HomeRSBilećaBilećke ulice ponovo...

Bilećke ulice ponovo zatrpane smećem – radnici u štrajku do daljnjeg

Zbog kašnjenja plata te neuplaćenih poreza i doprinosa, radnici bilećkog „Komusa“ ponovo su u štrajku od prošlog utorka. Ulice su trenutno zatrpane smećem, poštuje se samo minimum rada, a kada će se radnici vratiti na posao zavisi od deblokade računa opštine Bileća, koja se očekuje do petka.

Bilećke ulice ponovo zatrpane smećem (FOTO: Direkt)

Piše: Jelena Denda Borjan

Radnicima nije isplaćena decembarska plata, porezi i doprinosi su uplaćeni tek za polovinu aprila, a obustave na plate radnika za novembar prošle godine.

Predstavnik štrajkača Dobroslav Kašiković za „Direkt“ kaže da razlog za obustavu rada nisu samo navedena kašnjenja sa uplatama, već veoma otežano funkcionisanje ovog preduzeća kao posljedica niza problema koji se gomilaju godinama.

„Imamo ogroman dug na jednoj benziskoj pumpi u Bileći i sada tu više ne možemo da sipamo gorivo. Prije smo imali i veći dug na ovoj pumpi, i po 60.000 maraka, ali dozvoljavali su nam da sipamo kod njih, međutim, kako se vlast promijenila, više ne možemo. Takođe, jedan od kamiona nije nam registrovan od avgusta. Ukupni dug preduzeća sa januarskom fakturom dostigao je 90.000 maraka“, tvrdi Kašiković.

Direktorica „Komusa“ Danijela Kapor za naš portal kaže da ne zna koliki je ukupni dug u ovom trenutku, jer još nije sve proknjiženo, ali da će on biti poznat krajem ovog mjeseca kada će imati kompletan finansijski izvještaj preduzeća.

„Po osnovu PDV-a dugujemo 13.127 maraka, dok je dug za gorivo trenutno oko 8.500 KM. Kamion nismo mogli da registrujemo, jer smo stalno u blokadama računa“, kaže Kapor.

Ona se nada da će radnici krajem sedmice početi sa odvozom smeća, kada se očekuje deblokada opštinskog računa.

„Imamo obećanje iz opštine da ćemo biti prvi u redu za isplatu“, tvrdi Kapor za „Direkt“.

(FOTO: Direkt)

JP „Komus“ trenutno ima 36 zaposlenih, od čega su dva pripravnika koja su zaposlena nakon proteklih lokalnih izbora. Na fizičkim poslovima zaposleno je njih osam.  

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.