HomedirektSednica SO Gacko:...

Sednica SO Gacko: Umivanje blatom

Gacko je danas dobilo zamenika načelnika, nacrt budžeta, ali i nove v.d. direktora javnih ustanova. Opozicija je ukazala da neke od odluka Skupštine opštine predstavljaju direktno kršenje zakona, na šta su iz pozicije poručili da su i oni kršili zakon i da mogu da ih tuže.

so-gacko-predsednistvo
Predsedništvo SO Gacko

Ko je danas imao priliku da prati sedmočasovno zasedanje SO Gacko mogao je da svedoči scenama koje su najviše podsećale na “Maratonce”.

Replike: “I ti ćeš kume ovako, samo sutra”, “Vežbamo, probamo za film”, se nameću kao asocijacije na diskusije i poteze nove vlasti koja se očitovala kroz skupštinske odluke. “Kratko, ali ubitačno” najbolje opisuje smenu, takoreći seču, svih direktora javnih ustanova kojima je mandat i tako isticao u septembru. Njima se stavlja na dušu da su probijanjem budžeta i netransparentnim zapošljavanjem ugrozili opštinu.

Prvo radno mesto- načelnik, pa direktor

Umesto njih su imenovana nova lica sa čijim biografijama javnost, a ni odbornici nisu upoznati. Prema rečima predsdnika SO Gacko Rajka Papovića, to ni do sada nje bila praksa. U većini slučajeva reference i ne postoje budući da se radi o osobama sa neznatnim profesionalnim iskustvom.

A da se, kako je rekao potpredsednik Skupštine “u hodu praksaju kako da rade što efikasnije” pokazao je i novi v.d. direktora JU Informativno-kulturnog centra, poznatijeg kao Radio Gacko. Ovaj kadar Ujedninjene Srpske (a sad možda i SNSD-a) je krajem decembra, na prvoj sednici izabran za v.d. načelnika za zajedničke poslove što mu je bilo prvo radno mesto. Mesec i po kasnije, već na drugoj sednici, razrešavaju ga te dužnosti i instaliraju za direktora Radija.

Uspon mladog kadra, po vokaciji tek svršenog mastera književnosti, je delom i zbog toga što se na primeru ove ustanove pokazalo da vladajuća garnitura nema kadrove za pozicije koje su im na raspolaganju. Do juče se nije znalo koga će staviti na to mesto, jer su ponuđeni bili uslovljeni da se učlane u SNSD, na šta niko nije pristao.

Kadrovska rešenja su potvrdila strahovanja mnogih da će načelnik Ognjen Milinković biti samo figura koja će da potpiše ili stane iza onog što serviraju iz koalicionih stranaka ili opštinskog odbora SNSD-a.

Načelnik sad ima zamenika

Stvari bi donekle mogle da se menjaju sada kada je, nakon niza peripetija i (unutar)stranačkog odmeravanja snaga, načelnik dobio i zamenika. Na to mesto je danas imenovan Siniša Mandić, kadar SPS-a, o čemu je “Direkt” već pisao.

Odbornici su usvojili i Nacrt budžeta za ovu godinu. Predviđa se da će iznositi nešto više od 12 miliona maraka, od čega će 5,5 miliona otići na lična primanja. Načelnik za finansije Milivoje Boljanović je rekao da je kratkoročni dug opštine oko 6,5 miliona i da će morati da se uvedu restrikcija troškova, finansijska disciplina, smanji investiranje, izvrši reprogram i najavio kreditno zaduženje kako bi se prevazišao”krater” u budžetu kako je stanje opisao jedan od odbornika pozicije.

sneg-gacko
Mislili su da je poklon-Skupljanje snega sa travnjaka će RiTE fakturisati

Prema predloženom nacrtu štedeće se na stipendijama, izdvajanjima za sport, podsticajima za poljoprivrednike, a preispitaće se i investicije koje su u toku. Posebno je apostrofiran slučaj staračkog doma za koji je do sada uplaćeno 21o hiljada maraka od 68o hiljada, na koliko je ugovor sa vlasnikom objekta sklopljen. “Nije pribavljena saglasnost Pravobranilaštva, javna tajna je da je taj objekat godinama prodavan za manje od 3oo hiljada i to je investicija koja Gacku nije potrebna”, rekao je načelnik uz opasku da će insistirati na rasvetljavanju ovog slučaja.

Na skupštini se čulo i da čišćenje snega od strane RiTE Gacko nije bila pomoć načelniku, već će biti fakturisana, ali po “povoljnoj ceni”. A ono čemu su građani svedočili (i nama slali fotografije) je da se sneg odvozio sa zelenih površina dok je padala kiša i kada nije bilo potrebe za tim. Misleći da je poklon RiTE Gacko, građani su komentarsali kao anegdotu koja će im, potvrdili su na skupštini danas, biti fakturisana.

Iako je većina stanovnika opštine očekivala da će nova vlast doneti nove običaje, transparentnost i zakonitost, prva imenovanja i odluke su razvejale nade i najvećih zagovornika.

Za konstataciju odbornika Radoice Antunovića, nekadašnjeg zamenika načelnika, da vlast ne treba da svoje kršenje zakona opravdava greškama prethodne garniture koja je zbog toga kažnjena na izborima, odnosno, kako je slikovito opisao, “da se umiva blatom”, predstavnici pozicije su bili gluvi.

Ne treba dramiti, vi ste kršili zakone, ali meni ne pada na pamet da vas tužim. Ako mislite da se krši zakon, postoje nadležne institucije, pa podnesite tužbu“, rekao je predsednik Kluba odbornika SNSD-a odbacujući predloge pozicije.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.