HomeRSBilećaBilećki “Vodovod”: Ili...

Bilećki “Vodovod”: Ili poskupljenje vode za domaćinstva ili stečaj

Zbog nagomilanih dugova, dotrajalosti opreme i vodovodnog sistema, bilećki „Vodovod“ ponovo je pred kolapsom, tvrde za „Direkt“ u ovom preduzeću. Nemar onih koji su učestvovali u njegovom propadanju i ovoga puta će, izgleda, platiti građani, jer novo rukovodstvo „Vodovoda“ tvrdi da izbora nema – ili poskupljenje vode na 1,30 KM za domaćinstva, ili stečaj u roku od tri mjeseca.

Direktor Saša Radan u postrojenju “Vodovoda”

Piše: Jelena Denda Borjan

Na dugove bilećkog „Vodovoda“ trebalo je da bude stavljena tačka u julu 2015. godine, kada su predstavnici HET-a, „Elektro-Hercegovine“, „Vodovoda“ i Opštine Bileća potpisali protokol o trajnom rješavanju problema ovog preduzeća. Međutim, aktuelno rukovodstvo tvrdi da, zbog nepoštovanja tada napravljenih dogovora, „Vodovod“ sada ne može da izađe iz dubioze.

„HET se tada obavezao da će uložiti oko 2 miliona svojih sredstava za rekonstrukciju, ali to nikada nije učinio, a nama je dotrajalost vodovodnog sistema glavni problem, jer nam pravi ogromne gubitke. Naše pumpe su iz 1991. godine, mogu svakog trenutka da prestanu da rade. Potreban nam je novi taložnik da ne bismo imali zamućenost vode svaki put kada padne kiša“, kaže Saša Radan, vršilac dužnosti direktora bilećkog „Vodovoda“.

On objašnjava da se, zbog zastarjelosti opreme, u postrojenjima „Vodovoda“ trenutno sve odvija otežano i uz pomoć improvizacije.

„Radnici rade u teškim uslovima, filtere peru ručno, uz pomoć improvizovanih instrumenata, umjesto da to rješava uz pomoć ventila. Recimo, hlorinator treba remontovati svakih 6 mjeseci, što do sada nije bio slučaj. Trebalo bi da postoji grafički prikaz da li je bazen pun ili prazan, a kod nas je i to čista improvizacija“, kaže Radan.

Sistem “štapa i kanapa” – umjesto digitalnog mjerača, štap

Piše: Jelena Denda Borjan

Problemi sa zastarjelošću vodovodne mreže trebali su da budu riješeni i projektom „Vodovod i kanalizacija“ iz 2018, kojim je Bileća nakon više od stotinu godina trebala da dobije novi cjevovod, te da dobije instrumente za otkrivanje gubitaka vode u mreži. Radan za „Direkt“ kaže da tu opremu nisu dobili, a da su radovi toliko loše izvedeni da konstantno imaju kvarove na mreži.

„Uz pomoć te opreme mogli bismo da napravimo zoniranje terena, da se naprave sonde i sistem gdje bismo mogli da pratimo tri glavna kraka koja idu od bazena, sa kojih se napaja cijeli grad, da svaki krak pratimo, da vidimo u kojim dijelovima nam se gubi voda. To nam je jedan od ključnih problema, jer trenutno se, zbog dotrajalosti mreže, gubi 75 posto vode, a za naplatu se fakturiše se svega 25 posto od ispumpane. Osim toga, zbog loše izvedenih radova, mi smo za posljednjih mjesec dana imali sedam intervencija na terenu. Zatrpali su stare šahtove, pa smo već sjekli asfalt na jednom mjestu, takođe, nisu pritegli šarafe na jednom velikom spoju, pa smo imali veliki gubitak vode. Sve nas to dodatno košta, a nemamo para“, objašnjava Radan.

Zbog čega HET nikada nije ispoštovao svoju stranu dogovora prema Opštini Bileća i „Vodovodu“, „Direkt“ nije uspio da sazna od njegovog direktora Gordana Mišeljića, jer nije odgovarao na naše pozive. Nije nam odgovorio ni bivši načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i prostorno uređenje Opštine Bileća Radenko Popara koji je bio zadužen za projekat „Vodovod i kanalizacija“.

„Vodovod“ trenutno ima oko 5,5 miliona maraka ukupnih dugovanja. Njegovi mjesečni rashodi iznose oko 115.000 maraka, dok je prosječna mjesečna naplativost vode oko 75.000 KM, a viška zaposlenih nemaju, tvrde u ovom preduzeću.

Bileća trenutno broji oko 3.500 domaćinstava, pri čemu je naplativost vode oko 90 odsto. Ukoliko voda poskupi, tvrde u „Vodovodu“, mjesečni račun za petočlanu porodicu uvećaće se za od 2 do 3 marke.

Radan za “Direkt” tvrdi da ima obećanje od Ministarstva finansija RS, koje je bilo uključeno u projekat “Vodovod i kanalizacija”, da će im dati obećanu opremu, te dodaje da će konkurisati na projekte koji bi “Vodovodu” pomogli da smanji gubitke kako se ne bi ponovo posezalo za poskupljenjem vode. Što se tiče novca koji je HET obećao za opremu, kaže, to je pitanje njihove dobre volje, jer su ugovor definisali tako da ih zakonski ne obavezuje da ulože ta 2 miliona maraka u bilećko preduzeće, što je propust bivše opštinske vlasti i rukovodstva, koji su takav ugovor potpisali.

Podsjećamo, prošli put voda je poskupila u februaru 2019. godine kada je, za domaćinstva, sa 0,84 KM po metru kubnom porasla na 1 KM. Ovoga puta, najavljuju iz „Vodovoda“, ne planiraju povećanja cijene vode za pravna lica, kao ni poskupljenje komunalnih usluga.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.