HomedirektI ERS RS...

I ERS RS pomaže ugradnju reflektora – donira 385.000 KM Fudbalskom klubu “Leotar”

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Grad Trebinje, pod pritiskom javnosti, odlučio da za ugradnju reflektora na stadionu Fudbalskog kluba “Leotar” u Policama izdvoji 850.000 maraka umjesto planiranih oko million i 100 hiljada KM, Elektroprivreda RS odlučila je da za renoviranje stadiona te ugradnju reflektora i finansijsku stabilizaciju ovog kluba donira 385.000 maraka, saznaje “Direkt”.

Stadion Police

Piše: Jelena Denda Borjan

Odluku o donaciji “Leotaru” potpisao je v.d. direktora ERS-a Luka Petrović, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Trebinja i čovjek koji je, kada je bio na čelu ovog fudbalskog kluba, zbog nagomilanih dugova stavio stadion Police pod hipoteku.

Do sada u javnosti nije bilo govora o tome da će ERS finansijski pomagati “Leotar”. Petrović za “Direkt” kaže da ovo javno preduzeće želi da pomogne klubu. Nije precizirao koji iznos od navedenih 385.000 maraka će ići za ugradnju reflektora, a koji za ostale stavke. Odgovor nismo dobili ni u upravi kluba, jer njegov predsjednik, koji je istovremeno i direktor HET-a, SNSD-ov Gordan Mišeljić mjesecima ne želi da odgovara na naše pozive.

Odluka o donaciji “Leotaru” objavljena je juče u Službenom glasniku, a, slučajno ili ne, lokalni mediji danas su objavili vijest da su na stadionu Police počeli pripremni radovi za postavljanje reflektora.

“U projektu zajednički učestvuju Grad Trebinje, FK ‘Leotar’ kao i Fudbalski savez BiH koji će obezbijediti 100 rasvjetnih tijela za reflektore proizvođača ‘Filips’”, javlja trebinjski portal Trebinjelive.

Kako pojašnjavaju, nakon “poravnanja terena” iza sjeverne tribine i na južnoj strani stadiona, pristupiće se izradi projektne dokumentacije od strane projektantske firme “Aksa” iz Zenice, koja je izabrana na konkursu koji je proveo Fudbalski savez BiH. Cijena radova će, navodi Trebinjelive, biti poznata nakon izrade projektne dokumentacije i izbora izvođača. Očekuje se da radovi počnu početkom proljeća, a da reflektori zasijaju na početku naredne sezone M:tel Premijer lige BiH.

Ni na portalu Akta.ba, niti na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza BiH nije moguće naći navedeni konkurs, pa nije poznato ni koliko je novca zenička “Aksa” dobila za ovaj posao. Vlasnik “Akse” je izvjesni Zvjezdan Turkić, čije ime se našlo i u dosijeu portala Žurnal o kriminalnim radnjama u i oko Fudbalskog kluba “Čelik” iz Zenice, koji je objavljen prije nekoliko godina. Žurnal je tada pisao da je Turkićeva “Aksa”, zahvaljujući vezama sa upravom kluba, od “Čelika” dobijala poslove bez tendera.

Dvaput plaćeno projektovanje

Luka Petrović (FOTO: Direkt)

No, zanimljivo je i to što je projektovanje rasvjete već plaćeno novcem građana, prije nego što je Grad Trebinje pod pritiskom javnosti poništio tender za nabavku reflektora. Ovaj podatak u javnost je iznio Luka Petrović, u septembru prošle godine, kada je rekao da je projektovanje rasvjete uradila banjalučka firma “Ars inženjering” na čijem čelu je Ranko Skoko. Upitan zbog čega je sada angažovana nova firma, kada je posao projektovanja već završen, Petrović za “Direkt” kaže da se rasvjetna tijela koja će biti donirana “Leotaru” razlikuju od onih koja su prvobitno bila planirana.

“Nije ista težina rasvjetnih tijela koja će Leotar dobiti i onih koja smo planirali ranije”, tvrdi Petrović.

Dodaje da se ne sjeća tačno koliko je novca izdvojeno za, sada propalo, projektovanje koje je uradila firma “Ars inženjering”.

“Mislim da je bilo u pitanju 3.000 ili 4.000 maraka”, kaže Petrović.

Među tenderima “Ars inženjeringa”, koji su dostupni na portalu Akta.ba, nema ovog u vezi sa rasvjetom za FK “Leotar”, pa nije moguće utvrditi koliko je posao zaista plaćen.

U Gradskoj upravi uobičajeno ćutanje

Nakon što je opozicija kritikovala Grad Trebinje zbog odluke da za reflektore na Policama izdvoje oko million i 100 hiljada maraka, tender je poništen bez preciznog obrazloženja zašto je to urađeno.

Grad Trebinje potom je, prije nekoliko mjeseci, odlučio da za reflektore, u dvije tranše, iz budžeta izdvoji 850.000 maraka. U Gradskoj upravi nisu odgovarali na naše pozive, pa do daljnjeg ostaje nejasno da li će donacija ERS-a uticati na to da se manje novca iz gradskog budžeta izdvoji za reflektore u Policama.

U julu ove godine, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić donio je odluku da iz gradskog budžeta izdvoji 486.000 maraka za plaćanje dugovanja “Leotara”. Novac je, prema sopstvenom priznanju, realocirao iz sredstava namijenjenih za invesicije, što je protivzakonito. Zbog toga je narodni poslanik u NSRS Nebojša Vukanović protiv njega podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju. Ćurić, inače magistar ekonomije koji u zvaničnoj biografiji godinama krije diplomu svojih osnovnih studija, odbio je da javnosti obrazloži na osnovu čega je novac građana dao za plaćanje dugova “Leotara” i poručio da „onaj ko nije od struke, to ne može da razumije”.

Donacije ERS-a za 2020. godinu

Odlukom o dodjeli donacija iz Budžeta za donacije, formiranim izdvajanjem sredstava iz neto dobiti MH ERS ostvarenim u 2020. godini, ovo javno preduzeće, osim “Leotaru” daće 250.000 maraka Srpskoj pravoslavnoj Dabrobosanskoj eparhiji za potrebe rekonstrukcije objekta Pravoslavne akademije u Istočnom Novom Sarajevu i za potrebe izgradnje crkve u Vlasenici.

Novac će dobiti i Muzička škola u Trebinju, 100.000 maraka za nabavku klavira “Steinwey & Sons”.

Donaciju u iznosu od 175.000 KM dobiće i Fond solidarnosti Trebinje za “pribavljanje potrebnih medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj s ciljem stvaranja boljih uslova u borbi protiv pandemije korona virusa”.

Fondu solidarnosti MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje istom odlukom pripao je u iznos od 20.000 KM (akontativna uplata sredstava).

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.