HomeRSIstočno Novo SarajevoOpština Istočno Novo...

Opština Istočno Novo Sarajevo krije od građana zašto je firmi “Park.ing” smanjila zakup parkinga na štetu budžeta opštine

Prošlo je dvije godine od kada je Opština Istočno Novo Sarajevo pet parking prostora dala u zakup privatnoj firmi “Park.ing” tada novoosnovanoj na području ove opštine. U Ugovoru, koji su vješto krili od javnosti, zaključenom na period od 20 godina, stoji da je visina naknade koju firma “Park.ing” doo mjesečno uplaćuje na račun opštine 16.673 KM, odnosno 2,60 KM po metru kvadratnom, odnosno 200.076 KM godišnje. Pomenuta firma nije uplatila iznos koji duguje opštini, no umjesto naplate opštinsko rukovodstvo smanjivalo je iznos koji “Park.ing” treba uplatiti. Zašto, ne žele odgovoriti javnosti.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Budžetom za 2023. godinu opština Istočno Novo Sarajevo od  zakupa parkinga planirala je prihode u iznosu od 150.000 KM. Međutim, “Park.ing” je uplatio samo 10.949 maraka.

 

Problematično je i to što je opština u ovoj godini opet smanjila prihode vezano za zakup parking prostora, pa je planirano samo 130.000 KM u opštinskoj kasi od zakupa parkirališta.

 

 

Iz Opštine Istočno Novo Sarajevo ćutanje

 

Još 24. aprila tražili smo Opštini Istočno Novo Sarajevo  da nam odgovore na pitanja da li je Opština mijenjala ugovor o zakupu parkinga sklopljen sa pomenutom firmom, te zbog čega je u budžetu za 2024. godinu planirani prihod od zakupa parking prostora manji za 70.000 KM?

 

 

Da li je na ovaj način oštećen budžet opštine?

 

Iz ove institucije su opet prekršili Zakon o slobodi pristupa informacijama te nam nisu dostavili odgovor u zakonskom roku, odnosno u roku od 15 dana.

 

Da krše sva načela transparentnosti pokazalo se još prije dvije godine kada je čak i institucija Ombudsmena za ljudska prava u BiH reagovala po našoj prijavu da nam se dozvoli pristup informacijama na koje pravo imaju svako fizičko i pravno lice, a posebno mediji koji rade u interesu javnosti.

 

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo su se oglušili i o naloge Ombudsmena ne želeći objasniti građanima na koji način se troši njihov novac.

 

Kako “Park.ing” plaća zakup?

 

Kao što smo ranije pisali firma “Park.ing” doo Istočno Novo Sarajevo, čija je direktorka Biljana Rudić, 2022. godine je poslovala sa gubitkom od 143. 000 KM pa se postavlja pitanje plaćanja zakupa parking prostora opštini koje na godišnjem nivou iznosi 200.000 KM.

 

Dalje, u 2023. godini, iako su povećani prihodi, ova firme je ponovo u minusu, i to 194.000 KM.

 

O malverzacijama vezano za licitaciju, samoj firmi, ćutanju nadležnih na pitanja novinara i kršenju zakona, SPIN info je pisao i ranije.

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...