe milionski prihod, čak 2.908.213 KM.

 

Počeli su uz pomoć opštine Istočno Novo Sarajevo. Prvi posao izgradnje sportskog igrališta u Tvrdimićima dobili su sa još jednom firmom, vrijednosti 54.000 KM, što je simptomatično s obzirom da je i firma “Urbanis” doo koja je u vlasništvu odbornika ove opštine Miljana Sladoja takođe počela na isti način poslovati, tenderima opštine. Danas, iako sa dosta skromnijim prihodima nego “UNIOTEC” obje su dio konzorcijuma firmi koje su kupile najatraktivnije zemljište u ovoj opštini, nakon što je ugašena jedina proizvodna fabrika u Gradu, MOFAS.

 

Firma “UNITEC” dobila je i posao izgradnje Memorijalnog kompleksa stradalim srpskim civilima u Parku “Sunce” vrijednosti oko 2, 3 miliona evra. Simptomatično je i to da je firma ovaj posao dobila bez tendera, o čemu je naš portal u više navrata pisao. Naime, da bi izbjegli tender iz Grada Istočno Sarajevo sredstva za izgradnju memorijalnog kompleksa prebačena su opštinskoj Boračkoj organizaciji INS koja je za izvođača radova izabrala direktno ovu firmu čiji je vlasnik Slobodan Sladoje. Radovi na izgradnji memorijalnog kompleksa trenutno su zaustavljeni, a nadzor nad radovima vrši brat predsjednika BO INS Dragiše Tuševljaka.

 

Zadužili se da bi gradili bazen

 

 Iako je i prošlogodišnji budžet bio “istorijski” sa 21 milion maraka odbornici skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo ipak su posegli za kreditnim sredstvima da bi gradili bazen u ovoj opštini. 

 

Podsjećamo, odluka o kreditnom zaduženju usvojena je na jednoj od proteklih sjednica Skupštine opštine kada nije postojao kompletan projekat bazena, niti troškovnik, što nije spriječilo rukovodstvo opštine da pripremi odluku o kreditnom zaduženju od četiri miliona maraka za sufinansiranje izgradnje, kako je naknadno načelnik objasnio, kompleksa otvorenog bazena. Opozicija u lokalnoj skupštini bila je protiv “dužničkog ropstva” koje će trajati 32 godine.

 

Koliko će ukupno projekat koštati, ko će se još uključiti u finansiranje i da li će se krenuti u izgradnju i zatvorenog bazena, konkretne podatke načelnik opštine Jovan Katić nije nam objasnio prije pola godine kada smo ga pitali ko je odredio cifru od četiri miliona.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...