HomeRSIstočno Novo SarajevoINS: Privreda uništena,...

INS: Privreda uništena, od izgradnje zgrada dobro žive samo investitori

U Istočnom Novom Sarajevu uništena je i posljednja proizvodna fabrika “MOFAS”, najprimamljivija zbog atraktivnog zemljišta u centru opštine na kojem će biti sagrađeni stambeno- poslovni objekti. Građevinski lobi podržan lokalnim i gradskim vlastima i te kako radi dobar posao u ovoj opštini. Istovremeno, građanima koji posao u ovoj opštini pretežno mogu naći u ugostiteljskim objektima ili trgovinama, serviraju se priče o istorijskom budžetu opštine, ali i nova obećanja o “industrijskoj zoni”.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić nedavno je izjavio da ova opština  ima najviše preduzetničkih radnji po glavi stanovnika u RS i da je “preduzetnički sektor ta pokretačka snaga privrede Istočnog Novog Sarajeva”. Zato je prije dvije godine, dok su radnici fabrike “MOFAS” mjesecima protestovali pred kapijom preduzeća ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića odveo u posjetu pogonu privatne radnje “Bobo Graf” , koja inače dobro sarađuje sa ovom opštinom kada je u pitanju dodjela tendera, ali i druge aktivnosti. 

 

avgust 2022, izvor: Filter

Juče je načelnik prisustvovao otvaranju opet privatne firme, tačnije auto salona “SKS”, iako svoju funkciju ne bi trebao zloupotrebljavati favorizujući jedne firme u odnosu na druge. Načelniku bi svi privatni preduzetnici trebali biti jednaki.

 

Pogodovanje investitorima na štetu budžeta opštine

 

Tako se privreda ove opštine svela na podršku privatnim firmama i rasprodaju opštinskog zemljišta investitorima, pretežno bliskim vlastima, po veoma niskoj cijeni. Početna cijena kvadrata u centru opštine, tačnije Dečanskoj ulici, pokraj jezera, iznosi 80 maraka po metru kvadratnom.

 

Da su licitacije za kupovinu zemljišta većinom “pro forme” potvrđuje za SPIN Info i opozicioni odbornik u SO INS Natko Sudžuka koji u lokalnom parlamentu često ukazuje na pogodovanje investitorima bliskim vlastima prilikom kupovine zemljišta.

 

“Poenta je da godinama nijedna licitacija nije bila licitacija u pravom smislu. Nego se zemlja prodavala za marku više od početne cijene. Da je licitacija pravilna kvadrat zemljišta bi išao na 200, 250 pa i 300 KM”, kaže Sudžuka dodajući da vlasti cijenu kvadrata “svjesno nisu dizali, jer su znali i dogovarali unaprijed pljačku narodnog novca”.

 

Da je građevinarstvo najzastupljenija djelatnost u ovoj opštini potvrđuje i načelnik Jovan Katić koji je u izjavi za BN TV najavio i nova radna mjesta i to u firmama u budućoj poslovnoj zoni koju, kako kaže, privatni preduzetnici namjeravaju praviti u obuhvati bivše fabrike RAOP.

 

“Privatni investitori rade, trenutno je u izradi master plan gdje postoji mogućnost za dolazak novih privrednika ne samo iz Istočnog Sarajeva nego i iz država koje su u okruženju”, izjavio je načelnik Katić.

 

Podsjećamo, kako je portal Capital pisao imovina ovog nekadašnjeg industrijskog giganta je prodata u izvršnom postupku 2013. godine kada su je kupili ruski investitori koji su za te potrebe u Banjaluci registrovali preduzeće „Elektroinženjering“. Ova firma firma je nakon propasti i zaplijene imovine data na upravljanje braći Milanu i Mariu Keseroviću koji su je kasnije otkupili.

 

Mario je bio zet tadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Kovačevića, a njegov brat Milan je kasnije postao zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije.

 

Preko „Elektroinženjeringa“ je u potpunosti devastirana sva imovina „E–RAOP-a“ gdje sada načelnik Katić najavljuje novu poslovnu zonu. 

 

Rus Dmitri Kuznecov, jedan od osnivača ovog preduzeća izjavio je da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća „Energoinvest RAOP“ izvučeno više od 280 miliona maraka koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori.

 

SNSD-ova vlast koja u posljednih 12 godina rukovodi ovom opštinom hvali se brojem privatnih radnji i zgrada, jer se ne mogu pohvaliti izgradnjom novih i očuvanjem starih proizvodnih pogona ističu iz opozicije.

 

“Svi veliki giganti poput RAOP-a, Energoinvesta TAT-a i Laste su uništeni i sva ta imovina koja je pripadala njima je rasprodata lokalnim moćnicima koji su bliski vlastima i koji će na tim mjestima graditi stambene jedinice koje predstavljaju legalno pranje novca”, izjavio je za BN predsjednik mladih SDS-a INS Boris Obradović.

 

Podsjećamo, ukupno 19.905 metara kvadratnih u vlasništvu nekadašnjeg giganta FAMOSA (MOFAS) koji je, slično ostalim proizvodnim preduzećima u Republici Srpskoj postepeno uništen lošim odlukama upravljačkih struktura, prodato je konzorcijumu firmi za 4.578.920 maraka.

 

Tako su odnedavno vlasnici više od polovine ukupnog zemljišta koje pripada MOFAS-u većinom firme iz Istočnog Sarajeva: “LOGISTIC” DOO (Savo Tomašević), “LEGEND” DOO (Mladen Lučić), “URBANIS” DOO (Miljan Sladoje), “DOM INVEST” DOO (Tomo Kosmajac), “MIS” (Vojo Lubura), AKVA MONT MERC (Marko Lalović) te još dvije firme.

 

O ponovnom pokretanju MOFAS-a na drugoj lokaciji ni Katić, a ni gradonačelnik Ljubiša Čosić više ne pričaju.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...