HomedirektĆurić: Samo struka...

Ćurić: Samo struka može da razumije kako sam novac iz budžeta dao za dugove “Leotara”

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić odbio je da obrazloži javnosti na osnovu čega je donio odluku da iz gradskog budžeta izdvoji 486.000 maraka za plaćanje dugovanja Fudbalskog kluba „Leotar“. Ovaj magistar ekonomije, koji u zvaničnoj biografiji godinama krije diplomu svojih osnovnih studija, danas je poručio da „onaj ko nije od struke, ne može da razumije“ na koji način je novac građana Trebinja završio na računu FK „Leotar“.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić (Foto: Direkt)

Piše: Jelena Denda Borjan

„Imam ovlaštenja od Skupštine grada Trebinja da mogu da realociram sredstva, da sa jednog konta prebacujem na drugi, da sa jednog odjeljenja prebacujem na drugo. Gradonačelnik može pet posto sredstava u okviru odjeljenja da realocira gdje on procijeni zajedno sa ostalim načelnicima odjeljenja, jer novac koji postoji u budžetu je jedan“, kazao je Ćurić.

Poručio je da je sve u skladu sa zakonom, a potom sam priznao da je dio sredstava koja su prebačena za dugove „Leotara“ bio namijenjen za investicije, što je protivzakonito.

„Morate da realocirate, da neku stavku ostavite za neki naredni put, poput nekog asfaltiranja, poput nekih kapitalnih projekata koje smatramo da se mogu uraditi u narednom periodu“, rekao je Ćurić.

Na konstataciju novinarke „Direkta“ da je riječ o novcu namijenjenom za investicije, od Ćurića je stigla optužba da „izvlači iz konteksta šta je ko uradio“.

„Ja mogu da radim realokacije do pet posto, takođe, sredstva od 400.000 maraka su namijenjena za sport i tu postoji prostor, spreman sam da odgovaram za sve. Smatram da je veoma važno da smo dobili premijerligaša. Sve ono što treba da se prezentuje, da se kaže ljudima, sve će biti u izvještajima o izvršenju budžeta koji idu u redovnu proceduru u Skupštinu grada“, odlučan je Ćurić.

Ne treba da znamo detalje ko je „Leotar“ uvukao u dugove

Zanimljivo je da je „Leotar“ u dugovima, dok je bio na njegovom čelu, ostavio i Luka Petrović, aktuelni šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Trebinja. Zbog dugova, on je pod hipoteku svojevremeno stavio i stadion Police da bi danas podržao Ćurićevu odluku da se dugovi „Leotara“ plate novcem građana Trebinja. No, na pitanje ko je ostavio dugove ovom klubu, Ćurić nije odgovorio.

„Šta se tu dešavalo, mi kao grad ne trebamo da znamo detalje ko je potpisivao, sud je procijenio da li je validno ili nije validno“, rekao je Ćurić.

Povodom krivične prijave Nebojše Vukanovića zbog plaćanja dugova „Leotara“ iz budžeta Grada, Ćurić je rekao da su na ovaj način „dušebriznici pokušavaju da skrenu sa teme, da vrate fudbalski klub gdje mu ne pripada mjesto“.

„Pojedinci pokušavaju da kažu da smo uradili nešto kako ne treba sa ciljem da se zaustavi napredak Grada Trebinja“, poručio je Ćurić.

Nakon što su se na današnjoj konferenciji za medije pojavili Nebojša Vukanović i predstavnici njegove Liste za pravdu i red, njeno održavanje je premješteno u kancelariju gradonačelnika Ćurića gdje je bio dozvoljen pristup isključivo novinarima i kamermanima.

Mišeljić: Ne politizujmo FK „Leotar“

Iako je zahvaljujući miješanju politike u FK „Leotar“ ovaj klub zapao u dugove, uoči prve utakmice ovog kluba u Premijer ligi BiH, njegov predsjednik Gordan Mišeljić „zamolio je građanstvo da ga ne politizuju“.

„Molim vas da ne dobijamo jeftine političke poene, da ne pljuvamo po ovim momcima i da im omogućimo uslove za rad“, kazao je Mišeljić.

Na pitanje novinara da li on miješa politiku u klub, budući da je istaknuti član SNSD-a i generalni direktor HET-a, Mišeljić je odgovorio da on „sve vrijeme priča samo o fudbalu“.

„Ja nisam pomenuo nijednu političku partiju, cijelo vrijeme pričam samo o fudbalu. Odbornik sam u Skupštini grada ako to smatrate političarem“, zaključio je Mišeljić.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.