HomedirektODBORNIK RANKO BOŠNJAK...

ODBORNIK RANKO BOŠNJAK I SUKOB INTERESA: Tužba protiv akta Komisije za žalbe na sudu u Banjaluci

Komisija za žalbe Republike Srpske odbacila je, u februaru ove godine, žalbu Transparensi internešnala Bosne i Hercegovine (TI BiH) na Rješenje po kome trebinjski odbornik SNSD-a Ranko Bošnjak nije u sukobu interesa, uz obrazloženje da TI BiH nije stranka u postupku. TI BiH je postupak nastavio tužbom na taj akt Okružnom sudu u Banjaluci.

Ranko Bošnjak
Ranko Bošnjak, odbornik SNSD-a u Gradu Trebinju (Foto: Grad Trebinje/Direkt)

Naime, tragom priče našeg portala da je odbornik Ranko Bošnjak, istovremeno bio direktor i vlasnik preduzeća „Monting energetika“, koje je dio konzorcijuma koji je izvodio radove na ugradnji reflektora na stadionu „Police“ u Trebinju, TI BiH je podnio prijavu Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba intresa u organima vlasti RS, navodeći da je odbornik u sukobu interesa, jer je poslovao sa Gradom u vrijednosti većoj od 30.000 maraka. 

Bošnjak je tek naknadno otklonio situaciju zbog koje je bio u sukobu, tako što je za direktora u svojoj firmi postavio sina Bojana. Ranko Bošnjak je ostao na mjestu zamjenika direktora. 

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa, na čelu sa Obrenkom Slijepčević ocijenila je da je to dovoljno.

Da je postojao sukob interesa priznala je i Komisija i u rješenju naglasila da se Bošnjak više ne nalazi u sukobu. 

„S obzirom na to da se gospodin Bošnjak, radi otklanjanja protivpravnog stanja više ne nalazi na mjestu direktora preduzeća, samim tim se više ne nalazi u sukobu interesa“, stoji u rješenju koje je potpisala Obrenka Slijepčević.

Time je otklonio protivpravno stanje koje je bilo i povod za prijavu Komisiji, ali ne i činjenicu da je ono u trenutku objave našeg teksta i prijave TI BiH postojalo.

Da ovakva odluka nema uporište u zakonu, ranije su za naš portal naveli iz TI BiH i obratili se Komisiji za žalbe. No, u februaru ove godine ova Komisija je odlučila da TI BiH nema pravo da se žali na odluku, jer nije strana u postupku te da pravo žalbe ima samo onaj protiv koga se vodio postupak. U ovom slučaju to je odbornik Bošnjak. 

“U postupku utvrđivanja postojanja sukoba interesa protiv Ranka Bošnjaka, odbornika Skupštine Grada Trebinja, podnosilac žalbe nema status stranke, već je isti samo inicijator postupka… čija inicijativa je signal Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS da u skladu sa ovlašćenjima pokrene i provede postupak po službenoj dužnosti i nakon toga donese odgovarajuću odluku”, stoji u obrazloženju rješenja Komisije za žalbe

Iz TI BiH za “Direkt” ističu da su zato protiv akta Komisije za žalbe predali tužbu Okružnom sudu u Banjaluci.

“Prema našim propisima, žalbu može izjaviti samo onaj protiv koga se odnosi prijava i samo onda kada se utvrdi sukob interesa. Mi smo nezadovoljni ovakvom odlukom, jer je jasno da je odbornik u periodu kad smo ga mi prijavili bio u sukobu interesa i Komisija je trebalo da utvrdi da je on bio u sukobu u tom periodu”, kažu iz TI BiH.

Inače, Bošnjakova firma “Monting energetika” je zajedno sa “Herc gradnjom” i “Nexenom” iz Banjaluke izvodila radove na ugradnji reflektora, za koje je Grad Trebinje izdvojio oko 2 miliona maraka sa PDV-om. Dodatno, oko 300.000 maraka sa PDV-om donirao je i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

“Direkt” je ranije tražio izjavu odbornika Bošnjaka, ali je on to odbio i poručio nam “da ga ne peglamo”.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.