HomedirektGacko: Načelnik je...

Gacko: Načelnik je izvestan, da li je i skupštinska većina?

Prema utvrđenim rezultatima koje je juče objavila Centralna izborna komisija, u lokalnom parlamentu Opštine Gacko dva najveća bloka imaju po šest odbornika. Ključ za skupštinsku većinu će verovatno biti u rukama SPS-a. No, u SDA se i dalje nadaju odborničkom mestu, pa su CIK-u podneli zahtev za ponovno brojanje glasova.

Gacko- na ulici je sve manje ljudi

Centralna izborna komisija je juče obajvila rezultate koji, kako većina naših sagovornika tvrdi, mogu da se smatraju i konačnim.

Prema utvrđenim rezultatima, po šest odbornika imaju SNSD i SDS, PDP I SPS imaju po dva, a po jednog DNS, Demos i Prva SDS.

Komotna većina okupljena oko SNSD-a sada više nije tako sigurna imajući na umu dešavanja sa SPS-om i Dodkov kategoričan stav da se koalicija raskida na svim nivoima.

Što se Gacka tiče, Maksim Skoko, potpredsednik SPS-a, ne isključuje ni jednu mogućnost. Za “Direkt” je rekao da će se više znati nakon sastanka opštinskog odbora ove stranke.

U narednih 5-6 dana ćemo se sastati i odlučiti o daljim koracima. Logično je da prvo popričamo za izabranim načelnikom kome smo u kampanji dali podršku”. Ipak, naglašava da ne znači i da je to konačno, odnosno, ostavlja prostor da odluka bude i drugačija. U tom slučaju bi skupštinsku većinu mogli da formiraju sa SDS-om i PDP-om koji su tradcionalno u koaliciji.

Ipak, imajući na umu stanje defetizma i haosa koje je zavladalo u SDS-u nakon što je načelnik Radmilović izgubio u trci za načelnika, ta varijanta je više teoretska, a SPS bi mogao da računa na maksimalne ustupke. Sigurno je da će to osnažiti pregovarački kapacitet i sa SNSD-om, odnosno, da im je pozicija zamenika načelnika zagarantovana.

Ovakav status bi mogao da im poljulja samo SDA ukoliko se ispostavi da je tačna tvrdnja Halida Čustovića da su osvojili više glasova nego što je utvrđeno. Kaže da su zbog toga podneli zahtev CIK-u za ponovno prebrojavanje u opštini Gacko.

Lista SDA za SO Gacko je putem pošte dobila samo 40 glasova, a od naših aktivista i simpatizera imamo informaciju da je poslato najmanje 60 glasova. Siguran sam da imamo preko 225 glasova i da smo ostvarili jedan mandat”, tvrdi Čustović.

Konačni rezultati bi trebali da se znaju najkasnije do 15. decembra, a što se utvrđenih tiče, trenutni sastav SO Gacko izgleda ovako:

Od kandidata SNSD-a odbornički mandat su osvojili Srđan Milović, Vasilije Lažetić, Branko Šojić, Petar Marković, Siniša Šuković i Miroslav Lojović.

Gotovo je izvesno da će se Vukota Govedarica, koji je bio nosilac SDS-ove liste, odreći odborničkog mandata, pa će u SO Gacko boje ove stranke braniti Blagoje Tepavčević, Vera Tepavčević, Jelica Bjeković, Savo Starović, Miroslav Vuković i Hristina Janjić-Zirojević.

PDP će predstavljati Radoica Antunović i Milan Gutović, SPS – Siniša Mandć i Saša Škiljević, DNS – Miloš Šolaja, Demos – Miloš Tepavčević, a Prvu SDS – Rajko Papović.

U zavisnosti od koalicionog sporazuma, moguće je da će umesto u lokalni parlament, neko od izabranih sesti u jednu od funkcionerskih fotelja. Bilo kako bilo, može se reći da je od 19 odbornika polovina onih koje smo već viđali u gatačkoj skupštini u nekim od prethodnih saziva.

Podsećamo, na lokalnim izborima održanim 15. novembra za načelnika je izabran Ognjen Milinković, kandidat SNSD-a. Za njega je glasalo 56% izašlih na izbore.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.